DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 27. péntek
Motor

Bejelentés: itt a MotoGP 2025-ös naptára

Thaiföldi kezdés, valenciai zárás, augusztusban pedig Magyar Nagydíj: közzétették a MotoGP jövő évi 22 fordulósra tervezett menetrendjét.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

A FIM és a Dorna hosszas várakozás után csütörtökön végre közzétette a MotoGP 2025-ös versenynaptárát, amelyet az előző évek tapasztalatai alapján érdemes előzetes verzióként kezelni. Mindenesetre a szervezők újfent megpróbálkoznak azzal, hogy a valaha volt legtöbb, szám szerint a csapatokkal kötött megállapodás felső határát jelentő 22 nagydíjat rendezzenek jövőre.

A számunkra legfontosabb információ persze már múlt héten ismertté vált, hiszen a tervek szerint 33 év után végre tényleg visszatér hazánkba a gyorsaságimotoros-világbajnokság: a tavaly átadott Balaton Park Circuit augusztus 22-től 24-ig látja vendégül a mezőnyt, az idény 14. állomásaként. A Magyar GP közvetlenül a spielbergi Osztrák Nagydíjat követi párban.

Balaton Park Circuit  (2)



A szezon a szokásokkal ellentétben nem Katarban startol: jövőre és majd 2026-ban is a Thaiföldi Nagydíjjal indul a szezon, méghozzá a következő idényben már március első napjaiban. Buriramot követi az amerikai túra március közepén és végén a visszatérő Argentin Nagydíjjal, valamint az Amerikai GP-vel, majd következik áprilisban Katar.

Ezután április végétől szeptember közepéig tart a szokásos európai túra, néhány változással a megszokotthoz képest. A Brit GP például előre került május végére, míg Aragon és Barcelona kvázi helyet cserélt a naptárban, vélhetően utóbbi F1-es futamának közelsége miatt. A visszatérő Brno nem a korábbi augusztusi időpontját kapta meg, hanem a Sachsenringgel állították párba, így a négyhetes nyári szünet is a szokottnál későbbre tolódik.

motogp-start-2024-spielberg_1

Az európai évadot követi a maradék négy távol-keleti állomás, ezúttal Motegi–Mandalika, Phillip Island–Sepang párosokat alkotva. Végül pedig novemberben újra az öreg kontinensen jön a zárás, előbb Portimaóval, majd pedig hagyományosan Valenciával.

A menetrendben a korábbi bejelentésekkel ellentétben nem kapott helyet India, amelynek visszatérését a Dorna szerdai közlemény szerint „üzemeltetési körülmények” (sajtóhírek szerint az új promóternek nem sikerült anyagi támogatást biztosítania) miatt 2026-ra halasztották – igaz, tartalékhelyszínként azért bekerült a naptárba.

A MotoGP előzetes 2025-ös versenynaptára:

motogp-2025-naptar

A MotoGP magyarországi visszatéréséről a legutóbbi versenyhétvégék történései mellett a Formula Motocast friss adásában is beszélgettünk:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: