DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Off-road

Félbeszakadt hétvége Nyirádon: Benyó Máté 2023 ralikrosszbajnoka

Az országos bajnokság utolsó előtti fordulóján eldőlt a SuperCars bajnoki címe. A szezon legnagyobb mezőnyei, sártenger és elmaradt döntők.

Mivel a szeptember eleji, Kakucsra időzített versenyt törölték, több mint két hónappal az előző nyirádi forduló után ugyanezen a pályán folytatódott a Ralikrossz Országos Bajnokság. A zónafordulóra rengeteg külföldi nevező érkezett a nemzetközi kategóriákba – még litván, holland és belga versenyző is rajthoz állt –, aminek eredménye a legtöbb osztályban az év legnagyobb és legerősebb mezőnye lett.

A SuperCarban 11 versenyző állt rajthoz, köztük öt külföldi. Ez sem ijesztette meg a hazai terepet idén uraló Benyó Mátét, aki rögtön megnyerte az első kvalifikációs futamot, mielőtt két külföldi szerzett részsikert, a cseh Eb-szereplő Aleš Fučík, valamint a szlovák Miroslav Pospíchal, aki az STC +2000-ből lehet ismerős.

A nyirádi murva már a harmadik előfutamon sártengerré változott az eső miatt, a helyzet pedig annyira romlott, hogy a folytatást lefújták valamennyi kategóriában: sem elődöntőket, sem döntőket nem tartottak, a végeredményt pedig a három előfutam alapján hirdették ki. Így szerezte meg ötből negyedik győzelmét Benyó Máté, lett második az osztrák Alois Höller, harmadik pedig Pospíchal.



A magyarok közül a második legjobb az ötödikként értékelt Mózer Attila lett. Az Európa-bajnokság ötödik helyezettjét, Kárai Tamást Q3-ban történt kiesésével csak nyolcadikként értékelték az összesítésben. Benyó akkora pontelőnyre tett szert vele szemben, hogy már a máriapócsi szezonzáró előtt, egy eredmény mínuszolását számításba véve bajnok lett.

A Super1600 úgy tett ki 12 főt, hogy eddig idén legfeljebb négy autóból állt a mezőny. A kategória korábbi bajnoka, Körmöczi Balázs is rajthoz állt, az összes futamot behúzva nyerte fordulót a litván Rytis Gurklys előtt – mögöttük öt cseh következett.

Az STC kategóriákban szintén nagy volt a létszám. A +2000 győztese Lukasz Zoll lett, annak ellenére, hogy nem nyert futamot, Vámosi Tibor második helyet hozott a hazaiaknak. A -2000-ben Roman Častoral negyedszer indult és negyedszer győzött idén, fő bajnoki üldözője, Held Zoltán ötödik helyen zárt legjobb magyarként. Az STC -1600-ban Siebel Balázs második helyet hozott a cseh Marek Mičík mögött, a 18 induló között Nyirádon éppen a bajnoki éllovas Bütösi Balázs nem szerepelt.

További győztesek: Csuti Kristóf (Hankook Cross Car Kupa), Szabó Bulcsú (Magyar Kupa), Várkonyi Bence (MX5 Kupa), Pintér Zsombor (Hankook Racer Cup), Kailbach Gergely (Astra Kupa), Szabó Bence (Junior Kupa).

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: