DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Motor

Vinales az élen, Marquez 4. a Gresini Ducatin

„Szokás szerint” az Aprilia spanyolja volt a leggyorsabb a teszten Valenciában, míg nyolcszoros világbajnok honfitársa egyből ráérzett az új technikára.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Ahogy azt megszokhattuk, a szezonzáró után még Valenciában maradt a MotoGP-mezőny, ahol egy keddi tesztnap keretében tulajdonképpen már meg is kezdődött a 2024-es évad. A gyártók kipróbálhatták a jövő évre szánt motorjaikat, az átigazolók és az újoncok – igaz, utóbbiból csak egy volt ezúttal – pedig felülhettek az új masináikra.

Nem meglepő módon a legnagyobb várakozás Marc Marquezt övezte, aki 11 év hondázás után először ülhetett fel a Gresini Racing GP23-as Ducatijára. A nyolcszoros világbajnok pedig egyből ráérzett a technikára: már az első etapján nekiállt a határokat feszegetni, a nap során az eredménylista élén is megfordult, végül pedig a negyedik idővel zárta a körözést, alig 171 ezreddel elmaradva a leggyorsabb köridőtől.

motogp-marquez_5



Amelyet nem más futott meg, mint a teszteken rendre remeklő Maverick Vinales az Apriliával: a spanyol 1:29,253-as eredménnyel zárt az élen. A hajrában Brad Binder jelentett rá fenyegetést, ám az álcafestéssel ellátott KTM-en ülő dél-afrikai igyekezetének bukás lett a vége. Az első háromba Marco Bezzecchi fért még be a VR46 színeiben, legjobb ducatis versenyzőként.

Marquez mögött Raul Fernandez volt az ötödik, aki az RNF körüli balhé okán az Aprilia garázsában kapott helyet a teszten. Alex Marquez zárt a hatodik helyen a másik Gresini Ducatin, majd jött a VR46-hoz átülő Fabio di Giannantonio, míg a top 10-be Enea Bastianini, Jack Miller és a Repsol Honda nyergében kifejezetten biztató kezdést produkáló Luca Marini fért még be: a márkát váltók közül ő volt a második legerősebb Marquez mögött.

Az immár kétszeres világbajnok Francesco Bagnaia 11. hellyel öblítette le a címvédést, miközben természetesen a GP24-es Desmosedicit is kipróbálta a ducatis. Fabio Quartararo 12. lett a Yamahával, neki több mint hét tizedmásodperces hátránya volt Vinaleshez képest, míg új csapattársa, Alex Rins 19. hellyel kezdte meg az ismerkedést a hangvillások M1-esével. A vb-összetettben ezüstérmes Jorge Martin számára rosszul alakult a kedd, hiszen kétszer is bukott.

Eséssel debütált az LCR Honda nyergében Johann Zarco is, valamint a Moto2-es világbajnokként fellépő Pedro Acosta is hamar átesett a tűzkeresztségen a Gas Gas Tech3 nyergében. A spanyol újonc amúgy a 18. legjobb időt motorozta a teszten, 1,2 másodperccel elmaradva Vinalestől. Az eredménylistát záró Aleix Espargaro és Lorenzo Savadori kapcsán pedig érdemes megjegyezni, hogy előbbi a katari sprinten összeszedett lábsérülésének súlyosbodása miatt idejekorán befejezte a körözést, míg utóbbi az Aprilia karbonvázát is tesztelte.

Ezzel a 2023-as esztendő véget ért a MotoGP-sek számára, legközelebb bő két hónap múlva, a február eleji sepangi teszten láthatjuk majd pályára gurulni a mezőnyt.

A valenciai teszt végeredménye:

motogp-teszt-valencia-2

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: