DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Motor

Bagnaia-győzelem és ütközések a legelső sprinten

Az utolsó körben állt az élre és nyerte meg a MotoGP első sprintjét Portimaóban a címvédő, megelőzve Martint és Marquezt. Quartararo pont nélkül zárt.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Szombat délután elrajtolt a MotoGP történetének első sprintversenye a szezonnyitó Portugál Nagydíj helyszínén, Portimaóban. Volt egy hiányzó a mezőnyben, hiszen a pénteki bukása során tüdőzúzódást, állkapocstörést és csigolyasérülést szenvedő Pol Espargaro természetesen kénytelen volt kihagyni a futamot.

Az időmérő eredményének megfelelően Marc Marquez vághatott neki az élről a 12 körös távnak, s a hondás meg is őrizte a vezetést, mögötte viszont máris összecsaptak a Ducatik Francesco Bagnaia, Jorge Martin és a nagyot rajtoló Enea Bastianini révén. Az első kör végén aztán Bagnaia és Martin át is lépték Marquezt, Bastianini számára viszont néhány kanyarral később véget ért a sprint: Luca Marini csúszott el és vitte magával a gyári istálló új igazolását (akit később kórházba szállították további vizsgálatok céljából, miután az olasz eltörte a jobb lapockáját). Rajtuk kívül egyébként Joan Mir is kiesett már a futam legelején, miután nekiment Fabio Quartararónak, ahogy a franciát próbálta előzni, majd a harmadik közben Marco Bezzecchi is búcsúzott a további küzdelmektől.

motogp-bagnaia-ducati-portimao



Az élen eközben Martin ragadta magához a vezetést, miután megelőzte Bagnaiát, miközben hátrébb Marquezt már Jack Miller és Miguel Oliveira is elkapta. Miller pedig nem érte be ennyivel: az élbolyból egyedüliként elölre is a lágy gumit felrakó ausztrál előbb Bagnaiát, majd Martint is levadászta, így bő öt körrel a vége előtt már a KTM-es vezetett! Martin azért nem hagyta magát, a célegyenesben visszaelőzte Millert a Pramac Ducati végsebességét is kihasználva, majd egy körrel később megtette ugyanezt vele Bagnaia is. Miller lendülete érezhetően el is fogyott, ugyanis Oliveira és Marquez is megelőzte őt – sőt, a repsolos mindkettejüket egy manőverrel lépte át.

Martin és Bagnaia le is rázták az üldözőket a fináléra, a címvédő pedig az utolsó körben kihasználta a spanyol minimális szélesre futását, így átvette a vezetést és megnyerte a legelső MotoGP-sprintet. Martin lett a második, Marquez a harmadik, majd jött Miller és a két gyári Aprilia az egymással is nagyot csatázó Maverick Vinales és Aleix Espargaro révén. Oliveira az utolsó körben esett hátra a hetedik helyre, míg az utolsó két pontszerző helyet Johann Zarco és Alex Marquez kaparintotta meg. Quartararo tizedik lett, azaz nem gyűjtött vb-egységet a Yamahával, miután az említett Mir-koccanás után a 11. rajthelynél is hátrébb csúszott a verseny legelején.

A vasárnapi verseny magyar idő szerint 15 órakor startol – ugyanúgy a kvalifikáció végeredményével megegyező rajtfelállással, mint a sprint.

A sprint végeredménye:

1. Francesco Bagnaia Ducati Team  
2. Jorge Martín Pramac Ducati +0.307
3. Marc Márquez Repsol Honda +1.517
4. Jack Miller KTM Factory +1.603
5. Maverick Vińales Aprilia Racing +1.854
6. Aleix Espargaró Aprilia Racing +2.106
7. Miguel Oliveira RNF Aprilia +2.940
8. Johann Zarco Pramac Ducati +5.595
9. Álex Márquez Gresini Ducati +5.711
10. Fabio Quartararo Monster Yamaha +5.924
11. Raúl Fernández RNF Aprilia +8.160
12. Brad Binder KTM Factory +8.384
13. Alex Rins LCR Honda +11.288
14. Franco Morbidelli Monster Yamaha +17.138
15. Takaaki Nakagami LCR Honda +18.128
16. Fabio Di Giannantonio Gresini Ducati +21.235
Kiesett:    
  Marco Bezzecchi VR46 Ducati  
  Enea Bastianini Ducati Team  
  Luca Marini VR46 Ducati  
  Joan Mir Repsol Honda  
  A.Fernández GASGAS Tech3  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: