DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 9. csütörtök
Motor

Őrült bukáscunami, Martiné a jerezi sprint

Esések tömkelege tarkította a Spanyol GP szombati sprintversenyét: Marquez az élről, Bagnaia ütközés után bukott. Martin mögött Acosta és Quartararo a dobogón.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

A délelőtti vizes pályás időmérő után a sprintfutamra már felszáradt az aszfalt a jerezi Spanyol Nagydíjon. A pole-pozícióból Marc Marquez indulhatott – a Gresini Ducatival először –, a legjobb elrugaszkodást viszont Brad Binder produkálta, aki a második sorból azonnal az élre állt a KTM-mel. De nem sokáig vezetett a dél-afrikai, már az első körben elkapta őt Jorge Martin.

A második körben aztán Bindert Marquez is megelőzte egy kemény manőverrel. Aki azonban ezt nem akarta annyiban hagyni, a célegyenesre ráfordítóban visszavetődött a nyolcszoros világbajnok mellé, amiből aztán Alex Marquez profitált. A célegyenes végén pedig megtörtént a baj: Marco Bezzecchi, Francesco Bagnaia és Binder akart szinte egyszerre befordulni az 1-es kanyarba, a címvédő harapófogóba került két riválisa között és összeért velük, így az olasz bukott.

motogp-martin-jerez-pramac



A kavarodást és a csatákat kihasználva Martin másodperces előnyre tett szert a két Marquez előtt, mögöttük Binder, Enea Bastianini és Pedro Acosta jött. Marquez azonban a táv felénél rákapcsolt, gyors ütemben közelített Martinra, majd hat körrel a vége előtt át is vette az egy pillanatra meg is bicsakló pramacos honfitársától a vezetést!

A dráma azonban még csak ekkor jött: négy körrel a vége előtt ugyanabban a kanyarban, az 5-ösben egymás után, de egymástól függetlenül bukott a harmadik helyért hajtó Alex Marquez, Binder és Enea Bastianini. Ezzel pedig nem volt még vége, néhány kanyarral később ugyanis az élről csúszott ki Marc Marquez – majd rövidesen Maverick Vinales is elesett, ő úgyszintén az 5-ös kanyarban!

 

Ez pedig azt jelentette, hogy Martin toronymagasan vezetett, Acosta a második helyen találta magát, a dobogó alsó fokáért pedig a 23. helyről induló Fabio Quartararo és a szabadkártyás Dani Pedrosa küzdött. Marquez amúgy visszaállt még a versenybe, és koccant Joan Mirrel, ami miatt egy pozíció visszaadására kötelezték őt a felügyelők.

Az élen már nem történt változás: Martin győzött és ezzel növelte az előnyét a vb-tabellán, Acosta másodikként futott be és az összetettben is feljött ebbe a pozícióba! Quartararo dobogón a Yamahával, Pedrosa a negyedik, míg a pontszerzők közé Franco Morbidelli, Raul Fernandez, az esés után visszaálló Marc Marquez, valamint Augusto Fernandez és Miguel Oliveira fért be – miután Johann Zarco az utolsó kanyarban csúszott el. Csupán 16-an értek célba, de többen közülük egy esést követően: összesen 15 versenyző bukott a sprint során.

FRISSÍTÉS: Utólag öt versenyzőt is megbüntettek túl alacsony guminyomás miatt, így Quartararo elbukta a dobogóját Pedrosával szemben, Raul Fernandez pedig kicsúszott a pontszerzők közül.

A sprintfutam végeredménye:

1. Jorge Martín Pramac Ducati  
2. Pedro Acosta Gas Gas Tech3 2.970
3. Dani Pedrosa KTM 7.102
4. Franco Morbidelli Pramac Ducati 8.481
5. Fabio Quartararo Yamaha 15.052
6. Marc Márquez Gresini Ducati 18.131
7. Augusto Fernández Gas Gas Tech3 18.278
8. Miguel Oliveira Trackhouse Aprilia 18.418
9. Joan Mir Repsol Honda 18.553
10. Takaaki Nakagami LCR Honda 21.136
11. Johann Zarco LCR Honda 21.948
12. Raúl Fernández Trackhouse Aprilia 23.882
13. Fabio di Giannantonio VR46 Ducati 31.478
14. Jack Miller KTM 45.901
15. Alex Rins Yamaha 1'10.288
16. Lorenzo Savadori Aprilia 1'22.979
Nem ért célba:    
  Luca Marini Repsol Honda  
  Stefan Bradl Honda  
  Maverick Viñales Aprilia  
  Álex Márquez Gresini Ducati  
  Brad Binder KTM  
  Enea Bastianini Ducati  
  Marco Bezzecchi VR46 Ducati  
  Francesco Bagnaia Ducati  
  Aleix Espargaró Aprilia  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: