DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
Motor

Martin nyolcadszor nyert sprintet és megfelezte a hátrányát

Kemény manőverekkel tört az élre a Katari GP szombati sprintjén a Pramac spanyolja, aki így hét pontra megközelítette a csupán ötödik Bagnaiát.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

A Katarban megszokott módon villanyfényes körülmények között startolt el a szezon utolsó előtti sprintfutama. A pole-ból Luca Marini várhatta a 11 körös táv startját, és remek elrugaszkodással meg is őrizte a vezetést Alex Marquez előtt, míg a két vb-aspiráns, Jorge Martin és Francesco Bagnaia össze is ért az első féktávon. Ekkor még Martin került előrébb, de aztán az ifjabb Marquez apró megbicsaklása miatt lendületet veszített, így Bagnaia és Marc Marquez is elment mellette. Hátrébb történt egy többszereplős bukás is: Enea Bastianini, Aleix Espargaro és Miguel Oliveira is elesett.

Martin hamar visszaelőzte Marc Marquezt, majd még a második körben egy elképesztően kemény és apró kontaktot is eredményező manőverrel beszúrt Bagnaiának is, amellyel visszavette tőle a harmadik pozíciót – sőt, a címvédőt nem sokkal később még Fabio di Giannantonio is maga mögé utasította. A vezetésért is alakult a csata: Alex Marquez próbálkozott Marini mellett a célegyenesben, de az első kanyarban visszabújt elé a VR46-os olasz.

motogp-martin-katar-1



A féltávhoz közelítve aztán Martin kapcsolt magasabb sebességi fokozatba: előbb Alex Marquezt, majd pedig Marinit is megelőzte fél körön belül, így átvette a vezetést a Pramac spanyolja! Az igazán jó tempót azonban Di Giannantonio diktálta: egy adok-kapok után megelőzte csapattársát, Marquezt, majd pedig Marinit is elkapta, így megiramodhatott Martin után.

A MotoGP-s ülésért egyre kisebb eséllyel harcoló olasz oda is ért néhány tizeden belül Martin mögé, támadást azonban nem tudott indítani ellene, így a spanyol a nyolcadik (!) sprintgyőzelmét aratta. Di Giannantonio lett a második, Marini a harmadik, Alex Marquez a negyedik, míg Bagnaiának a végén még Maverick Vinales Apriliáját is maga mögött kell tartania az ötödik helyért. Ez összejött a gyári ducatisnak, akinek azonban a 14 pontos előnye megfeleződött: immár csupán hét egység Martin lemaradása.

A pontszerzők közé a KTM-es Brad Binder, a yamahás Fabio Quartararo, valamint a Tech3 Gas Gas színeiben szereplő újonc, Augusto Fernandez fért még be. Johann Zarco lett a tizedik, míg Marc Marquez a biztató első körök után egy kisebb koccanást, majd egy hibát követően csupán a 11. pozícióban futott be. Folytatás vasárnap magyar idő szerint 18 órától a futammal.

A sprintfutam végeredménye:

motogp-katar-sprint

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: