DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Motor

A Yamahához menekülhet az egyik hondás?

Sajtóhírek szerint Joan Mir és Alex Rins szerződésében is van kilépési záradék, így ők lehetnek az esélyesek Franco Morbidelli váltására a MotoGP-ben.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Hosszú hónapok óta kérdéses, ki lesz Fabio Quartararo csapattársa 2024-ben a gyári Yamahánál. Az ülést jelenleg birtokló Franco Morbidelli szerződése ugyanis a mezőny többségével ellentétben – a gyári versenyzők közül egyedüliként – nem a következő, hanem az idei szezon végén jár le, és mivel a teljesítménye sokáig jócskán elmaradt a 2021-es világbajnokétól, rendre felmerült, hogy lecserélhetik.

Az utóbbi hetekben aztán csitultak ezek a pletykák, mivel Morbidelli produkciója közelebb került Quartararóéhoz, ahogy arra ő maga is felhívta a figyelmet az emlékezetes mugellói interjújára adott válaszként – még ha ez inkább azt is jelenti, hogy immár a francia is nehezen kerül be a top 10-be.

motogp-mir-repsol



Most viszont a The Race arról számolt be, hogy paddockbeli források alapján két alternatív jelöltje is lehet a hangvillásoknak arra az esetre, ha mégsem tartanák meg Morbidellit: Joan Mir és Alex Rins. A Suzukinál korábban évekig csapattársként szereplő két spanyol jelenleg a Hondánál szerepel – Mir a Repsolnál, Rins az LCR-nél –, s a szerződésük is 2024 végéig érvényes.

Csakhogy a The Race szerint mindkettejük kontraktusában szerepelhet kilépési záradék vagy opció, amely lehetőséget biztosít számukra a távozásra.

Márpedig könnyen elképzelhető, hogy ez vonzó lehet Mir és Rins számára, hiszen utóbbi austini győzelmével együtt is borzalmas formában van a Honda, s bár a Yamahának is megvannak a maga gondjai, a HRC-nél a tempó hiánya mellett további súlyosbító tényező, hogy rendkívül nehéz vezetni az RC213V-t és emiatt könnyű bukni vele – amit mi sem jelez jobban, hogy az említett páros a hétvégi Holland TT-t is kénytelen kihagyni sérülés miatt (Rins egyébként az LCR közlése szerint sikeresen átesett a második műtéten is).

A másik tényező, amiért mindkét fél számára előnyös lehet Mir vagy Rins megszerzése, hogy a két versenyzőnek a Suzukinál eltöltött évek okán van tapasztalata a sornégyes motorokról, amely típust a kékek távozása óta már csak a Yamaha képviseli a MotoGP mezőnyében.

Érdekesség, hogy az, hogy Mir számára menekülési útvonal lehet a Yamaha, a Formula Motocast múlt heti adásának felvétele közben nekünk is beugrott:

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: