DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Motor

Bagnaia rajt-cél győzelmet aratott Jerezben

Bár Quartararo próbált közel maradni hozzá, a ducatis olasz végig vezetve nyerte a Spanyol GP-t. A címvédő yamahás így is növelte előnyét a vb-tabellán, az Aprilia pedig újabb dobogót szerzett.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Az Izan Guevara parádés utolsó kanyaros manőverével eldőlő Moto3-as futam és az Ai Ogura első diadalát hozó Moto2-es verseny után következett a MotoGP idei hatodik viadala, a jerezi Spanyol Nagydíj. A pole-pozícióból Francesco Bagnaia vághatott neki a 25 körös távnak, s az olasz meg is őrizte a vezetést Fabio Quartararo előtt, míg mögéjük Jack Miller és Takaaki Nakagami zárkózott fel – igaz, utóbbit hamar vissza- és megelőzte Marc Marquez, Aleix Espargaro és Joan Mir. Hátrébb már rögtön az első körben történt bukások: Jorge Martin idén már negyedszer esett el és nullázott (bár a versenyt folytatta), s ugyancsak kiesett a Honda szabadkártyása, Stefan Bradl – utóbbi ráadásul később duplázott is.

bagnaia-ducati-jerez-futam



Bagnaia és Quartararo néhány kör alatt lerázták magukról a Miller által vezetett üldözőket, a táv negyedére már két másodperces előnyt építettek ki velük szemben – ráadásul ez a különbség ezután is csak nőtt, féltávnál már öt szekundum fölé kúszott. Millert szorongatni is kezdte Marquez, előzni azonban nem tudott a repsolos, ahogy őt sem bírta legyűrte a sarkában haladó Aleix Espargaro. A középmezőnyben ellenben újabb versenyző szállt ki idejekorán: Johann Zarco pecsételte meg végleg a Pramac Ducati nullás napját.

Mindeközben az élen Quartararo sem tudott mit kezdeni Bagnaiával, végig hat-nyolc tizedmásodpercre követte a ducatist. A leintésig pedig csak annyi változott, hogy a yamahás kicsit közelíteni tudott, de támadni nem: Bagnaia rajt-cél győzelemmel gyűjtötte be idei első sikerét, alig egy héttel a vállsérüléssel járó portimaói bukása után, amely miatt még ezen a hétvégén is fájdalmai voltak. Az olasz és a francia mögötti harmadik dobogós helyért öt körrel a vége előtt indult meg a csata: Marquez végre meg tudta előzni Millert, az utolsó kanyart azonban elvétette, majdnem el is esett, ezt pedig kiválóan kihasználta Espargaro, aki így újabb dobogót gyűjtött be az Apriliának – amely márka ezzel el is veszíti a szabályokban foglalt kedvezményeit.

A dobogósok mögött végül Marquez lett a negyedik egy utolsó körös előzéssel, míg Miller mögött Mir, Takaaki Nakagami, Enea Bastianini, Marco Bezzecchi, Brad Binder volt a top 10 további sorrendje. A futam előtt még Quartararóval holtversenyben álló Alex Rins egy ízben kifutott a sóderágyba, így pontot sem szerzett – ezzel pedig növelte előnyét a címvédő a vb-összetettben, ahol ráadásul immár Espargaro a második az Apriliával, mindössze hétpontos hátránnyal. Folytatás két hét múlva Le Mans-ban.

A futam végeredménye:

1. Francesco Bagnaia Ducati Lenovo Team  
2. Fabio Quartararo Monster Yamaha 0.285
3. Aleix Espargaró Aprilia Racing 10.977
4. Marc Márquez Repsol Honda 12.676
5. Jack Miller Ducati Lenovo Team 12.957
6. Joan Mir Team Suzuki Ecstar 13.934
7. Takaaki Nakagami LCR Honda 14.929
8. Enea Bastianini Gresini Ducati 18.436
9. Marco Bezzecchi VR46 Ducati 18.830
10. Brad Binder Red Bull KTM 20.056
11. Pol Espargaró Repsol Honda 20.856
12. Miguel Oliveira Red Bull KTM 23.131
13. Álex Márquez LCR Honda 25.306
14. Maverick Vińales Aprilia Racing 27.358
15. Franco Morbidelli Monster Yamaha 27.519
16. Luca Marini VR46 Ducati 29.278
17. Andrea Dovizioso RNF Yamaha 35.204
18. Fabio Di Giannantonio Gresini Ducati 35.361
19. Alex Rins Team Suzuki Ecstar 38.922
20. Remy Gardner Tech3 KTM 43.378
21. Lorenzo Savadori Aprilia Racing 44.299
22. Jorge Martín Pramac Ducati 1'07.681
Kiesett:    
  Stefan Bradl Repsol Honda  
  Johann Zarco Pramac Ducati  
  Darryn Binder RNF Yamaha  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: