DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Motor

Bagnaia: Visszatértem a legjobb formámhoz

A verseny előtt még a sérült válla miatt aggódott, mégis maga mögött tudta tartani Fabio Quartararót a Spanyol GP-n az olasz ducatis, aki tudja: több pontot nem veszíthet a vb-harcban.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

A 2021-es szezon végén mutatott formája és az őszi teszteken látottak alapján sokan Francesco Bagnaiát tartották az egyik fő favoritnak a 2022-es MotoGP-idény előtt. Az olasz idénye ugyanakkor csalódáskeltőn indult: az első két fordulón mindössze egy pontot gyűjtött. Utána valamelyest feljavult a teljesítménye, szerzett két ötödik helyet, Portimaóban pedig úgy lett nyolcadik, hogy szombaton nagyot esett és fájlalta a vállát. Ez a vállfájdalom még Jerezben is kitartott nála, mégis pole-pozíciót szerzett, majd a vasárnapi versenyt is megnyerte, maga mögött tartva Fabio Quartararót.

bagnaia-jerez-ducati-1



Pedig a ducatis elismerte: vasárnap reggel még aggódott a fájdalmak miatt, de a mobilklinikán kapott „csodaszer” megoldotta a nehézségeit. Így a futamon már „csak” a regnáló világbajnokot kellett kivédekeznie – minderről így nyilatkozott a Crash.net hasábjain:

„Ez volt az egyik legjobb rajtom valaha. Ezzel a motorral mindig kicsit küszködtem az egykerekezéssel a startnál, de a versenyen minden jól ment. Aztán a 2-es kanyarban kicsit zártam az ívet, mert hallottam, hogy ott van Fabio. Nagyon aggódtam az utolsó kanyar miatt, mert tavaly nagyon erősen tudott kijönni a 12-esből. Ezért az első körben kicsit zártam a szöget, utána pedig igyekeztem a saját tempómat futni. Tudtam, hogy egyértelműen Fabio az, akit tempó szempontjából le kellett győzni. Nehezen tudtam volna ennél gyorsabban menni. A hátsó kerék sokat csúszkált a hőmérséklet miatt.”

bagnaia-jerez-ducati-2

Bagnaia a vb-esélyekről is beszélt idei első győzelme után: „Nyilvánvaló, hogy a teszteken optimistább voltam, aztán a futamokra megérkezve más volt a valóság, elkezdtem némileg szenvedni. Szerintem jól döntöttünk, amikor úgy határoztuk, hogy nem próbáljuk tovább hozzám igazítani a motort. Inkább hagytuk, hogy menjen a motor, és világossá vált, hogy ez más stílust igényel. Most már a kanyar közepén is gyorsabb tudok lenni. Végre visszatértem a legjobb formámhoz, amit tavaly mutattam, és ezt szeretném innen tovább vinni. Nem veszíthetünk több pontot, mert hat verseny után máris 33 egység a hátrányunk. Szeretnénk elkezdeni felzárkózni.”

Quartararo a portugáliai diadala után ezúttal tehát második lett, amivel növelte a fórját az összetettben: a címvédő előnye jelenleg hét pont az ismét dobogós Aleix Espargaro előtt. A Yamaha franciája foghatatlannak érezte Bagnaiát vasárnap:

„Az volt a célom, hogy az első két-három körben megelőzzem Peccót, de nagyon gyors volt és rendkívül jól és szűken vette a féktávokat. Kemény volt, és ahogy mögötte mentem, úgy érződött, hogy az első gumi nyomása és hőmérséklete megemelkedett. Ezért le kellett kicsit maradnom Peccóról, mert nem tudtam mögötte motorozni. Aztán az utolsó körökben igyekeztem a legjobbamat nyújtani, hogy megpróbálkozzam valamivel, de képtelenség volt előzéssel kísérletezni, mert elképesztően gyors és konstans volt. De elégedett vagyok a versennyel, igen erős volt a tempónk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: