DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Motor

Megijeszti Marquezt a visszatérő látásprobléma

Nem sokra emlékszik a mandalikai bukásából a nyolcszoros világbajnok motoros, aki elmondta: az orvosok szerint bármikor fennáll a kockázata, hogy ismét kiújul a kettős látása egy ütés hatására.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Néhány hete Marc Marquez hatalmas highside bukást szenvedett el az Indonéz Nagydíj bemelegítő edzésén, amely után ismét kiújult a kettős látása, amely egyszer már 2011-ben is kínozta és tavaly ősszel is előjött. Emiatt nemcsak a mandalikai futamot, hanem az Argentin Nagydíj hétvégéjét is ki kellett hagynia, Austinban azonban már újra ott lesz a mezőnyben, így az Amerikai GP-t megelőző csütörtöki sajtótájékoztatón természetesen kikérdezték a balesetről és a következményeiről a Repsol Honda versenyzőjét:

marquez-2-motogp



„Igazából nem sok mindenre emlékszem” – mondta el a bukása kapcsán Marquez, akit a Motorsport.com idéz. „Inkább a videofelvételek alapján emlékszem rá. De tény, hogy az Indonéz Nagydíj volt pályafutásom egyik legrosszabb hétvégéje, mert túl sokszor buktam, voltak esések, amelyeket nem is értettem, mint például a bemelegítő edzésen látott: friss hátsó gumi volt a motoron, mégis ledobott magáról. Mindenesetre ez már a múlt, itt az idő újra felépíteni az önbizalmam. Nehéz volt Indonéziában természetesen, de az azt követő hét még nehezebb volt, szerencsére azonban itt lehetek.”

A nyolcszoros világbajnok hangsúlyozta: ezúttal nem volt olyan súlyos a kettős látása, mint néhány hónappal korábban, ezért nem is kényszerült olyan hosszú kihagyásra. Marquez be is vallotta, hogy akár már Termasba is elutazhatott volna, de nem akart fölösleges rizikót vállalni: „Közel voltam ahhoz, hogy Argentínába is elmenjek, de nem éreztem motiváltnak magam, nem akartam kockáztatni. Megbeszéltem ezt az orvosokkal, és úgy döntöttünk, inkább otthon maradok. Elkezdtem az edzéseket, ezen a héten pedig újból megvizsgáltuk a látásomat, ami rendbe jött.”

marquez-1-motogp

Argentína kihagyásával így Marquez azon a Circuit of the Americas versenypályán térhet vissza, ahol egy kivétellel az összes MotoGP-futamot megnyerte a pálya 2013-as debütálása óta, de 2019-ben is tetemes előny birtokában bukott. Meg is kapta a kérdést, hogy elérhetőnek érzi-e most is a győzelmet: „Lehetséges természetesen, de nem így állunk a hétvégéhez. Egy olyan Indonéz GP-ről érkezünk ide, ahol rengeteget küszködtem, túl sokszor elestem és volt az a highside bukásom is. Csak néhány napja kezdtem el normálisan edzeni. Újra fel kell építeni az önbizalmamat, ha pedig nem érzem a dolgot, nem szabad erőltetnem, mert megint jöhet egy váratlan bukás.”

Marquez hozzá is tette, hogy a mandalikai esés elsősorban az önbizalmának ártott: „Természetesen Katarhoz képest jobb fizikai állapotban érzem magam, viszont tény, hogy önbizalom terén pedig sokkal rosszabbul vagyok. Ez nyilvánvaló egy nem túl jól sikerült hétvége és egy újabb sérülés után, főleg úgy, hogy ez megint érintette a látásomat – ez megijeszt.”

Azt ugyanakkor a hondás a téli időszakhoz hasonlóan elismételte, hogy karrierje, sőt élete hátralévő részében végig ott fog lebegni Damoklész kardjaként a feje fölött, hogy bármikor újra felütheti a fejét a kettős látás: „Hat hónapon belül másodjára jön elő a látásprobléma, úgyhogy meg is kérdeztem az orvosokat, hogy ez amiatt van-e, mert októberben is volt vele gond, és mi történne, ha egy teljes évet kihagynék. És azt mondta, hogy az ütés miatt volt, láthattuk is, mekkora volt az ütés, a kockázat pedig ugyanakkora ezen a hétvégén, mint lenne egy vagy két év múlva. Végső soron ez az ideg a gyenge pontom.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: