DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
Motor

Martin nyerte az esős-megszakított futamot

A Pramac spanyolján a trükkös körülmények sem fogtak ki a MotoGP Japán Nagydíján, így három pontra megközelítette Bagnaiát. Marquez idén először dobogón.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Tökéletes időzítéssel a rajt pillanataira érkezett meg az eső Motegibe a MotoGP Japán Nagydíján, a mezőny azonban még slick gumikon vágott neki a 24 körös távnak. Jorge Martin indult a pole-pozícióból, de az első körben Jack Miller rövid időre megtámadta a pramacos spanyolt, miután a szombati sprinthez hasonlóan átlépte Francesco Bagnaiát. Az első kanyart ezúttal sem úsztuk meg baleset nélkül: Marco Bezzecchi megbicsakló motorjának is köszönhetően Maverick Vinales és Johann Zarco koccant, az apriliás spanyol el is esett a sóderágyban.

 

Az egyre erősödő eső miatt aztán szinte a komplett mezőny érkezett a bokszba motorcserére az első kör végén, hogy vizes gumira váltson: Michele Pirro, Stefan Bradl és a három Yamaha maradt csak a pályán – ezzel egy darabig az Enea Bastianinit helyettesítő ducatis vezetett –, de néhány körön belül belátták, hogy ez hibás döntés volt, így később ők is érkeztek.

Az élen így az első körökben remekül helyezkedő Aleix Espargaro tűnt fel, mögötte Marc Marquez volt a második, akit azonban megelőzött Bagnaia és Martin – utóbbi egy kisebb lesodródás miatt veszített pozíciókat. A tempója azonban kiváló volt Martinnak, aki hamar átlépte ellenfeleit és a táv negyedénél már vezetett. Bagnaia is követte, Espargaro hibáját kihasználva feljött másodiknak – sőt, a harmadik bajnokaspiráns, Bezzecchi is lenyomta az apriliást. Eközben a mezőny közepén Brad Binder bukott az új karbonvázas KTM-mel.

Az eső intenzitása folyamatosan nőtt, Martin viszont így is másodperc fölé tornázta az előnyét Bagnaiával szemben. Mögöttük viszont zajlott a csata: Espargaro egyre inkább csúszott hátrébb, Marquez viszont jobb tempóra kapcsolva levadászta Bezzecchit, ezzel feljött a harmadik pozícióba. Hátrébb Johann Zarco csúszott el és törte össze a Pramac Ducatit – a körülmények pedig olyannyira romlottak, hogy a versenyzők jelzéseire is reagálva pont a táv felénél előkerültek a piros zászlók, megszakították a versenyt.

motog-martin



Bő húszperces várakozás után megpróbálkoztak az újraindítással, de a körülmények nem javultak, így a felvezető körön félbeszakították a procedúrát. Ezzel pedig vége is lett a versenynek, és mivel a féltávot már épp teljesítette a mezőny, teljes pontokat osztottak.

Martin így megnyerte a futamot – idén ez a harmadik vasárnapi győzelme – Bagnaia előtt, ezzel három pontra olvadt a távolság a két ducatis között! Marquez lett a harmadik, a repsolos idei első nagydíjdobogóját gyűjtötte be ezzel. Bezzecchi a negyedik helyével távolodott Bagnaiáéktól az összetettben, majd jött Espargaro és Miller, míg a top 10-be Augusto Fernandez, Fabio di Giannantonio, Raul Fernandez és Quartararo fért még be.

A futam végeredménye:

motogp-motegi-futam

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: