DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 27. szombat
Motor

Áll a bál: kirakták a MotoGP egyik csapatát

Jövőre már nem az RNF lesz az Aprilia szatellit gárdája, hanem a hírek szerint a NASCAR-ból ismert Trackhouse. Ellentmondásos nyilatkozatok és elképesztő hangvételű válaszközlemény.

Még a hétvégi évadzáró Valenciai Nagydíjat megelőző csütörtökön pattant ki a The Race révén a hír, miszerint gondban lehet az Aprilia szatellit alakulatának, az RNF MotoGP Teamnek a jövője a 2024-es szereplést illetően.

Bár szombaton ezt a többségi tulajdonos, a román CryptoDATA határozott hangvételű közleményben és egy helyszíni sajtótájékoztatón is cáfolta, hétfőn mégis azt adta hírül a Dorna, a FIM és az IRTA képviselőit tömörítő MotoGP Kiválasztási Bizottság, hogy nem hosszabbítanak szerződést az istállóval, így 2024-ben nem lesz ott a rajtrácson az RNF.

Mindezt a megállapodás sorozatos megszegésével indokolták az illetékesek. Sajtóértesülések szerint mindez elsősorban komoly tartozásokat jelent több irányba, így például a beszállítók – beleértve az Aprilia – felé is. Természetesen a névadó szponzor ezt is tagadta, a csapatvezetői posztról való lemondását megerősítő Razlan Razali viszont a Motorsport.com lapnak adott interjúban arról beszélt, hogy valóban voltak ilyen jellegű nehézségeik, és szerinte sem véletlen a Dorna eljárása.

motogp-rnf-1



Az RNF MotoGP Teamet egyébként épp Razali hozta össze, miután annak korábbi formája, a Sepang Racing Team mögül 2021 végén kihátrált a Petronas mint főtámogató. Az erre a szezonra Yamaháról Apriliára váltó istállóban aztán idő közben 60 százalékos részesedést szerzett az említett román IT-cég, a CryptoDATA, ám a jelek és a sajtóértesülések szerint mindez nem stabilizálta a csapat helyzetét.

Razali azt is elmondta az említett interjúban, elsősorban az vezetett a két fél eltávolodásához, hogy míg ő magát és csapatát is elsősorban sportembernek és versenycsapatnak tartja, addig a CryptoDATA elsősorban az üzletet nézte. „Persze, ki kell fizetni a számlákat, vannak partnerek, vannak szponzorok. De ezek másodlagosak számunkra” – fogalmazott Razali, aki kiemelte: két-három hete mondott le az RNF Racing igazgatói posztjáról, s a napokban távozott a csapatfőnöki székből.

 

NASCAR-csapat érkezhet a helyükre

Az RNF kiakolbólítása azonban nem azt jelenti, hogy két motorral kevesebbet látnánk jövőre a MotoGP rajtrácsán. Mint az a hétfői közleményből is kiderült, az illetékesek vizsgálják más privát csapatok pályázatait, akik közül valaki az Aprilia új szatellit partnere lehet.

A The Race, a GPOne és a Motorsport egybehangzó értesülései ez az istálló az elsősorban a NASCAR-ból ismert Trackhouse Racing lehet, amelynek résztulajdonosa többek között a Pitbull néven ismert rapper is. Az említett szaklapok úgy tudják, akár már a napokban bejelentés is történhet az amerikai befektetők érkezéséről és a csapat átvételéről.

Mivel mind a versenyzők, Miguel Oliveira és Raul Fernandez, mind a csapattagok és a felszerelés jelentős része közvetlenül az Apriliával áll szerződésben vagy hozzájuk tartozik, az átállás zökkenőmentesebb is lehet a gondoltnál. A keddi valenciai teszten például ott lehet Fernandez (Oliveira sérüléssel bajlódik), csak épp az Aprilia tesztcsapatának garázsában foglal majd helyet.

Sőt, arról is szólnak az értesülések, hogy ezzel a váltással akár még jobban is járhat a gárda, ugyanis a friss befektetőknek köszönhetően elképzelhető, hogy technikai szinten szorosabbra fűzi a szálakat az Aprilia és a Trackhouse. Mindez pedig abban is megnyilvánulhat a hírek szerint, hogy Oliveira és Fernandez gyári specifikációjú, nem egyéves motort kaphat a noalei gyártótól.

motogp-rnf-2

Elképesztő válaszközlemény a CryptoDATA oldaláról

Nem meglepő, hogy a CryptoDATA részéről természetesen teljesen más olvasata van az eseményeknek. A cégvezető Ovidiu Toma aláírásával jegyzett hétfő délutáni közlemény elképesztő hangvételben és stílusban íródott, emellett azt állítják benne, hogy a Dorna eleve „egy amerikai csapatnak” – ez lehet a Trackhouse – akarta adni a helyüket.

A hírek szerint egyébként a Trackhouse valóban érdeklődött a MotoGP iránt és 2025-ben érkezhettek volna, ám épp az RNF körüli gondok felgyorsították a folyamatot – azaz itt eltér az ok és okozat sorrendje. Mindenesetre itt a CryptoDATA teljes közleménye:

„Csapatunk, a CryptoDATA RNF paradox helyzettel küzd, amely olyan, mintha egy vígjátékból származna, csak sokkal súlyosabb következményekkel. A MotoGP-t irányító Dorna hollywoodi forgatókönyvekből származó ajánlattal keresett meg minket: hogy adjuk el a csapatunkat kedvezményes áron. Gondoltunk rá, hogy autogramot is kérjünk, hogy megörökítsünk egy ilyen „nagylelkű” ajánlatot.”

„A történet 2023-ban kezdődik, amikor a Dorna helyet ígért egy amerikai csapatnak a bajnokságban, vélhetően a 12. csapatét, amely – mily meglepő! – üresen áll. El tudjuk képzelni, hogyan zajlottak az egyeztetések a Dorna irodájában: ’Adjuk oda az amerikainak a 12. helyet vagy a CryptoDATA-ét, mi baj lehet belőle’. Hát nagyon is sok.”

„Miután elutasították a KTM-et arra hivatkozva, hogy a 12. csapat helyét egy gyártónak tartanák fent, ráeszméltek, hogy nem tudják felajánlani a helyünket a beleegyezésünk nélkül. Aztán előálltak egy olyan alacsony kivásárlási ajánlattal, amiről azt hittem, egy vicc. Udvariasan visszautasítottam, de a nyomás nem szűnt meg.”

„Most úgy fest, a Dorna ki akar rúgni minket a bajnokságból 2024-ben, olyan kreatív indokokat előhozva, hogy regényt is írhatnának belőle. Annak ellenére, hogy érvényes szerződésünk van 2026-ig, de úgy fest, a szlogenjük az, hogy ’az én bajnokságom, az én íratlan szabályaim… amiket a szerződésben leírtunk, azok nem számítanak’.”

„Nemcsak csalódottak vagyunk, készen állunk vissza is vágni. Egy hónapnyi intenzív dokumentálás és felkészülés után egy ilyen helyzetre, bíróságra fogunk menni, hogy jelentős kompenzációt kérjünk az üzletünket és a hírnevünket ért károkért, és a bajnokságban való limitált részvételért.”

„Egy a Dornának címzett üzenettel zárjuk ezt a közleményben: még a motorsportokban is, ahol a sebesség a lényeg, az etikát és a jogszerűséget nem lehet felülírni. Várjuk, hogy a bíróságon találkozzunk ugyanolyan szenvedéllyel, mint a pályán. Amúgy pedig legyetek résen, hamarosan nyilvánosságra hozzuk a rajongók által a tv-ben követett show háttérben zajló pikáns részleteket.”

„Tisztelettel,

a román, aki fel fogja borítani a szekerüket”

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: