DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 25. péntek

Elektromos SUV-t vásárolt Hamilton

A Mercedes közösségi médiás posztja szerint Lewis Hamilton Ausztráliában első köreit tette meg az új Mercedes-Benz EQC volánja mögött. „Meggyőzte őt? Máris rendelt egyet…” – árulta el a poszt, hogy a versenyző bejelentkezett egy példányért az elektromos típusból.

Podcast, MotoGP, Retro, Aréna, Girls, Insta: itt még többet találsz a Formula tematikus tartalmaiból

Formula.hu 145 ezer kedvelővel rendelkező Facebook-oldalát már sokan ismerik olvasóink közül, aki viszont a közösségi oldalon járva-kelve sohasem akar lemaradni az aktualitásokról, annak ajánljuk figyelmébe a Formula alá tartozó tematikus csoportjainkat is, ahol családiasabb körben beszélhetjük ki a témákat, és akár a tagok is megoszthatnak újabb tartalmakat.

Formula Aréna - Egy helyen csak a nap legfontosabb Formula-1-es és autósportos hírei, amiket biztosan nem fog elrejteni a titokzatos algoritmus.

Formula Podcast - A már lassan másfél éve futó podcastadásunk Facebook-csoportja, még több háttérinformációval és exkluzív tartalommal.

Formula MotoGP - A motorversenyzés igazi szerelmeseinek a weboldal tartalmánál is mélyebb részletességgel. 

Formula Retro - Évfordulók, visszaemlékezések a Formula-1 több mint 70 és az autóversenyzés több mint 100 éves történelméből.

Formula Girls - A csinos járművek és a csintalan hölgyek kéz a kézben járnak - ez ideális szemlegeltető terep mindkettőhöz!

Formula Instagram - A legjobb képek a motorsport világából, exkluzív tartalmakkal!

Így köszöntötte fel Susie Wolffot születésnapján a Mercedes

Toto Wolff csapatfőnök felesége ugyan csak hétfőn, december 6-án ünnepelte születésnapját, miután Szaúd-Arábiában éjszakai versenyt rendeztek, éjfél után is még ébren volt az istálló, így ki is használták a lehetőséget, hogy némi énekléssel és tortával lepjék meg Susie Wolffot. Aki férjével együtt utalt rá, hogy Toto nem mindig tudta fejben tartani a jeles dátumot…

Hitetlenkedő Vettel, ferraris belharc és feszültség az élen – így szólt a rádió Dzsiddában

Megérkezett a szokásos válogatás a nagydíjhétvége legjobb csapatrádiós beszélgetéseiből, és bizony voltak érdekes üzenetváltások Verstappen és Hamilton ádáz küzdelmén túl is – a videó IDE vagy a képre kattintva nézhető:

dzsidda-radio-video-2

Verstappen lett az Utcák Királya 2021-ben

Monaco, Baku, Dzsidda: a 2021-es F1-es szezonban három utcai pályán feszült egymásnak a mezőny. Ezen a három futamon pedig még úgy is Max Verstappen szerezte a legtöbb pontot, hogy Bakuban egy defekt miatt kiesett: ő 43 egységet gyűjtött, Sergio Perez 37-tel a második legeredményesebb lett, Lewis Hamilton 33, Pierre Gasly 31, Carlos Sainz pedig 30 ponttal fért be a top ötbe.

 

 

A Formula-2-es bajnokvárományos is F1-es autóba ülhet a fiatal pilóták tesztjén

Újabb név vált ismertté a szezonzárót követő kedden Abu Dhabiban rendezendő újoncteszt szereplőit illetően: az Alpine bejelentette, hogy az idén a Formula-2-es bajnoki cím kapujában álló, jövőre a csapat hivatalos tartalékosaként tevékenykedő Oscar Piastri vezetheti az idei futamgyőztes autójukat. A fiatal ausztrál számára ez lesz az első alkalom, hogy F1-es autóba ülhet. Piastri ezzel olyan nevekhez csatlakozik a teszten, mint idei fő riválisa, az Alfa Romeónál 2022-ben debütáló Guanyu Zhou, a Mercedestől ismét lehetőséget kapó Formula-E-világbajnok Nyck de Vries, a McLarennél az IndyCar-győzelmével fogadást nyerő Pato O’Ward, valamint Jüri Vips (Red Bull), Liam Lawson (AlphaTauri), Antonio Fuoco (Ferrari) és Robert Svarcman (Haas).

A fiatal pilóták tesztje amúgy párhuzamosan fog majd zajlani az aktuális mezőny kétnapos gyakorlásával, amely során a 2022-ben érkező 18 colos abroncsokkal ismerkedhetnek a versenyzők.

piastri-f2-dobogo

Enzo Fittipaldi a kórházból üzent: „Örülök, hogy ennyivel megúsztam”

Nagy balesettel indult a Formula-2-es szaúdi főfutama: Theo Pourchaire lefulladó autójába rohant bele a rajtrácson Enzo Fittipaldi. Sokáig csak annyit lehetett tudni, hogy mindkét pilóta eszméleténél volt és kórházba szállították őket, majd előbb Pourchaire jelezte Twitter-posztban, hogy jól van, később pedig a brazil pilóta testvére, Pietro Fittipaldi adott helyzetjelentést.

Hétfőn aztán Enzo Fittipaldi is bejelentkezett a kórházból, a kép tanúsága szerint ő azért jobban megütötte magát. „Hello, srácok, örülök, hogy csak a sarkamat törtem el, és néhány vágással és zúzódással megúsztam. Köszönöm az üzeneteiteket, valamint az FIA-nak és az orvosi csapatnak, hogy gondoskodtak rólam. Örülök, hogy Theo jól van. Hamarosan visszatérek a pályára, és gyorsabb leszek, mint valaha!” – írta a fiatal versenyző.

Eufórikus állapotban ünnepeltek a Mercedesnél

Nagyon fordulatos volt a Szaúd-Arábiai Nagydíj, a Mercedes viszont jól jött ki a kavarodásból. Lewis Hamilton hatalmas csata után nyerte meg a futamot, Valtteri Bottas pedig az utolsó pillanatokban szerezte meg a harmadik pozíciót. A feszültség óriási volt egészen a leintésig, ami az alábbi fotón is látszik, melyet a német istálló osztott meg hivatalos Instagram oldalán. Toto Wolff és a versenyzőik nagyon felszabadultan ünnepelhettek a dzsiddai éjszakában.

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team (@mercedesamgf1) által megosztott bejegyzés

Visszanézhető a decemberi AFM: Négyszeres magyar bajnok és Bottas a főszerepben

Tartalom:

- Idén is elkészül a TOP50 autóversenyző ranglista.

- Gyárlátogatáson vett részt Valtteri Bottas.

- Vendégünk Kárai Tamás, a friss négyszeres magyar ralikrossz bajnok.

- Élményautózásra hívták meg az életmentőket.

Elfogytak a Haas tartalékalkatrészei, több autótörés nem fér bele

A Haas mindkét újonc pilótája nagy balesettel esett ki a Szaúd-arábiai Nagydíjról. Mick Schumacher kicsúszása a 22-es kanyarban az első piros zászlóhoz vezetett, majd az újraindítást követő tömegjelenetben Nyikita Mazepin is összetörte a VF-20-at, a fékező George Russellt eltalálva hátulról.

A csapat jelentése szerint Schumacher autóján megsemmisült a négyből három felfüggesztés, a sebességváltó, a padló és az oldaldoboz, bár legalább a karosszériát meg sikerült menteni. Mazepin karosszériája viszont tönkrement, az autó elejével együtt, egyedül a hátsó traktus menthető. Az újjáépítésekhez azonban annyi alkatrészt fel kell használni, hogy a Haas tartalékjai csaknem kimerülnek: a szezonzárón még egy nagy baleset már nem fér bele.

„Elég tartalékalkatrészünk van, hogy az autókat újjáépítsük, de arra az esetre már nem marad elegendő, ha baleseteink lesznek Abu Dhabiban” – mondta Günther Steiner csapatfőnök. „Még mindig van néhány, tehát nem fogytunk ki teljesen, de már nincs nagy mozgástér, mert nem számítottunk rá, hogy az utolsó előtti versenyen két autónk is megsemmisül. Ha mondjuk balesetet szenvedünk az első szabadedzésen, az necces lesz, hiszen két napot kell még teljesítenünk.”

Videón Hamilton és Verstappen újabb csörtéje

Szaúd-Arábiában ismét egymásnak feszült a két világbajnoki címre hajtó pilóta, és ezúttal sem úszták meg az ütközést, bár most jóval ártatlanabb szituációban értek össze, mint például Monzában vagy Silverstone-ban. Az F1 megosztotta a YouTube-on kettejük újabb ütközetét és ütközését, melyet a képre kattintva tudtok megtekinteni! Már csak az kérdés, hogy Hamilton első szárnya, avagy Toto Wolff headsetje szenvedett-e nagyobb sérülést.

Rossi „nyugdíjasként” sem lassít: 100 km-es versenyt nyert a saját pályáján

Valentino Rossiék már hetedik alkalommal rendezték meg az immár visszavonult Doktor saját flat-track pályáján, a „Ranchon” a 100km Dei Campioni versenyt, amelyen ismét számos nagy név elindult: ott volt többek között Jorge Lorenzo, Maverick Vinales, Alex Rins, Iker Lecuona, Luca Marini, Marco Bezzecchi és Tito Rabat is.

A párosok által váltásban teljesített 100 kilométeres viadalt végül a „házigazda” és féltestvére, Marini nyerte meg, így ők pezsgőzhettek a dobogó legfelső fokán. Az ezüstérmet Elia Bartolini és Stefano Manzi, míg a bronzot Mattia Pasini és Lorenzo Baldassarri kaparintotta meg (a teljes eredménylistát ITT lehet megtekinteni).

Rossi aztán rövidesen négy kerékre vált: egy hónap múlva az Abu Dhabiban rendezendő Gulf 12 óráson indul egy GT3-as Ferrarival, szintén Marini, valamint jó barátja, ’Uccio’ társaságában – s ez csak a kezdete lesz a teljes szezonos GT-s kalandnak, amelynek pontos részletei azonban egyelőre még nem ismertek.

 

Már rendelhető szerkesztőségünk újdonsága, a 2022-es lapozható MotoGP-s falinaptár, benne látványos fotókkal és a jövő évi futamok időpontjaival! Ha pedig nem szeretnél semmiről lemaradni, ami MotoGP, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Legutóbb 1974-ben volt pontegyenlőség az utolsó futamot megelőzően

Miután Lewis Hamilton egy sokáig emlékezetes győzelmet aratott az első Szaúd-arábiai Nagydíjon és még a verseny leggyorsabb körét is megfutotta, pontszámban utolérte Max Verstappent. Egyelőre még mindig a holland áll jobban több győzelmének köszönhetően, de ezzel már gyakorlatilag semmire sem megy. Az lesz a világbajnok, aki előrébb végez Abu Dhabiban, ha mindketten kiesnek, a hollandé a végső siker.

Utoljára 1974-ben élhettek át hasonló izgalmakat a száguldó cirkusz rajongói, akkor ugyanis a McLarennel versenyző Emerson Fittipaldi és a Ferrarival a vb-címre hajtó Clay Regazzoni érkezett meg azonos pontszámmal Watkins Glenbe. Végül a bajnoki címet a brazil pilóta szerezte meg, miután negyedik helyen futott be, Regazzoni pedig végig műszaki hibával küzdve két kör hátrányban fejezte be a szezonzárót, de ezeket a történéseket beárnyékolta Helmuth Koinigg halála, akit lefejezett a szalagkorlát a tizedik körben.

Kobayashi csapatfőnök lesz, Nakajima visszavonul

Hétfőn számos hír érkezett a Toyota WEC-csapatától. Kazuki Nakajima, aki már korábban bejelentette, a bahreini szezonzáró utolsó futama lesz az istállónál, most megerősítette, más sorozatban sem fog versenyezni a jövőben: 36 évesen, 25 versenyzéssel töltött szezon után visszavonul az autósporttól. A 2018-19-ben világbajnoki címet nyert japán máris megkezdte versenyzés után karrierjét, munkaadójától kapott fontos állást: a Toyota Gazoo Racing Europe alelnöki pozícióját.

A Toyota egyúttal megerősítette, hogy Ryo Hirakawa, a márka Super GT- és Super Formula-versenyzője veszi át a megüresedett helyet a #8-as autóban Sebastien Buemi és Brendon Hartley oldalán 2022-ben.

A harmadik bejelentés ezeknél is érdekesebb: Nakajima alelnöki posztja mellett Kamui Kobayashi is pozíciót kapott a versenyrészleg vezetésében, a WEC-gárda csapatfőnöki posztját. A kétszeres világbajnok nem hagy fel a versenyzéssel, továbbra is a #7-es autó legénységéhez tartozik Mike Conway és José Maria Lopez mellett, az újonnan létrehozott pozíció lényege éppen az, hogy versenyzői nézőpontot vigyen a gárda irányításába.

Pourchaire: Rendben vagyok, de Enzo megsérült, gyors felépülést neki!

Nagy balesettel indult a Formula-2-es szaúdi főfutama: Theo Pourchaire rajtrácson lefulladó autójába belerohant hátulról Enzo Fittipaldi – emiatt természetesen piros zászlóval megszakított a versenyt. A széria hivatalosan csupán annyit közölt a két pilóta állapotáról, hogy mindketten eszméletüknél voltak és mindkettejüket kórházba szállították.

Pourchaire aztán vasárnap késő este a Twitteren jelentkezett egy rövid poszttal: „Üdv mindenkinek! Csak el akartam mondani, hogy összességében jól vagyok! Pillanatnyilag nem tudom, hogy ez a szezonom végét jelenti-e. De nem ez a legfontosabb, hanem az, hogy nagy baleset volt és Enzo megsérült. Gyors felépülést kívánok neki!” – írta a fiatal francia. A Sauber akadémiájának tagja kapcsán amúgy Frederic Vasseur, az Alfa Romeo Racing csapatvezetője úgy nyilatkozott, hogy várakozásai szerint a pilóta rajthoz tud állni Abu Dhabiban.

„Hála mindenkinek az üzenetekért. Enzo ébren és tudatánál van, a kórházban pihen. A jobb sarka eltörött, de szerencsére a dolgok jobban állnak, mint először gondoltuk. Köszönet az FIA-nak, a csapatnak és minden orvosi személyzetnek itt Szaúd-Arábiában” – írta Pietro Fittipaldi, posztolva egy fotót is, amelyen látható: közvetlen közelről, a bokszfal túloldaláról figyelte, hogy a mentők kiszabadítják Enzót a célegyenes belső oldalán álló roncsból.

 

 

Hét percben a kaotikus dzsiddai futam legfontosabb momentumai

Szinte hihetetlen, de nagyjából a megszokott hosszúságúra sikerült vágni a hivatalos összefoglalót az első F1-es Szaúd-arábiai Nagydíjról – a videó IDE vagy a képre kattintva nézhető:

f1-futam-video

Baleset okozásáért behívták a stewardok Verstappent és Hamiltont

A Szaúd-arábiai Nagydíj nem ért véget a leintéssel sem: a második helyen beérő Max Verstappent berendelték a stewardok, magyar idő szerint 21:40-re meghallgatásra. A gyanú szerint a sportszabályzat 2 (d) cikkelyében szereplő IV. fejezet L függelékét sértette meg.

A függelék kimondja: „Baleset okozása, súlyos hibák ismétlődése vagy az autó feletti irányítás hiányának látszata (mint pálya elhagyása) jelentésre kerül a stewardok számára, és magával vonhat büntetéseket, beleértve bármely versenyző kizárását.”

A baleset okozása ez esetben azt az incidenst takarja, mikor Verstappen lassított Hamilton előtt – hogy átengedje pozícióját az egyes kanyar levágása után –, de a brit nem előzte meg, miután pedig a Red Bull tovább lassult, a Mercedes hátulról eltalálta az autót. Verstappen az előzmény miatt egy büntetést már a versenyt folyamán kapott, öt másodpercet adtak hozzá idejéhez.

Ugyancsak a sportszabályzat 2 (d) cikkelyében szereplő IV. fejezet L függelékére hivatkozva Lewis Hamiltont is berendelték, szintén 21:40-re.

Videó: Ijesztő rajtbaleset az F2-ben, Pourchaire és Fittipaldi kórházba került

Kaotikus versenye volt vasárnap a Formula-2-nek két piros zászlóval: az elsőt az eredeti rajtnál történt baleset miatt lengették be, amely során Enzo Fittipaldi a harmadik rajtkockában ragadt Theo Pourchaire autójába száguldott. Az ütközés után sem képeket nem vágtak be, sem hivatalos tájékoztatás nem érkezett az érintettekről: csupán egy órával a baleset után küldött az FIA közleményt, hogy a két versenyző tudatánál volt a becsapódás után és kórházba szállították őket.

„A versenyzőket azonnal ellátták a beavatkozó és orvosi csapatok. Öntudatuknál voltak, a mentőegységek szabadították ki őket. Mentőautóval és helikopterrel mindkettőjüket a Fahd Király Katonai Kórházba szállították Dzsiddában” – olvasható a közleményben.

A baleset képei a közvetítésben és egy bokszutca felől készített felvételen, amelyen sokkal érzékletesebb a becsapódás tempója:  

Oláh Gyárfás Jean Todtról: „Nem biztos, hogy lesz még egy ilyen karizmatikus élő legenda az elnök”

Az MNASZ elnöke, Oláh Gyárfás a napokban az FIA-t vezető, de rövidesen az utolsó ciklusát is befejező Jean Todttal vacsorázott együtt Milánóban, az erről közzétett posztban dicsérte a francia sportvezetőt:

Nagy baleset történt az F2-es főfutam rajtjánál

Csaknem 40 perces csúszással rajtolt a Formula-2 hétvégi versenye, és gyakorlatilag azonnal piros zászlóval kellett leinteni. Theo Pourchaire a harmadik rajtkockában ragadt. A mögötte induló autók többsége kikerülte, de Enzo Fittipaldi a 18. rajtkockából eltalálta és nagy erővel csapódott be. A versenyt szinte rögtön leintették piros zászlóval: a bokszba visszatérő autók között feltűnt egy mentő is, ami aggasztóvá tette a látottakat. Az érintett versenyzők állapotáról egyelőre nem érkezett hír.

Frissítve: Egy helyszínen levő újságíró, Sean Kelly Twitter-posztja szerint Pourchaire felmutatta hüvelykujját, mikor behelyezték a mentőbe, annak jeleként, hogy jól van.

Ralis-ralikrosszos-autókrosszos évzáró Bajnokok Tornája – akár élményautózással egybekötve

Advent harmadik hétvégéjén, december 11-12-én kerül sor Nyirádon a KEVIÉP Vörös Katlan Bajnokok Tornája elnevezésű eseményre, amelyen rali-, ralikrossz- és autókrossz-versenygépek csapnak össze, s az eddig bejelentett nevezési listán olyan nevek is feltűnnek, mint Turán Frigyes vagy Kárai Tamás. Ha pedig mindez nem lenne elég, élményautózásra is lehetőség lesz, amelyből befolyt összeget a Magyar Vöröskereszt Nyirádi Alapszervezetének fogják felajánlani, amellyel a magányosan élő időseket támogatják.

Részletek IDE KATTINTVA a rendezvény Facebook-eseményében, valamint a Nyirád Racing Center Facebook-oldalán: