DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 24. csütörtök

Russell a bokszutcából rajtol Szingapúrban

A Mercedes ifjú britje a 11. rajthelyet lesz kénytelen feladni Szingapúrban, miután a Mercedes úgy döntött, hogy egy teljesen új erőforrással vágnak neki a versenynek Russell esetében. A 63-as rajtszámú autóba új belsőégésű motor, turbófeltöltő, MGU-H, MGU-K, akkumulátor és és központi elektronika is került a kvalifikációt követően. Mivel a csere nem került jóváhagyásra az FIA technikai delegáltja által, ezért a szokásos mezőny végi start helyett Russell a bokszutcából lesz kénytelen a mezőny után eredni.

Visszatér a DTM-be a háromszoros bajnok

Kétségbevonhatatlanul nagyot nő a Német Túraautó-bajnokság nívója 2022-ben, hiszen a rajtrácson lesz René Rast, az ember, aki a sorozatban töltött négy szezonjából háromszor is megszerezte a bajnoki címet (2017, 2019, 2020). A német versenyző a 2021-es évet a Formula-E-ben töltötte, ahol egy dobogós hellyel 13. lett az összetettben. Az Audi sorozatból való kiszállása miatt visszatér a DTM-be az Abt csapattal, amelyet a Formula-E-ben is erősített: mérnök- és szerelőgárdája szinte változatlan marad. Rast emellett az Audi 2023-as LMDh-projektjében is fejlesztőszerepet vállal.

Rast csapattársa Kelvin van der Linde lesz, aki a csapattal a bajnokságban végül harmadik helyen végzett, miután a norisringi szezonzáró botrányait generálta. A párosnak van közös múltja: 2014-ben párban szerezték meg a német GT Master bajnoki címét. Az Abt 2021-ben három Audit indított, Van der Linde, Mike Rockenfeller és Sophia Flörsch számára. Várhatóan idén is lesz harmadik autó, de Flörsch biztosan nem marad az alakulatnál.

Nem kapnak karanténhelyet a külföldi pilóták, húsz év után először marad el az Új-zélandi Nagydíj

Az új-zélandi autósport legfontosabb versenye az Új-zélandi Nagydíj, amelyet 1951-ben tartottak meg először, azóta pedig néhány év kihagyással 66-szor futottak. A versenyen – a Toyota Racing Series sorozathoz hasonlóan, amelynek naptárába beleszámít – a helyi tehetségek mellett számos nemzetközi tehetség is rajthoz áll téli felkészülésként: többek között Lance Stroll és Lando Norris is a nagydíj korábbi nyertesei között szerepel.

2002 óta minden évben megtartották a versenyt: a 2020-as kiadás még a világjárvány kitörése előtt zajlott le, 2021-ben pedig kizárólag új-zélandi versenyzők szerepeltek a mezőnyben. A 2022-es, február 13-ra, Hampton Downsba kitűzött kiadást azonban a szervezők kénytelenek lefújni, miután nyolc külföldi versenyző nem tudott karanténhelyet szerezni magának – írja a Motorsport.com.

Új-Zélandon továbbra is szigorú utazási korlátozások vannak érvényben. Az ország határai az omikron variáns terjedése miatt továbbra is zárva vannak, minden beutazó köteles 14 napos karantént letölteni, amelyre kizárólag a kormányzat által kijelölt szállodai helyeken van lehetőség. 1250 szállodai szobára 16 000 fő pályázik, jelenleg már csak áprilisi helyek lefoglalására van lehetőség. Ennek fényében érthető, miért nem tud a nyolc külföldi versenyző beutazni a kitűzött időpontban: a szervezők pedig nélkülük nem akarják megtartani az Új-zélandi Nagydíjat. Egyúttal a Toyota Racing Series is elmarad 2022-ben, amelynek ez lett volna egyetlen futama.

Új formáció nyitja a csapatbemutatók sorát a MotoGP-ben

Már csak alig három hét választ el minket, hogy Sepangban felbőgjenek a MotoGP-motorok az első téli teszten, ám előtte még több csapat is megejti a hivatalos bemutatóját. Eddig két alakulat jelentette be a saját eseményük időpontját: a sort a Gresini Racing nyitja január 15-én, szombaton, ami rögtön egy érdekes prezentáció lehet, hiszen hosszú évek után Apriliáról Ducatira vált az Enea Bastianinivel és Fabio di Giannantonióval felálló gárda (a képen a novemberi jerezi teszten használt festés). Rajtuk kívül a Petronas SRT utódcsapata, az RNF Racing Yamaha árulta még el, hogy január 24-én rántják le a leplet Andrea Dovizioso és Darryn Binder motorjáról, amely szintén az eddigitől eltérő dizájnt kaphat.

FRISSÍTÉS: A poszt írása óta a MotoGP.com további három csapatbemutatójának időpontjáról számolt be: január 31-én láthatjuk először a Pramac Racing motorjait, míg február 4-én, a sepangi tesztet megelőzően debütál a Monster Yamaha és a Suzuki.

Említést érdemel még, hogy a Gresini-bemutató előtt egy nappal, most pénteken a Honda is tart egy eseményt, amelyen a 2022-es autó-motorsportos projektjeiket fogják bemutatni, köztük természetesen a MotoGP-set is, ám Pol Espargaróval, Alex Marquezzel és Takaaki Nakagamival ellentétben Marc Marquez nem vesz részt rajta, mivel a közlemény szerint továbbra is a rehabilitációra koncentrál majd. Egyelőre nem tudni, pontosan milyen állapotban van a nyolcszoros világbajnok szeme: karácsony előtt javulásról tájékoztatott a csapat, de kérdéses, hogy a spanyol ott lesz-e a sepangi teszten. A Repsol Honda „rendes” csapatbemutatójának időpontja sem ismert még.

gresini-ducati

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Amiben Verstappen lemosta a mezőnyt: így alakult az élen töltött körök száma 2021-ben

A Racing Statistics YouTube-csatorna újabb videós infografikával jelentkezett, amelyben ezúttal azt nézhetjük végig versenyről versenyre, hogy ki hány kört töltött az élen a tavalyi Formula-1-es szezonban. A világbajnok holland fölénye egészen döbbenetes:

Marad eddigi csapatánál a Sauber F2-es akadémistája

Theo Pourchaire 2022-ben is az ART alakulatát fogja erősíteni a Formula-2-ben – jelentette be hétfőn a csapat. A fiatal svájci sorozatban a harmadik idényét tölti majd az istállónál: 2020-ban velük lett második a Formula-3-ban, tavaly pedig újoncként ötödik az F2-ben. A Sauber akadémiájához tartozó tehetségnek a híresztelések szerint jó esélye van arra, hogy 2023-ban már a Formula-1 mezőnyét erősítse – igaz, az Alfa Romeónál Valtteri Bottas helye stabil a szerződése alapján, s a tőkeerős háttérrel rendelkező Guanyu Zhou egy év utáni távozása sem tűnik túl valószínűnek.

pourchaire-f2-dppi

Russell már mercedeses uniformisban feszít

A jelek szerint megejtette első látogatását a Mercedes központjánál a nyolcszoros konstruktőri világbajnok új igazolása, George Russell, amiről mind a fiatal brit, mind az istálló lelkesen posztolt a közösségi médiában:

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

George Russell (@georgerussell63) által megosztott bejegyzés

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team (@mercedesamgf1) által megosztott bejegyzés

Gasly: Remélhetőleg akkora meglepetést okozunk, mint a Brawn GP

Az Auto Motor und Sport Pierre Gaslyt kérdezte arról, hogy mit gondol a 2022-es F1-es autókról a szimulátorban elvégzett tesztek alapján. A francia pilóta nem mondott semmi konkrétumot, csak annyit, hogy ilyenkor a versenyző dolga semmi más, mint a megfelelő visszajelzés közlése, világos információk átadása az érzéseiről - neki kell megmondania, hogy mi nem úgy van, ahogy azt a mérnökök elképzelték, meg kell határozni, hogy hol vannak az autó legnagyobb korlátai és hogy hol lehetne sok időt nyerni, majd a csapat ebbe az irányba indul el.

Azt hozzátette, hogy a korábbi évekhez képest ez most nagyon más, mert teljesen új alapokra épült az autó és az lesz a döntő, hogy az első tesztektől kezdve hogyan tudja valaki fejleszteni az autóját. A francia végül azzal zárt, hogy bár ezek az új szabályok mindenki számára nagy lehetőséget rejtenek, de az eddigi érzései nagyon pozitívak az autóval kapcsolatban.

"Remélhetőleg akkora meglepetést okozunk, mint annak idején a Brawn GP" - zárta gondolatait. 

gly

fotó: dppi

A Coronel testvérek számára véget ért a Dakar

Bár jó az elmúlt hét jól alakultak a népszerű holland páros számára, a pilóta sérülése miatt kénytelenek voltak feladni az idei Dakar-ralit. Mint ahogyan arról már korábban beszámoltunk a testvérpár kifejezetten élvezte a viadalt és az összetettben is jól álltak, hiszen a 20. helyen kezdhették meg a hétfői szakaszt, végül Tim Coronel sérülése miatt döntöttek úgy, hogy nem folytatják. Pénteken egy nagyobb ugratás után kezdett el fájdalmakat érezni, vasárnapra viszont jobban érezte magát. A hetedik szakaszt így még teljesíteni tudták, de a nyolcadiknak már nem vágtak neki, mert a helyzet rosszabbra fordult.

„Ez tényleg szívás. jó helyzetben voltunk, de ha a tested nem működik rendesen, abba kell hagynod. Láttam, hogy Timnek mekkora fájdalmai vannak, úgyhogy féltettem őt. Szerencsére szombaton pihenőnapunk volt, szóval vasárnap újra próbálkoztunk, de valójában nem volt igazi versenynapunk, nem tudtunk elég gyorsak lenni. Hallottam, hogy Timnek fájdalmai vannak, reggel pedig a sátrából is alig tudott kimászni. Ekkor döntöttem úgy, hogy nem folytatjuk, mert nincs értelme. Ez volt a tizenötödik Dakarja, nekem a tízedik, de jövőre is lesz verseny” – idézte a WTCR-ben is versenyző Tom Coronelt a RacingNews365.

 

Csak nem hagyja békén Raikkönent a MiniDrivers

Megjelent a Minihíradó második adása, melyben beszámolnak arról, hogy Otmar Szafnauer távozott az Aston Martin éléről, pozícióját pedig Lawrence Stroll veszi át - ez utóbbi természetesen csak vicc. Eközben Raikkönent még a wc-n ülni sem hagyják nyugodtan a "nyugdíjas" éveiben.

Húsz éve nem néztek Ausztriában ennyien Formula-1-et

Két évtizedes csúcs dőlt meg a szomszédban: a Speedweek beszámolója szerint 1,2 millióan nézték Ausztriában a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíjat. Ez a legnagyobb nézettségi szám a 2000-es Osztrák Nagydíj óta. A brit székhelyű, de osztrák licensz alatt futó Red Bull Racing révén erős F1-es érdekeltsége van a szomszédos országnak, ahol az ORF és a Servus TV megosztva rendelkezik a közvetítési jogokkal.

Fotó: Red Bull

Megmutatta új hibrid raliautóját a Hyundai - fotók

A Hyundai mutatta meg először, hogy milyen is lesz a WRC új korszakában csúcskategóriás autója: a gyártó képeket közölt a vadonatúj hibrid i20 Rally1-ről.

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Formula.hu (@formula.hu) által megosztott bejegyzés

 

Oltási akció: Sergio Perez is megkapta a harmadikat

Vakcinát vett fel a Red Bull pilótája: a Formula-1 mexikóija megkapta a Covid-19 elleni védőoltást. „Nekem, neked, és mindenkinek” – írta a posztban. Perezről ismert, hogy Bahrein F1-nek tett ajánlatát elfogadva a szezonnyitó helyszínén megkapta a vakcinát, így feltételezhetően most a harmadik adagot vette fel.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Checo Pérez (@schecoperez) által megosztott bejegyzés

Gyorsan nő Jenson Button kisfia és kislánya

A 2009-es világbajnok két képet is posztolt mostanában családjáról. A hétvégén Malibuból tett közzé egy csokor fotót, melyeken Hendrix és Lenny, valamint az édesanya, Brittny Ward látható. Pár héttel korábban, december 26-án Lenny első születésnapja kapcsán mutatta meg a lejjebb látható képet.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jenson Button (@jensonbutton) által megosztott bejegyzés

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jenson Button (@jensonbutton) által megosztott bejegyzés

Kamionos bukás és felfordulás a motorosoknál: Ez történt a Dakar 7. napján

Maurik van den Heuvel kamionos borulása volt a pihenőnap után vasárnap folytatódó Dakar Rali aktuális nagy balesete – a motorosok közül pedig Daniel Sanders már az etapon bukott, így kiesett a küzdelemből. A nap szöveges összefoglalója itt található.

Bunyózással tartja formában magát Gasly a téli szünetben

„Reggeli izzadság. Szeretem a bokszot, ahol a koordináció, a sebesség és a pontosság számít. Jó gyakorlás” – írta az AlphaTauri pilótája az Instagramon az alábbi fotóhoz, amely Los Angelesben készült: itt edzőtáborozik trénerével, Pyry Salmelával.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

PIERRE GASLY

Ez volt az év öt legjobb futama a rajongók szerint

A Formula-1 hivatalos csatornáin indított szavazást arra irányulóan, a 2021-es szezon 22 versenye közül melyik volt a nézők kedvence. Ismerve a parádés év történéseit, volt miből válogatni, a legtöbben pedig – összesen 52 ezer szavazó 19 %-a – a bajnoki esélyesek ütközését és Daniel Ricciardo győzelmét hozó Olasz Nagydíjra voksolt, többen, mint a szezonzáróra, amelyet 16 % választott. A dobogó harmadik fokára jelentősebben lemaradva a brazil futam került, az azerbajdzsáni és magyar verseny végzett még az első ötben.

A rajongók kedvenc öt futama 2021-ből: 1. Olasz Nagydíj (19 %), 2. Abu Dhabi Nagydíj (16 %), 3. Sao Pauló-i Nagydíj (10 %), 4. Azerbajdzsáni Nagydíj (8 %), 5. Magyar Nagydíj (7 %).

A Formula.hu nagy F1-es szezonértékelőjében mi is megszavaztuk az év versenyét, jelentősen eltérő eredménnyel a mostani rajongói szavazáshoz képest: nálunk a Magyar Nagydíj nagy különbséggel nyerte a szavazást, az Orosz Nagydíj, valamint a holtversenyben végzett Azerbajdzsáni és Abu Dhabi Nagydíj előtt. A globális rajongótábor kedvence, Olasz Nagydíj csak hatodik lett saját listánkon.

Hidrogénhajtású Dakar-autó mutatkozott be

A Guerlain Chicherit nevével fémjelzett, Ralikrossz-világbajnokságon induló GCK – 2022-ben ők állítják csatasorba az ikonikus Lancia Delta Integralét feltámasztó Delta Evo-e-t – a Dakar Ralin is jelen van, ahol szintén az alternatív megoldásokat képviseli. Chicherit az aktuális futamon a bioüzemanyagos GCK Thundert vezeti, szombaton pedig bemutatták a 2024-es versenyre szánt hidrogéncellás modellt.

A GCK a 2021-es Dakar Ralin jelentette be, hogy versenyképes hidrogénhajtású autót fejleszt, a 2022-es verseny szombati pihenőnapján pedig be is mutatták a beépített üzemanyagcellával ellátott GCK e-Blast H2 modellt, melyet a német FEV-vel közösen fejlesztettek ki.

Az e-Blast H2 700 bar nyomású hidrogénnel működik, amelyből négy tartályban összesen 30 kilogrammot képes tárolni, melyből 200 kW energia nyerhető. Az üzemanyagcella a házi gyártású lítiumion-akkumulátorhoz kapcsolódik, amely 50 kW-ot generál. A GCK kétsebességes elektromos motorja pedig 320 kW (430 lóerőnek megfelelő) teljesítmény leadására képes. A rendszernek köszönhetően a hidrogénhajtású modell 250 kilométeres speciált lesz képes teljesíteni kizárólag zöld energiával.

Az idei Dakart követő hónapokban folytatódik az üzemanyagcella és az autó próbapados tesztelése, majd az év második felében megkezdődnek a terepen való tesztek. 2023-ban a GCK e-Blast H2 kiválasztott Dakar-szakaszokon vesz részt, 2024-ben pedig bemutatkozik a maratoni tereprali teljes távján.

A szakértő a Red Bullra tenné a pénzét 2022-ben

A Formula-1-es sajtó neves szakírója Gary Anderson, aki a Jordan egykori műszaki igazgatójaként a technikai témákra specializálódott. A mérnök azt gyanítja, hogy a 2022-es szabályváltozásból a Red Bull tud a legnagyobb hasznot húzni.

„Ha fel kellene tennem a pénzem arra, ki találja meg a legjobb megoldást az új karosszéria- és aerodinamikai szabályokra, a Red Bull lenne az. Jó oka van, amiért sokszor azt mondják, Adrian Newey ’látja’ a légáramlást. Bár ezzel az állítással nem értek egyet, az biztos, hogy ösztönző vízióval és odaadással képes koncepciót alkotni. A Honda is nagy szerepet fog játszani. Igen, 2022-re kiszálltak, de a háttérben rengeteget dolgoztak az idei erőforrás csomagján” – írta a The Race szaklapnak Anderson.

„Newey-t és a körülötte levő csapatot serkenti az egyéni bajnoki siker, ha pedig Sergio Perez erősebb pozícióba kerül, a konstruktőri bajnoki cím is könnyen elérhetővé válhat.”

Podcast, MotoGP, Retro, Aréna, Girls, Insta: itt még többet találsz a Formula tematikus tartalmaiból

Formula.hu 145 ezer kedvelővel rendelkező Facebook-oldalát már sokan ismerik olvasóink közül, aki viszont a közösségi oldalon járva-kelve sohasem akar lemaradni az aktualitásokról, annak ajánljuk figyelmébe a Formula alá tartozó tematikus csoportjainkat is, ahol családiasabb körben beszélhetjük ki a témákat, és akár a tagok is megoszthatnak újabb tartalmakat.

Formula Aréna - Egy helyen csak a nap legfontosabb Formula-1-es és autósportos hírei, amiket biztosan nem fog elrejteni a titokzatos algoritmus.

Formula Podcast - A már lassan másfél éve futó podcastadásunk Facebook-csoportja, még több háttérinformációval és exkluzív tartalommal.

Formula MotoGP - A motorversenyzés igazi szerelmeseinek a weboldal tartalmánál is mélyebb részletességgel. 

Formula Retro - Évfordulók, visszaemlékezések a Formula-1 több mint 70 és az autóversenyzés több mint 100 éves történelméből.

Formula Girls - A csinos járművek és a csintalan hölgyek kéz a kézben járnak - ez ideális szemlegeltető terep mindkettőhöz!

Formula Instagram - A legjobb képek a motorsport világából, exkluzív tartalmakkal!

Mit tanultak gokartos éveikből az F1-es pilóták?

A Formula-1 YouTube-csatornájának készítői arra voltak kíváncsiak, mi az, amit még a mai napig is hasznosítanak a versenyzők a gokartos éveikből. Változatos válaszok érkeztek: Carlos Sainz például megtanulta, hogy „ha én nem harapok, akkor engem fognak megharapni”; Mick Schumacher a későbbi fékezést, Charles Leclerc a csapatmunkát emelte ki; Sergio Perez a ’sose add fel’ mentalitást; míg Sebastian Vettel és néhány társa elsősorban arra tették a hangsúlyt, hogy élvezni kell a versenyzést – a videó IDE vagy a képre kattintva nézhető:

gokart-f1-video