DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Motor

Az átoktól a bunyóig: Rossi legnagyobb riválisai és botrányai

Egy két és fél évtizedes pályafutásba rengeteg kemény ellenfél fér bele, Valentino Rossi pedig valóban nem szenvedett hiányt belőlük: összeszedtük az olasz legenda legnagyobb riválisait és a hozzájuk kapcsolódó botrányokat.

Az írás eredetileg az Autósport és Formula Magazin 2021. szeptemberi számában jelent meg a Rossiról készült megaösszeállítás részeként, ezt egészítettük ki most a MotoGP videós válogatásaival a felsorolt riválisok elleni legkeményebb pályán történt összecsapásairól.

5. Jorge Lorenzo

Bár éppenséggel például Nicky Haydent vagy Colin Edwardsot sem lehet kutyaütőnek nevezni, de az első igazán kőkemény csapattársat Jorge Lorenzo személyében kapta Valentino Rossi. A spanyol két 250 köbcentis vb-címmel a zsebében egyből a Yamaha gyári alakulatánál debütált 2008-ban, méghozzá rögtön pole-pozícióval, a harmadik futamán pedig az első győzelmét is megszerezte. Az akkor még „csak” hétszeres világbajnok egyből megérezte a veszélyt, rögtön első évükben felhúzták a garázs két oldalát elválasztó falat – igaz, ez elsősorban annak szólt, hogy míg Lorenzo maradt a Michelin abroncsainál, addig Rossi Bridgestone-ra váltott. Igazán komolyra 2009-ben fordult a rivalizálásuk, amikor a spanyol már komoly vb-esélyesnek tűnt, Rossi azonban több komoly csatát is megnyert ellene – többek között a korábban említett barcelonait. 2010-ben aztán az olasz lábtörésének és saját remek formájának köszönhetően Lorenzo is világbajnok lett, majd Rossi ducatis kitérője után is úgy tűnt, hogy a fiatalabb versenyzőé a kezdeményezés. A „Doktor” azonban 2014-re megújult, egy évvel később pedig gigászi csatát folytattak a vb-címért, amelyet végül botrányos körülmények között Lorenzo nyert – bár itt a feszültség nem köztük, hanem egy másik motoros kapcsán alakult ki főként… A két klasszis összesen hét szezont húzott le egymás mellett, a mérlegük többé-kevésbé kiegyenlített volt, a kettejük közötti viszony pedig megenyhült, miután Lorenzo a Ducatihoz igazolt.

4. Sete Gibernau

Eleinte baráti volt a viszony Rossi és Sete Gibernau között, aki 2003-ban és 2004-ben számított az olasz legfőbb világbajnoki kihívójának. Kettejük kapcsolata aztán a 2004-es Katari Nagydíjon érkezett el a töréspontjához, amikor Rossit és Max Biaggit egyaránt a rajtrács végére száműzték, miután a felügyelők tudomására jutott, hogy a két olasz csapata a start előtt megtisztította az igencsak poros célegyenesben versenyzőjük rajtkockáját. Rossiék lépése ellen többek között Gibernau csapata is fellebbezett, így az olasz spanyol ellenfelét vádolta meg azzal, hogy ő harcolta ki a büntetést számára. A losaili futamot végül Gibernau meg is nyerte, miközben Rossi bukott, a pletykák szerint viszont a yamahás a történtek után „megátkozta” riválisát és esküt tett, hogy megakadályozza, hogy a spanyol valaha is újra győzni tudjon. Ezt az érintett tagadta, mindenesetre Gibernau valóban nem nyert több versenyt karrierje során – 2005-ben nem az állítólagos átok, hanem maga Rossi gátolta meg ebben a jerezi évadnyitón, amelynek utolsó kanyarjában bevetődött mellé és kitessékelte a sóderágyba ellenfelét.

3. Casey Stoner

Bár a tehetségéhez előtte sem férhetett kétség, sokak számára meglepő volt, hogy mindössze második MotoGP-s évében, fölényesen világbajnok lett a Ducatival Casey Stoner. Ekkor Rossi csak elvétve volt versenyképes, 2008-ban azonban már összecsapott a két extraklasszis. Legemlékezetesebb párharcuk az előző összeállításban említett Laguna Seca-i futam volt, amely után az ausztrál visszautasította a kézfogást Rossival, agresszívnek nevezve a manővereit, amire az olasz annyival reagált, hogy „ilyen a versenyzés”. Stoner úgy fogalmazott, hogy „elveszítette a tiszteletét a MotoGP egyik legnagyobb motorosa felé”, ezért azonban később elnézést kért. Ennek ellenére a következő években is többször összecsaptak: a 2011-es jerezi futamon például az esőben Rossi a Ducatival kísérelte meg megelőzni a Repsol Hondán ülő ellenfelét, ám kicsúszás és páros bukás lett a vége. A versenyt követően Rossi átment bocsánatot kérni Stonerhez, és ekkor hangzott el utóbbi szájából az elhíresült „Az ambíciód túlnőtt a tehetségeden” mondat.

2. Max Biaggi

Ha létezik az ősellenség fogalma a motorsportokban, akkor az Rossira és Max Biaggira tökéletesen ráhúzható. A két olasz közötti ellentét már akkor kialakult a kilencvenes évek második felében, amikor nem is egy kategóriában versenyeztek. Rivalizálásuk aztán 2001-ben hágott a tetőfokára. Suzukában Biaggi nagy tempónál a vállával a pálya szélére szorította Rossit, aki néhány körrel később megelőzte honfitársát, ami után élő adásban mutatott be neki a középső ujjával a kanyarban. Néhány hónappal később a Katalán Nagydíjon pedig tettlegességig fajult a viszály: a két versenyző, valamint baráti társaságuk verekedésbe keveredett egymással a dobogóceremónia előtt – bár sem Rossi, sem Biaggi nem ismerte be, hogy ők is részt vettek az ütközetben, utóbbi karcolásokkal az arcán ült be a sajtótájékoztatóra. Assenben a Honda kibékítette őket, s bár a pályán többször is nagy harcba keveredtek, a feszültség egyértelműen megenyhült a két olasz között.

1. Marc Marquez

Talán maga Rossi is Marc Marquezben látta a saját utódját, ezért kifejezetten jó volt a két gigász kapcsolata a spanyol első MotoGP-s éveiben – amíg az olasz nem számított vb-aspiránsnak. 2015-ben azonban minden megváltozott: Termasban és Assenben is ütköztek, aminek mindkétszer a fiatal repsolos itta meg a levét, aki ezek és egyéb bukások miatt a szezon végére már kiszállt a vb-harcból. Az utolsó előtti futamon aztán Rossi váratlanul azzal vádolta meg Marquezt, hogy Lorenzót segíti ellene a végső sikerért folytatott küzdelemben. A Malajziai Nagydíjon a pályán is őrületes csatába bonyolódtak, a spanyol érezhetően lassította a yamahást, aki ezt megelégelve a pálya szélére szorította őt, ahol Marquez újból elesett. A végeredmény a MotoGP előző évtizedének legnagyobb botránya lett, Rossit a rajtrács végére sorolták a valenciai évadzáróra, így elbukta a címet Lorenzóval szemben. A „Doktor” a kudarc után is állította, hogy Marquez hátvédet játszott Valenciában, s bár azóta többször úgy tűnt, rendeződhet a viszonyuk, időről időre fellángol az ellentét közöttük: a 2018-as Argentin Nagydíjon történt ütközésük után Rossi ismét veszélyesnek titulálta a spanyolt.

Már rendelhető szerkesztőségünk újdonsága, a 2022-es lapozható MotoGP-s falinaptár, benne látványos fotókkal és a jövő évi futamok időpontjaival! Ha pedig nem szeretnél semmiről lemaradni, ami MotoGP, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: