DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 5. szombat
Motor

Martin elfogyott a hajrában, Zarco először győzött

Hiába vezetett szinte végig Martin, a befutóra elfogyott a lágy gumija, így a csapattárs nyerte az Ausztrál GP-t az előnyét mégis növelő Bagnaia előtt.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Mivel vasárnapra viharos szelet és esőt jósolnak előzetesen, még pénteken úgy döntöttek a szervezők, hogy előrehozzák szombatra a MotoGP Ausztrál Nagydíjának teljes távú versenyét a sprint eredeti időpontjába (amelyet majd vasárnap rendeznek meg, ha az időjárás lehetővé teszi).

A pole-ból Jorge Martin vághatott neki a 27 körös távnak, s a start után is megőrizte a vezetést a lágy hátsó gumit választó spanyol, aki Brad Binderrel együtt rögtön lélegzetvételnyi előnyre tett szert a többiekkel szemben. Az üldözőbolyt Francesco Bagnaia vezette, de keményen kellett küzdenie: előbb Jack Miller, majd Fabio di Giannantonio előzte meg őt a harmadik helyért – utóbbi pedig le is szakította gyári ducatis honfitársát.

motogp-martin-pramac-phillip-island



Martin az első körök után Bindertől is ellépett, ahogy a KTM-mel sem tudta tartani a tempót Di Giannantonio, így csatát a dobogósok mögött láthattunk: Bagnaia sarkában Johann Zarco és Marc Marquez vívott szép párharcot, amelybe aztán beszállt Aleix Espargaro is. Ebből a francia látszott kikerülni győztesen, s a két spanyolt lehagyva elment Bagnaia után. Hátrébb Joan Mir és Augusto Fernandez esett el – igaz, előbbinél Luca Marininek is volt szerepe.

A táv feléhez érve zárulni kezdett az olló a már több mint három másodperccel vezető Martin mögött: Di Giannantonio megérkezett Binderre, de közelített rájuk Bagnaia és Zarco is. Kilenc körrel a vége előtt aztán meg is történt az előzés: a Gresini Ducatiról jövőre Marquez által kiszorított és jelenleg a MotoGP-ben maradásért harcoló Di Giannantonio elment Binder mellett.

motogp-bagnaia-ducati-phillip-island

Persze ennek még nem volt vége: Binder néhány körrel később visszaelőzte Di Giannantoniót, miközben Zarco is átlépte Bagnaiát. A francia itt nem is állt meg, Di Giannantoniót is levadászta – miközben ez a négyes elkezdett közelíteni Martinra is, akinek a bő három szekundumos előnye egy másodperc környékére olvadt a fináléra.

Sőt, az utolsó két körben teljesen bezuhant Martin tempója a lágy hátsó gumin, Zarco pedig az utolsó körben elkapta: a Pramac franciája karrierje első MotoGP-győzelmét aratta – csaknem hét teljes szezont kellett várnia erre! Martint ráadásul a boly többi tagja is megelőzte a legvégén: Bagnaia lett a második egy agresszív és szemfüles bevetődés után, így hiába ment szinte végig riválisa mögött, mégis 27 pontra növelte az előnyét.

motogp-zarco-pramac

Di Giannantonio először a dobogón a legnagyobbak között, Binder végül nem fért fel a pódiumra. Martin mögött Marco Bezzecchi, Miller, Espargaro, Alex Marquez, Enea Bastianini volt a top 10 további sorrendje. Marc Marquez is teljesen elfogyott a végére és csak 15. lett, még a yamahás Fabio Quartararo is megelőzte őt.

A MotoGP sprintversenyét a tervezettnél egy órával korábban, magyar idő szerint hajnali 4 órakor rendezik majd.

A futam végeredménye:

motogp-futam-pi

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: