DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

Bagnaia hatalmas csatában győzött először

A pole-ból induló ducatist az utolsó körökben többször is betámadta Marc Marquez, az olasz azonban kitartott, így először nyert a MotoGP-ben. Mir még a dobogón, a vb-éllovas Quartararo csak nyolcadik.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

A Dennis Foggia sikerét hozó Moto3-as és Raul Fernandez győzelmével záruló Moto2-es viadal után következett a MotoGP Aragóniai Nagydíja. A pole-pozícióból Francesco Bagnaia várhatta a piros lámpák kialvását, s az olasz meg is őrizte a vezetést, mögé viszont Marc Marquez jött fel másodiknak, megelőzve a másik gyári Ducatin ülő Jack Millert. Jól jött még előre Aleix Espargaro és Joan Mir is, Fabio Quartararo ellenben hátrafelé lépdelt az első körökben: az említett ötös mellett még Jorge Martin is elment a yamahás vb-éllovas mellett – sőt, nem sokkal később már Iker Lecuona és Brad Binder is a francia elé került.

bagnaia-futam-aragon-ducati



Az élen eközben Bagnaia és Marquez párosa apránként lerázta magáról Millert, akivel viszont szépen tartotta a lépést Espargaro és Mir. Féltávhoz érve aztán az ausztrál hibázott is egyet, ezzel az Aprilia és a Suzuki spanyolja is megelőzte őt – utóbbi páros pedig hamarosan helyet cserélt, miután a regnáló világbajnok megelőzte honfitársát. Viszont Mir is nagy tempóban szakadt le az élen álló duóról: az utolsó harmadhoz érve már négy másodperc fölé kúszott a lemaradása.

Három körrel a vége előtt aztán a győzelemért is megkezdődött a csata az addig csak békésen egymás mögött motorozó Bagnaia és Marquez között. A nyolcszoros világbajnok többször is próbálkozott, a kanyarkijáratokon azonban rendre vissza tudta őt előzni a ducatis. Marquez összesen hét előzéssel kísérletezett, de Bagnaia nem remegett meg, s behúzta első győzelmét a MotoGP-ben, ezzel ő lett az idei nyolcadik különböző nyertes! A repsolos lett a második, visszatérése utáni második dobogóját begyűjtve. Mir tette teljessé a pódiumot, majd jött Aleix Espargaro és Miller. Enea Bastianini remek hatodik helyet hozott, megelőzve a végén Bindert is, míg Quartararo végül a nyolcadik helyen futott be – ezzel sok pontot veszített a vb-előnyéből, de így is 53 egység az előnye Bagnaia előtt. Maverick Vinales 18. helyen mutatkozott be az Apriliával.

A futam végeredménye:

1. Francesco BAGNAIA ITA Ducati Lenovo Team Ducati 41'44.422
2. Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +0.673
3. Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +3.911
4. Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +9.269
5. Jack MILLER AUS Ducati Lenovo Team Ducati +11.928
6. Enea BASTIANINI ITA Avintia Esponsorama Ducati +13.757
7. Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM +14.064
8. Fabio QUARTARARO FRA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +16.575
9. Jorge MARTIN SPA Pramac Racing Ducati +16.615
10. Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +16.904
11. Iker LECUONA SPA Tech 3 KTM Factory Racing KTM +17.124
12. Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +17.710
13. Pol ESPARGARO SPA Repsol Honda Team Honda +19.680
14. Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Factory Racing KTM +22.703
15. Danilo PETRUCCI ITA Tech 3 KTM Factory Racing KTM +25.723
16. Cal CRUTCHLOW GBR Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +26.413
17. Johann ZARCO FRA Pramac Racing Ducati +26.620
18. Maverick VIÑALES SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +27.128
19. Valentino ROSSI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +32.517
20. Luca MARINI ITA SKY VR46 Avintia Ducati +39.073
Nem ért célba:        
  Jake DIXON GBR Petronas Yamaha SRT Yamaha  
  Alex MARQUEZ SPA LCR Honda CASTROL Honda  

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: