DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 11. szombat
Motor

Bagnaia vezetésével tarolt a Ducati, Rossi 10. hellyel búcsúzott

A vb-ezüstérmes olasz sikerét hozta a szezonzáró Valenciai GP, ahol Martin és Miller tette teljessé a bolognaiak örömét. A világbajnok ötödik, a Doktor top 10-es eredménnyel zárta karrierjét.

Már rendelhető szerkesztőségünk újdonsága, a 2022-es lapozható MotoGP-s falinaptár, benne látványos fotókkal és a jövő évi futamok időpontjaival! Ha pedig nem szeretnél semmiről lemaradni, ami MotoGP, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Vasárnap délután 14 órakor startolt el a 2021-es MotoGP-szezon idei utolsó futama, a Valenciai Nagydíj, amely egyúttal Valentino Rossi karrierjének utolsó versenye is volt – az olasz ráadásul az idei évben szokatlanul elölről, a tizedik rajtkockából várhatta a piros lámpák kialvását. A pole-pozícióból Jorge Martin vághatott neki a 27 körös távnak, s a start után is maradt az élen, míg mögötte sormintát rajtoltak a gyári Ducatik és Suzukik. Közülük Jack Miller a második kör elején a vezetést is átvette, de aztán egy hibát követően Martin gyorsan visszavágott, miközben az ausztrált utána sorban Joan Mir, Francesco Bagnaia és Alex Rins is megelőzte – sőt, később Fabio Quartararo is elment mellette.

bagnaia-ducati-futam-valencia



Bagnaia viszont ellentétes irányba lépdelt a másik Ducatival: megelőzte Mirt, majd a táv harmadához érve Martin mellett is nézelődni kezdett. Rins is fenyegetően érkezett mögöttük, de a suzukis spanyol egy kicsúszással kiszállt a dobogós helyekért zajló küzdelemből – idén már nem először. Martin és Bagnaia így némileg kettesben maradt az élen, a futam felén túl pedig megfordult a sorrend közöttük, miután a vb-ezüstérmes megelőzte a pramacos márkatársat.

Leráznia azonban csak a hajrában sikerült Martint, de Bagnaia sikerét így sem fenyegette semmi, behúzta idei negyedik győzelmét. Miller ugyan szépen zárkózott a végén, de Martin megőrizte a második helyet előtte – a Ducati pedig így is kisajátította a pódiumot (először történetük során), a gyári csapat pedig megnyerte a csapat-vb-t. Mögöttük Mir lett a negyedik, a világbajnok Quartararo az ötödik, majd jött Johann Zarco, Brad Binder, Enea Bastianini és Aleix Espargaro. Rossi végül tizedik hellyel zárta le 26 évig tartó, kilenc vb-címet, 115 nagydíjgyőzelmet és számtalan emlékezetes pillanatot hozó illusztris pályafutását. A mezőnyből hiányzott egyébként Marc Marquez mellett a szombaton bukó Pol Espargaro is – így csaknem 30 év után nem állt rajthoz egyetlen gyári Honda sem egy futamon.

A futam végeredménye:

1. Francesco BAGNAIA ITA Ducati Lenovo Team Ducati 41'15.481
2. Jorge MARTIN SPA Pramac Racing Ducati +0.489
3. Jack MILLER AUS Ducati Lenovo Team Ducati +0.823
4. Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +5.214
5. Fabio QUARTARARO FRA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +5.439
6. Johann ZARCO FRA Pramac Racing Ducati +6.993
7. Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM +8.437
8. Enea BASTIANINI ITA Avintia Esponsorama Ducati +10.933
9. Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +12.651
10. Valentino ROSSI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +13.468
11. Franco MORBIDELLI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +14.085
12. Andrea DOVIZIOSO ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +16.534
13. Alex MARQUEZ SPA LCR Honda CASTROL Honda +17.059
14. Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Factory Racing KTM +18.221
15. Iker LECUONA SPA Tech 3 KTM Factory Racing KTM +19.233
16. Maverick VIÑALES SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +19.815
17. Luca MARINI ITA SKY VR46 Avintia Ducati +28.860
18. Danilo PETRUCCI ITA Tech 3 KTM Factory Racing KTM +32.169
Nem ért célba:        
  Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki  
  Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: