DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Motor

Bagnaia nem nyugodt, Quartararót nem érdekli

A Ducati versenyzője tudja, hogy bármi megtörténhet a MotoGP-ben, yamahás kihívója előtt csak a győzelem lebeg célként – így várja a két vb-aspiráns a mindent eldöntő valenciai szezonzárót.

A gyorsaságimotoros-világbajnokság története során 19. alkalommal dől el a királykategória világbajnoki címe a szezon utolsó állomásán. Igaz, Francesco Bagnaia 23 pontos előnye több mint megnyugtató, hiszen Fabio Quartararo csak akkor énekelheti ki a sajtot a minden idők legnagyobb fordítását beteljesíteni vágyó olasz szájából, ha megnyeri a Valenciai Nagydíjat, miközben a ducatis legfeljebb egyetlen pontot szerez (ami 15. helyet jelent).

Pedig Bagnaia maga is elismerte a valenciai finálé csütörtöki sajtónapján, hogy az idény első fele nem úgy sikerült, ahogy eltervezte: „Az idei év első fele igen hullámzó volt – oké, nem volt annyira hullámzó, csak a nyomásról szólt. Az évad első felében mindig versenyképes voltam, amikor buktam. Követtem el hibákat. Próbáltam kielemezni, miért esek el, ez pedig segített megérteni a helyzetet” – idézi a motorost a Crash.net szaklap.

motogp-valencia-day0-1



„Japánban egyszerűen túl ambiciózus voltam. Két szerencsém is volt akkor: egyrészt nem vittem magammal Fabiót, másrészt nem tudott sok pontot hozni velem szemben. Ez óriási szerencse volt, ez egyértelmű. Tudtam, hogy rettenetesen fontos, hogy olyankor is versenyképes legyek, amikor küszködöm, mint például a thaiföldi esőben. Aztán Ausztráliában a legjobbamat igyekeztem nyújtani, de az utolsó körben túl kockázatos lett volna a győzelemért csatázni. Malajziában a fő célom a futam megnyerése volt, mert tudtam, hogy kulcsfontosságú a lehető legtöbb pont megszerzése ahhoz, hogy nyugodtabban érkezzek ide.”

Arra a kérdésre azonban, hogy most nyugodt-e a pontelőnye birtokában, Bagnaia így válaszolt: „Nem, hogy őszinte legyek, nem. Ott van még a lehetőség, szóval tovább kell hajtanunk. Rendkívül fontos lesz, hogy intelligens és okos legyek ezen a hétvégén, mert igaz, hogy jobb helyzetben vagyunk Fabióhoz képest, de be is kell fejeznünk a munkát. Úgyhogy maximális koncentráció: igyekszem ugyanúgy fókuszálni a hétvégén, mint máskor és a lehető legtöbbet kihozni.”

Egy évvel korábban Bagnaia – aki az első ducatis világbajnok lehet a MotoGP-ben Casey Stoner 2007-es sikere óta – nyerni tudott a Ricardo Tormóról elnevezett pályán, de még ez sem tölti el túlzott önbizalommal az olaszt: „Ez a pálya fekszik nekünk. A motor sokat javult kezelhetőség terén tavalyhoz képest. De tudjuk, hogy a MotoGP a meglepetések világa, bármi bármikor megtörténhet. De a fő célunk az, hogy ugyanúgy dolgozzunk, mint mindig, versenyképesek legyünk, mint mindig, és harcban legyünk a legjobb helyezésekért, ha ez lehetséges” – fogalmazott Bagnaia, hozzátéve: segítséget jelent számára, hogy a hétvégén a helyszínen lesz mentora, az egy éve visszavonult Valentino Rossi is.

motogp-valencia-day0-2

Mindeközben az idény nagy részében az üldözött szerepében tetszelgő, de most már az esélytelenek nyugalmát is magára öltő üldözővé váló Quartararo számára egyértelmű, hogy a győzelem a cél vasárnap: „A cél világos. Egyetlen cél van a fejemben, nyilvánvalóan nincs mit veszítenem. Szóval igyekszem a legjobbamat nyújtani, hogy a győzelemért harcolhassak, és persze nyilván nem a legjobb helyzet így harcolni a bajnokságért. Viszont olyan szempontból jó helyzet, hogy egyáltalán ne érdekeljen. Bármi is történik, ez így is egy kemény, de jó szezon volt. Ez most all-in” – értékelt a Yamaha versenyzője.

Bár a Német GP után, azaz épp a szezon felénél Bagnaia 91 pontos hátrányban is volt vele szemben, Quartararo saját bevallása szerint már futamokkal ezelőtt, legkésőbb Silverstone környékén érzékelte, hogy a ducatis lesz a fő ellenfele idén: „Aleix [Espargaro] sokkal közelebb volt hozzám, de egyértelműen látható volt, hogy rettenetesen gyors, és tudtam, hogy ő lesz az, aki igazán harcban lesz a vb-címért. Olykor emiatt túlságosan keményen is akartam húzni a gázt, és elkövettem néhány hibát.”

Quartararót természetesen a sepangi edzésen eltört középső kézujjáról is kérdezték, ám elmondása szerint sem Malajziában nem okozott gondot, sem most nem fog: „Nem annyira fájdalmas, de el van hajolva az ujjam. Vettem be pár fájdalomcsillapítót, de nem volt gond, és itt nyilván még kevésbé lesz. Télen megműtenek majd, hogy normális ujjam legyen, mert most eléggé furcsa.”

A MotoGP évadzáró Valenciai Nagydíjának menetrendje IDE KATTINTVA böngészhető – ha pedig nem akarsz semmiről lemaradni a hétvége folyamán (és természetesen azt követően is), ami a MotoGP-vel kapcsolatos, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: