DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 23. szerda

Elektromos SUV-t vásárolt Hamilton

A Mercedes közösségi médiás posztja szerint Lewis Hamilton Ausztráliában első köreit tette meg az új Mercedes-Benz EQC volánja mögött. „Meggyőzte őt? Máris rendelt egyet…” – árulta el a poszt, hogy a versenyző bejelentkezett egy példányért az elektromos típusból.

Miért Perez a tökéletes csapattárs?

Az Abu Dhabiban futott szezonzárón sorsdöntő szerep jutott a Lewis Hamiltonnal szemben Paolo Maldinit is megszégyenítő védekezést bemutató Checo Pereznek, aki a szezon korábbi részében is igazolta, hogy ő a tökéletes szárnysegéd Verstappen oldalán. A Formula Podcast legutóbbi, a versenyzőpárosokat értékelő adásában a Red Bull duójáról és Perez sajátos helyzetéről 01:26:27-től beszélgettünk.

 

A Formula Podcast az alábbi felületeken érhető el – iratkozz fel, kövess minket!

spotify

rss-logo

 applepod2


stitcher

castbox

buzz3

google-pc

rp 

deezer

addict

A WRT főnöke szerint lenyűgöző Valentino Rossi tempója

A motoros karrierje lezárása után a GT-autókra váltott a MotoGP-ben kilenc világbajnoki címet szerző Valentino Rossi. A doktor idén a WRT egyik pilótája lesz a GT World Challenge Europe nevű sorozatban, ahol egy Audit hajt majd. Az olasz versenyző már túl van az első teszteken, az alakulat csapatfőnöke pedig nagyon elégedett az eddigi teljesítményével.

„Valentino nagyon jó volt vizes pályán. Természetes érzéke volt a tapadáshoz, szóval le voltam nyűgözve, de nem lepődtem meg, mert tudjuk, hogy ő egy született tehetség. Hat és tíz nap között lesz a tesztprogramunk, attól függően, milyen könnyen haladunk a munkával.  Eddig úgy tűnik, minden a megfelelő irányba megy, a Magny-Cours-i tesztünk is jól sikerült. Egymás után akarjuk teljesíteni a célokat, az első az volt, hogy Valentino felpörögjön és készen álljon a szezon kezdetére. Ezek után a dobogóra kerülés következik, majd bármi, ami ezen felül jöhet még” – idézte Vincent Vosse szavait a Motorsport.

Belgiummal vált teljessé a 2022-es WRC-naptár

Mostanáig egy időpont mellett nem szerepelt helyszín a Rali-világbajnokság idei versenynaptárában: a szervezők fenntartottak egy augusztusi hétvégét arra az esetre, ha az Észak-ír Rali csatlakozni tud a menetrendhez. Mivel azonban nem állt össze a szükséges anyagi háttér, így végül a WRC-ben tavaly debütáló belga verseny, az Ypres Rali kapta meg az augusztus 18-21-i időpontot. A hírek szerint egyébként a csehországi Barum Rali is harcban lehetett a pozícióért, de a WRC inkább a belga futamra voksolt, így immár teljesnek tekinthető a 13 fordulós menetrend – amelynek első fordulója, a Monte-Carlo Rali már lezajlott, a következő Svéd Ralira pedig a jövő hétvégén kerül sor.

ypres-rali-dppi

Minden, ami rali - hírek, információk, pletykák, érdekességek, fotók, videók, háttéranyagok. Csatlakozzatok a Formula.hu ralis Facebook-csoportjához ezen a linken!

Kongatni kell-e a vészharangokat a Yamahánál?

Hiába lett tavaly világbajnok Fabio Quartararo és hiába volt gyors a téli teszteken is, mégis elsősorban azt hallhattuk a franciától, hogy a hangvillások egy tapodtat sem léptek előre a motorjukkal – ennek kapcsán pedig már az is felmerült, hogy akár el is hagyhatja az év végén a japán márkát. Mi a helyzet a Yamahánál, s vajon reális eshetőség-e a címvédő távozása? Erről is beszéltünk a Formula Motocast tesztértékelő-szezonelőzetes adásában, a vonatkozó rész 24:17-től hallható:

 

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

A Petronasszal közösen dolgozott az új motorhasználaton a Mercedes

A 2021-es szezon során a korábbi évekhez képest jóval kevésbé volt megbízható a Mercedes F1-es motorja, Lewis Hamiltont és Valtteri Bottast is többször sújtották rajtbüntetéssel erőforrás-csere miatt és ha nem is ezen úszott el Hamilton vb-címe, de ez sem segített - főleg hogy a Honda motorja viszont végig csúcsra volt járatva és sok esetben erősebbnek is tűnt, mint a riválisé. 2022-re más üzemanyaggal, az E10-zel kell használni a motorokat, a konstruktőri világbajnoknál pedig bíznak abban, hogy idén nem lesznek hasonló gondjaik.

"Az E10 nem hangzik feltétlenül úgy, mint egy nagy változás, de mégis jelentős abból a szempontból, hogy az üzemanyag és a belsőégésű motor hogyan dolgozik együtt. Az utóbbi időben fontos fejlesztéseket eszközöltünk és együttműködtünk partnerünkkel, a Petronasszal. A pilótáink eltérő dolgokat fognak majd kérni a motortól akár kanyarról kanyarra is, a motorhasználat viszont nem feltétlenül olyan lesz, mint amilyet megszoktak: a padlógázas részek és a kigyorsítások is változhatnak. Ezen múlik majd, hogy hogyan spórolunk és használunk fel energiát" - mondta az autóbemutatón Hyvel Thomas, a motorrészleg vezetője.

ineos_2

fotó: Mercedes

Russell már a pályán köröz a W13-assal – fotók és videó

Nem sokkal a hivatalos bemutatót követően a Mercedes a hagyományoknak megfelelően ki is gurította Silverstone-ban a pályára az új versenyautóját a szabályok által engedélyezett forgatási nap keretében. Az új igazolásé, George Russellé volt a megtiszteltetés, hogy megtegye az első métereket a 2022-es géppel – íme, az első videó és képek a pályán köröző W13-asról, a volánnál a fiatal brittel:

mercedes-silverstone-1

mercedes-silverstone-2_1mercedes-silverstone-3

További öt évig a COTA-n marad az F1-es USA Nagydíj

Újabb pályával hosszabbított szerződést a Formula-1: a pénteki bejelentés értelmében további öt évig, egészen 2026-ig az austini Circuit of the Americas ad otthont az USA Nagydíjnak. A texasi pálya 2012-ben mutatkozott be a versenynaptárban, és folyamatosan nagy népszerűségnek örvend az ottani futam: tavaly a hétvége során 400 ezren voltak kíváncsiak a helyszínen Max Verstappen és Lewis Hamilton harcára. Stefano Domenicali, az F1 vezérigazgatója a közleményben hangsúlyozta: a hosszabbítás jó hír az amerikai szurkolók számára, akik a Netflix sorozatának is köszönhetően egyre többen vannak.

Idén egyébként már nem a COTA-n rendezendő viadal lesz az egyetlen futam az Egyesült Államokban, hiszen májusban debütál a Miami Nagydíj – sőt, azt is pletykálják, hogy néhány éven belül egy harmadik versenyt is kaphat az ország.

austin-f1-start-dppi

Videó: Először pályán a 2022-es F1-es Ferrari

Egy nappal a hivatalos bemutató máris pályára vitte idei versenygépét a Ferrari. A helyszín „természetesen” Fiorano, és mint az a Scuderia által megosztott rövid klipből látszik, Charles Leclerc-é lett a megtiszteltetés, hogy elsőként gurulhatott ki az F1-75-össel:

 

Egyelőre ez egyébként nem a hivatalos filmforgatási napok egyike: a Ferrari azt a szabályt használja ki, miszerint a csapatoknak lehetőségük van két demonapot tartani egy évben, amelyek egyenként maximum 15 km-t jelentenek, és F1-re nem alkalmas pályán kell tartani (Fioranónak most nem az általában bevetett nyomvonalát használták erre). Természetesen készültek lesipuskás felvételek is a rövid menésről, még ha a ködben nem is sok minden látszik:

Ezért tért vissza az ezüst festéshez a Mercedes

A Mercedes bemutatója előtt az egyik legérdekesebb kérdés az volt, hogy vajon a W13-as is fekete festést kap, mint az előző két szezonban a rasszizmus elleni küzdelem jegyében, vagy visszatér a konstruktőri világbajnok alakulat a tradicionális ezüst fényezéséhez. Nos, utóbbi mellett döntöttek, bár néhány csík erejéig a fekete is jelen maradt. Toto Wolff csapatfőnök az eseményen így magyarázta a (vissza)váltást:

„A fekete szín egy egyértelmű jelzése volt annak, hogy a küldetésünk egy sokfélébb és befogadóbb csapattá válni” – idézi szavait a Motorsport.com. „A DNS-ünk részévé vált ez, viszont az Ezüst Nyilak ezüst színe is legalább annyira a DNS-ünkhöz és a történelmünkhöz tartozik. Csapatként az Ezüst Nyilakból lassan egy sokfélébb alakulattá váltunk, így mostantól a színeink az ezüst és a fekete lesznek.”

„A csapatunk diverzitásának növelése nem arról szól, hogy egy kvótának megfeleljünk, hanem hogy a legjobb embereket szerezzük meg nemzetiségtől, nemtől, vallástól és szexuális orientációtól függetlenül. A munkánk inspirál olyanokat, akik másképp azt gondolnák, hogy a mérnöki, műszaki vagy motorsportos pálya nem nekik való, s ezzel nekünk is szélesebb lesz a merítési lehetőségünk tehetségek terén.”

mercedes-3

Már márciusban bejelenthetik a Red Bull–Porsche együttműködést

Az elmúlt időszakban egyre intenzívebbé váltak az azzal kapcsolatos híresztelések, hogy a Volskwagen Csoport akár két márkával is beszállhat a Formula-1-be motorgyártóként az új hajtásláncok 2026-os bevezetésekor. A Motorsport-Total.com most arról számolt be, hogy különösen a Porsche érkezésére van jó esély, ugyanis a Red Bull-lal olyan előrehaladott állapotban zajlanak a tárgyalások, hogy voltaképpen már csak a két fél vezérkarának kell rábólintani a majdani együttműködésre – ez pedig a hírek szerint akár már idén márciusban is megtörténhet.

A Porsche – és mellette még az Audi is – állítólag azóta érdeklődik komolyan az F1-es szerepvállalás iránt, hogy döntöttek arról, hogy a 2026-tól érvénybe lépő motorszabályok szerint megszűnik az MGU-H használata. A Red Bull pedig ideális partner lehet, hiszen az idei évtől már saját motorrészlegük van – igaz, nemrég kiderült, hogy egészen 2025-ig, azaz a jelenlegi erőforrások használatának utolsó évéig támogatja őket a Honda, így az esetleges új márka egy addigra már jól kiépült infrastruktúrába csatlakozhat be.

rb-2022-hatulrol

Itt nézhetjük élőben a Mercedes leleplezését

10:00-kor kezdődik a W13-as leleplezése:

Régen látott rajtszámokat hozott vissza a Ferrari

Igazán különleges megoldások fedezhetők fel a maranellóiak nemrégiben bemutatott autóján, mely az F1-75 névre hallgat. Az olaszok viszont nem csak technikai oldalon voltak bátrak, hanem a festésük tekintetében is. A Ferrari ugyanis visszatér a piros-fekete színezéshez, mely a 90-es évekből lehet ismerős sokaknak, ezzel egyszerre pedig a rajtszámok is új dizájnt kaptak, szintén fekete színben.Hasonlóra volt már példa a 2017-es és a 2018-as szezonban, ám akkor a számok egy fehér alapú keretben szerepeltek. Utoljára 1997 és 2003 között hét szezonon keresztül láthattak a rajongók olyan fekete rajtszámokat, melyek külön kiemelés nélkül kerültek fel az autókra.

A Haasnak nem párosa van, hanem két versenyzője

A 2021-es idényben egyetlen istállónál sem voltak olyan erős belvillongások, mint a Haas két újonca között. Miután a Ferrarival még szorosabbra fonták az együttműködést, kétségtelen, hogy a csapaton belül eddig is favorizált Schumacher jó teljesítménye továbbra is prioritást élvez majd az F1 jelenleg valószínűleg legkevesebbre taksált pilótájával szemben, így nehéz elképzelni, hogy a csapaton belüli két szekértábor egyesül majd, és a Schumacher–Mazepin kettős elkezd igazi pilótapárosként viselkedni. A Formula Podcast legutóbbi adásában 17:13-tól beszélgettünk a Haas helyzetéről.

 

A Formula Podcast az alábbi felületeken érhető el – iratkozz fel, kövess minket!

spotify

rss-logo

 applepod2


stitcher

castbox

buzz3

google-pc

rp 

deezer

addict

Ezzel a felállással dolgozik majd az Aston Martin

Miközben javában zajlanak a csapatok bemutatói, az év első tesztje is egyre közeleg. A mezőny először Barcelónába látogat el, az istállók közül pedig elsőként az Aston Martin jelentette be a pontos felállását a pilótákat illetően. Az első napon Sebastian Vettel kezd majd, később pedig csapattársa, Lance Stroll váltja őt délután, akárcsak a zárónapon. Az egyetlen kivétel február 24-e lesz, akkor a kanadai pilóta gurulat elsőként a pályára.

Február 23: Vettel/Stroll

Február 24: Stroll/Vettel

Február 25: Vettel/Stroll

Spéci első szárnyat tesztelt titokban a Red Bull?

A Twitteren kezdett terjedni az információ, hogy a Red Bull egy nagyon jól eltitkolt filmforgatási nap keretein belül kibérelte a silverstone-i pályát, ami az angol központtal rendelkező csapatok közkedvelt célpontja az ilyen eseményekre. Többen is állították, hogy az energiaitalosok egy ideiglenes fehér festéssel és - ami ennél sokkal érdekesebb - egy különös első szárnnyal teszteltek a Brit Nagydíj helyszínén. Bár a tesztet szerdán tartották, eddig a percig sem került elő egyetlen kémfotó vagy videó sem a Red Bull tesztjéről és különleges megoldásáról. Adrian Newey-ék nyilván az utolsó pillanatig szeretnék titokban tartani a többi csapat előtt a megoldásaikat, és úgy fest, hogy a teszt nagyon is sikeres volt ebből a szempontból.

A csapat egyébként másodikként mutatta meg 2022-es versenygépét, az RB18-at, de már első ránézésre is sejthető volt, hogy inkább csak az idei festését leplezte le az istálló, miután az RB18 formavilága egy az egyben megegyezett a tavaly júliusban bemutatott FIA által prezentált autóéval.

Nagy ugrásra vár az Alpine, de megmarad-e a béke?

Az előzetes várakozásokkal ellentétben roppant nagy volt az összhang 2021-ben az Alpine két versenyzője, Alonso és Ocon között. A francia csapat nagy ugrásra készül idén, amire az állítólagos lóerőpótlék és a nagy szabályváltozások reális esélyt teremtenek, nagy kérdés viszont hogy a mindkét fél számára gyümölcsöző együttműködés fenntartható-e akkor is a Mester és a Tanítvány között, ha fokozódik a tét… A Formula Podcast legutóbbi, a versenyzőpárosokat értékelő adásában az Alpine kettőséről 01:05:39-től beszélgettünk:

 

A Formula Podcast az alábbi felületeken érhető el – iratkozz fel, kövess minket!

spotify

rss-logo

 applepod2


stitcher

castbox

buzz3

google-pc

rp 

deezer

addict

„Az egyetlen alkalom, amikor sütni próbáltál” – vicces gyerekkori képpel kíván öccse boldog születésnapot Marqueznek

Míg tegnap Valentino Rossi ünnepelte a 43. születésnapját, ma karrierje utolsó fázisának nagy riválisa, s egyúttal a jelenlegi MotoGP-mezőny legsikeresebb tagja, Marc Marquez töltötte be 29. életévét. Nem feledkezett el róla öccse, a szintén a királykategóriában szereplő Alex sem, aki az alábbi gyerekkori fotóval kívánt boldog születésnapot a bátyjának: „Boldog 29. születésnapot! Tudom, hogy az eddigi 28 nem volt könnyű, de biztos vagyok benne, ahogy mindig mondom, hogy a legjobb még hátra van. Utóirat: itt egy fotó az egyetlen alkalomról, amikor sütni próbáltál az életedben” – írta nevetős szmájli kíséretében a spanyol motoros.

Érkezik az új Ferrari – itt követheted a bemutatót

Bár egy kép már kiszivárgott róla, hivatalosan csak ma délután 14 órakor rántják le a leplet az F1-75 névre hallgató 2022-es konstrukcióról. A Scuderia csapatbemutatóját az IDE vagy a képre kattintva elinduló videóban lehet figyelni a megfelelő időpontban:

ferrari-video-1

Charles Pic vette át a neves Formula-2-es csapat irányítását

Lezárul egy korszak a DAMS történetében: a csapat bejelentette, hogy Olivier és Gregory Driot, az alapító Jean-Paul Driot fiai megállapodtak a korábban a Formula-1-ben versenyző Charles Pickel, így mostantól ő irányítja az alakulatot. A DAMS az 1988-as megalapítása óta 168 győzelmet aratott és 15 egyéni bajnoki címet zsebelt be.

charles-pic

Pic elmondta: megtiszteltetés számára, hogy vele folytatódhat a DAMS története, és büszke rá, hogy ő viheti tovább Jean-Paul Driot örökségét a francia autósportban. Egyúttal az is kiderült, hogy a volt F1-es pilóta érkezése nem jelent változást sem a mérnöki összetételben, sem a pilótafelállásban, így 2022-ben a magyar kötődésű izraeli pilóta, Roy Nissany, valamint Ayumu Iwasa versenyez majd náluk.

dams-f2

Fotók: DPPI

Ütközött az időpont egy divatshow-val, visszalépett a Svéd Ralitól a pilóta

Első hallásra szokatlan indok miatt indít csupán három Fordot az M-Sport a tervezett négy helyett a február utolsó hétvégéjén esedékes Svéd Ralin. A negyedik autót Lorenzo Bertelli vezette volna – csakhogy a verseny egybeesik a Milánói Divathéttel, így kénytelen volt visszalépni. A félprofi státuszú olasz versenyző ugyanis a divatszakmában dolgozik, ezért jelenése van a milánói eseményen. Bertelli egyébként 2011 óta áll rajthoz szórványosan WRC-futamokon, tavaly két versenyen vett részt, idén pedig ez lett volna az első alkalom.

bertelli-wrc-dppi

Minden, ami rali - hírek, információk, pletykák, érdekességek, fotók, videók, háttéranyagok. Csatlakozzatok a Formula.hu ralis Facebook-csoportjához ezen a linken!