DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Motor

Zarco az élen, Espargaro tízen kívül pénteken

Hármas Ducati-vezetéssel zárult a Thaiföldi GP első napja, a vb-aspiránsok közül így Bagnaia szerepelt a legjobban. Quartararo Marquez mögött az ötödik, Bastianini és Espargaro viszont nincs top 10-ben.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán! 

Bár az előrejelzéseknek megfelelően többször is esett pénteken, a MotoGP mezőnye szerencsésnek mondhatta magát a Thaiföldi Nagydíj első napján, mivel mindkét szabadedzést száraz pályán futhatták. A délelőtti gyakorláson az első percekben egy esést is begyűjtő Marc Marquez bizonyult a leggyorsabbnak, néhány századdal megelőzve a vb-éllovas Fabio Quartararót és Jack Millert. A többi vb-aspiráns közül Francesco Bagnaia a hatodik, Enea Bastianini a kilencedik, Aleix Espargaro viszont csak a 16. hellyel indított – igaz, annyira szoros volt a mezőny, hogy még az apriliás lemaradása is csupán bő fél másodperc volt Marquezhez képest.

zarco-motogp-day1



Az FP2-n sokáig főként a versenytempót csiszolták a motorosok, így bár megfordult az első helyen többek között Bagnaia és Johann Zarco is, a köridőik elmaradtak Marquez előző legjobbjától. Az utolsó öt-tíz percben aztán újra záporoztak a gyorskörök: előbb Jorge Martin, majd Bagnaia is az élre állt az összesített listán.

A legvégén aztán Zarco rakott össze egy erős kört, s ezzel 18 ezredmásodperccel Bagnaiát maga mögé utasítva behúzta az első napot. Hármas Ducati-vezetéssel zárult a péntek tehát, majd jött Marquez és Quartararo, beférkőzve további két ducatis, Miller és Luca Marini elé. A top 10-be Miguel Oliveira, Alex Rins és Franco Morbidelli fért még be, így pillanatnyilag ők állnak Q2-t érő pozícióban. Bastianini és Espargaro ellenben csak a 11. és 13. helyeken, így nekik azon kell izgulniuk, hogy a szombati FP3 száraz legyen, hogy megpróbálhassanak javítani. A sort a két helyettes, a Takaaki Nakagamit pótló Tetsuta Nagashima és a Joan Mir helyére beugró Danilo Petrucci zárja – Nakagami kapcsán egyébként friss fejlemény, hogy újra műteni kell az Aragonban sérült ujjait, amellyel néhány napja még rajthoz állt Motegiben.

A pénteki szabadedzések összesített eredményei:

motogp-day1-buriram

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: