DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2023. március 22. szerda
Motor

Kazahsztánnal bővülhet 2023-ban a MotoGP-naptár

A sajtóban megszellőztették a jövő évi menetrend előzetes tervezetét, amelyben kérdőjelesen a kazah Sokol Circuit is helyet kapott – de nem ez lenne az egyetlen újdonság a versenynaptárban.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

A SpeedWeek.com tette közzé az alább látható előzetes 2023-as MotoGP-versenynaptárt, amely tehát egyelőre csak sajtóértesülésnek tekinthető, nem pedig a Dorna és a FIM által kiadott hivatalos változatnak. Mindenesetre a tervezet szerint jövőre már tényleg rekordot jelentő 21 fordulóból állhat az idény – viszont nem a sokszor lefújt és a hírek szerint alighanem végleg befuccsolt KymiRing-projekt kapna helyet a menetrendben.

Hanem Kazahsztán és a Sokol Circuit: a kazah fővárostól 76 km-re fekvő, Hermann Tilke által tervezett, 4 495 méteres vonalvezetéssel rendelkező pályán a hírek szerint el kell még végezni néhány szükséges módosítást ahhoz, hogy vendégül láthassa a MotoGP-t, de a SpeedWeek arról írt, hogy erre most meglehet az anyagi fedezet a kormány részéről. A lap szerint amennyiben a kazahok a következő napokban a FIM és a Dorna összes feltételét teljesítik, az új helyszín bekerülhet a naptárba – a nyári szünet előtti utolsó állomásként, július elején –, ellenkező esetben „csak” 20 futamból állhat a szezon.

sokol-circuitEzen felül is lenne bőven változás a megszokott menetrendhez képest. Azt már eddig is tudtuk, hogy a katari pálya átalakítása (a bokszépületek a célegyenes túloldalára kerülnek, hogy a Formula-1 VIP-területet alakíthasson ki az eredeti paddockrészen) miatt 2007 óta először nem ott rendezik a szezonnyitót, hanem Portimaóban. A losaili verseny novemberben, egy héttel a hagyományos valenciai finálé előtt kaphat helyet a menetrendben.

Portimao után egyből jönne az amerikai túra, ám mivel az április 9-i húsvéthétvégét szeretnék szabadon hagyni, az Argentin GP a portugál futammal állna párba, s csak egy hét szünet után követné Termast az Amerikai Nagydíj. Április végén aztán visszatérne Európába a mezőny, és egy kivétellel nagyjából a szokott menetrend szerint követik egymást a helyszínek. Az az egy kivétel pedig az, hogy helyet cserél a tervek szerint az Aragóniai és a Katalán Nagydíj: mivel az F1 várhatóan júniusban látogat Barcelonába, a katalán futam átkerül őszre, a helyét pedig a Motorland Aragon veszi át május végén.

A nyári szünet után ismét Silverstone-é az első állomás, majd jön Spielberg, Barcelona és Misano. Aztán pedig következik az öt távol-keleti helyszín, amelyek közül Sepang, Motegi és Phillip Island tripla fordulót alkothat – igaz, ez még képlékeny, mivel a MotoGP-nek feltett szándéka elkerülni az egybeeséseket az azonos időzónában, de pláne az azonos országban rendezendő F1-es nagydíjakkal. Buriram és Mandalika sorrendje is kérdéses, de az idézett lap szerint a párosítás már fix, mivel a két helyszín között teherautókkal is szállítani lehet a felszereléseket. Az idény novemberben zárulhat a már említett Katarral és Valenciával.

A napokban egyébként felröppentek hírek egy esetleges Indiai Nagydíjjal kapcsolatban is, amelynek az F1 által korábban használt Buddh International Circuit adna otthont, ám az újabb ázsiai futam érkezésére állítólag legfeljebb 2024-ben lehet esély.

Mindez persze csak egy sajtó által megszellőztetett tervezet, várhatóan a következő hetekben tehetik közzé hivatalosan is az előzetes naptárt – mindenesetre a SpeedWeek értesülései szerint így festhet a 2023-as szezon a gyorsaságimotoros-vb-n:

Március 26. Portugál Nagydíj, Portimao
Április 2. Argentin Nagydíj, Termas
Április 16. Amerikai Nagydíj, Austin
Április 30. Spanyol Nagydíj, Jerez
Május 14. Francia Nagydíj, Le Mans
Május 28. Aragóniai Nagydíj, Aragon
Június 4. Olasz Nagydíj, Mugello
Június 18. Német Nagydíj, Sachsenring
Június 25. Holland TT, Assen
Július 9. Kazah Nagydíj, Sokol Circuit
Augusztus 6. Brit Nagydíj, Silverstone
Augusztus 20. Osztrák Nagydíj, Spielberg
Szeptember 3. Katalán Nagydíj, Barcelona
Szeptember 10. San Marinó-i Nagydíj, Misano
Szeptember 24. Malajziai Nagydíj, Sepang
Október 1. Japán Nagydíj, Motegi
Október 8. Ausztrál Nagydíj, Phillip Island
Október 22. Thaiföldi Nagydíj, Buriram
Október 29. Indonéz Nagydíj, Mandalika
November 12. Katari Nagydíj, Losail
November 19. Valenciai Nagydíj, Valencia
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: