DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

Quartararo fölényesen nyert, Bagnaia bukott

Miután a pole-pozíciós ducatis már a verseny elején kiesett, senki nem fenyegette a Yamaha vb-éllovas franciájának sikerét a Német GP-n. Zarco és Miller a dobogón, Espargaro negyedik az Apriliával.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

A hétvége korábbi napjaihoz hasonlóan komoly hőségben startolt el a MotoGP idei tizedik futama, a Német Nagydíj. A 30 körös verseny startját Francesco Bagnaia várhatta a pole-pozícióból, a rajt után viszont Fabio Quartararo tört az élre. Az olasz persze ezt nem akarta hagyni, a következő kör elején megtámadta a franciát, aki azonban azonnal újra visszaelőzte a ducatist. Kettejük mögé Aleix Espargaro zárkózott fel harmadiknak, de az apriliást hamar elkapta Johann Zarco.

A negyedik körben jött a fordulat: Bagnaia csúszott el az első kanyarban a második helyről – az utóbbi négy futam alatt harmadszor nullázik a ducatis! Nem sokkal később Joan Mir is ugyanott esett el, így a Suzuki számára hamar véget ért a sachsenringi verseny, hiszen Alex Rins már rajthoz sem állt az időmérőtől kezdve a barcelonai rajtbalesetben elszenvedett csuklótörése miatt. Az LCR Honda is korán csomagolhatott: Takaaki Nakagami bukott, Alex Marquez pedig kiállt a bokszba.

quartararo-motogp-sachsenring-1



Mindeközben Quartararo apránként egy-másfél másodpercnyire ellógott a második helyet megöröklő Zarcótól, akinek szintén nem kellett tartania Espargarótól – akit viszont utolért a meglepően jól kezdő csapattárs, Maverick Vinales. Az Aprilia duójára ráadásul féltávnál megérkezett Jack Miller is, pedig az ausztrál versenyzőnek előtte még egy hosszúkörös büntetést is le kellett töltenie, amit sárga zászló hatálya alatti bukás miatt kapott még szombaton. Vinales pedig hibázott egyet, így Miller már feljött a negyedik pozícióba – a spanyol viszont nem sokkal később ki is állt a bokszba: szemlátomást a hátsó magasságállító eszköz ragadt be nála.

Quartararót a futam utolsó harmadában sem fenyegette senki, így kényelmes előnnyel húzta be idei harmadik győzelmét a címvédő. Zarco lett a második (ezzel a vb-tabellán pedig feljött harmadiknak), a dobogó alsó fokáért azonban még volt csata: Miller kétszer is sikertelenül próbálkozott az első kanyarban, ahol rendre besokallt, aztán viszont egyszer Espargaro hibázott, így végül mégis a ducatisé lett a harmadik hely. Espargarónak ezzel be kellett érnie a negyedik pozícióval, amivel 34 pontosra nőtt a hátránya Quartararóval szemben az összetettben. Mögötte Luca Marini eddigi legjobb eredményét elérve lett ötödik, majd jött Jorge Martin, valamint felváltva a két gyári KTM és a két Gresini Ducati a top 10 végén. Mindössze tizenhatan látták meg a kockás zászlót. Folytatás egy hét múlva Assenben.

A futam végeredménye:

1. Fabio Quartararo Monster Yamaha  
2. Johann Zarco Pramac Ducati 4.939
3. Jack Miller Ducati Lenovo Team 8.372
4. Aleix Espargaró Aprilia Racing 9.113
5. Luca Marini VR46 Ducati 11.679
6. Jorge Martín Pramac Ducati 13.164
7. Brad Binder Red Bull KTM 15.405
8. Fabio Di Giannantonio Gresini Ducati 15.851
9. Miguel Oliveira Red Bull KTM 19.740
10. Enea Bastianini Gresini Ducati 21.611
11. Marco Bezzecchi VR46 Ducati 23.175
12. Raúl Fernández Tech3 KTM 26.548
13. Franco Morbidelli Monster Yamaha 29.014
14. Andrea Dovizioso RNF Yamaha 30.680
15. Remy Gardner Tech3 KTM 30.812
16. Stefan Bradl Repsol Honda 52.040
Kiesett:    
  Pol Espargaró Repsol Honda  
  Maverick Vińales Aprilia Racing  
  Takaaki Nakagami LCR Honda  
  Álex Márquez LCR Honda  
  Darryn Binder RNF Yamaha  
  Francesco Bagnaia Ducati Lenovo Team  
  Joan Mir Team Suzuki Ecstar  
Nem indult:    
  Alex Rins Team Suzuki Ecstar  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: