DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Motor

Espargaro: Fabión kívül senki nem gyorsabb nálam jelenleg

Az Aprilia első dobogóját szerző spanyol roppant magabiztosan nyilatkozott a saját teljesítménye kapcsán – az RS-GP-t a napokban kipróbáló Vinales lehet az igazi fokmérője az idősebb Espargarónak.

Aleix Espargaro a harmadik helyen ért célba a MotoGP Brit Nagydíján, amellyel az Aprilia első dobogós helyezését gyűjtötte be a MotoGP-érában. A spanyol már a hétvége előtt is tett egy olyan nyilatkozatot, amelyben arra utalt, hogy szerinte a királykategória legjobb három motorosa között van, amelyre sokan felhúzták a szemöldöküket, elvégre bár már több mint egy évtizede a mezőny tagja, azon kevés MotoGP-s versenyző közé tartozik, aki semelyik kategóriában nem tudott még nagydíjat nyerni – sőt, Silverstone előtt dobogós helyezése is mindössze kettő volt (ebből egy még a Moto2-ben). Espargaro a vasárnapi pódium után tisztázta korábbi kijelentését, bár azt továbbra is állította, hogy jelenleg ő teljesít az egyik legmagasabb színvonalon:

aleix-espargaro-motogp-silverstone-1



„Sosem mondtam azt, hogy ott vagyok a MotoGP legjobb három versenyzője között” – idézi a Gresini Aprilia motorosát a Motorsport.com szakoldal. „Annyit mondtam, hogy pillanatnyilag úgy érzem, nagyon magas szinten motorozok, jelenleg a legjobb három között vagyok a MotoGP-ben. Őszintén hiszem, hogy így van. De ez egy olyan sport, ahol megfelelő motor is kell ahhoz, hogy ezt bizonyítsd. Vasárnap is jobb volt a sebességünk a harmadik helynél, meggyőződésem volt, hogy tudom majd követni Fabiót [Quartararo], de nem tudtam azt a tempót futni, amit a reggeli bemelegítésen vagy szombaton, mert igencsak hűvös volt. Amikor láttam, hogy Fabio lágy első gumira vált, voltak kétségeim, mert én kemény féktávokkal értem el a jó köridőimet. Végül biztonságosabb volt a közepes keveréknél maradni. Mindenesetre megmutattam, hogy jól motorozom, a motorom is sokat javult, de az Aprilia még mindig nem egy győztes gép. Szóval szerintem jó formában motorozok.”

„Ami boldoggá tesz, hogy ez a dobogó nem úgy jött össze, hogy esett az eső vagy valaki bukott. Idén már többször is ott kopogtattunk az ajtón. Ez tesz boldoggá, hogy erősek vagyunk. Le Mans-ban is az első ötben voltam, amikor megállt a motor. Az ausztriai motorhibánál is erős pozícióban voltam, és meggyőződésem volt, hogy ott is a dobogóért harcolhattam volna. Szóval Silverstone nem egy speciális pálya, mindenhol versenyképesek vagyunk. Biztos vagyok benne, hogy a motorgondok nélkül a bajnokságban is az első három helyért harcolnánk, mert ha megnézzük, pontok tekintetében nem vagyunk annyira messze. Remélhetőleg a következő futamokon ezt meg is tudjuk erősíteni. Tudom, hogy nem lesz egyszerű, ez nem jelenti azt, hogy automatikusan minden versenyen a dobogóért fogok harcolni. De úgy vélem, közelebb vagyunk, mint valaha: ahogy említettem, minden versenyző nagyon egyformán teljesít jelenleg a MotoGP-ben Fabiót leszámítva, aki egy lépéssel a többiek előtt jár. De nem látok senkit, aki rajta kívül gyorsabb lenne nálam most. Úgyhogy remélhetőleg a következő futamokon is felállhatok a pódiumra.”

vinales-aprilia-motogp-teszt

Sokak szerint Maverick Vinales érkezése az Apriliához lesz az igazán jó fokmérője annak, hogy mennyire is jó versenyző valójában Espargaro. A két spanyol egyébként volt már egymás csapattársa a Suzukinál, akkor Vinales futamot is tudott nyerni a „kékekkel”, azaz kevesebb rutinnal is alapvetően ő szerepelt jobban. Most Espargaro előnyben lehet azzal, hogy évek óta Aprilián ül, míg új kollégája csak kedden próbálta ki először az RS-GP-t a misanói privát teszten – sőt, ez volt az első alkalom, hogy V4-es versenygéppel körözött a MotoGP-ben. Viszont az első jelek biztatók: a motoros Instagram-oldalára feltöltött információi szerint 1:33,0-s legjobb időt futott kedden (privát tesztről lévén szó, hivatalos időmérés nincs), ami kevesebb mint egy másodperccel lassabb, mint Espargaro tavalyi időmérős köre, ráadásul Romano Albesiano Aprilia-vezér is elégedetten nyilatkozott a Yamahától kirúgott versenyzővel eltöltött első közös napot követően a helyszínen lévő tudósítóknak.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: