DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Motor

Pol Espargaro szerezte meg a pole-pozíciót

Meglepetés született a MotoGP silverstone-i időmérő edzésén, ahol a Repsol Honda spanyol motorosa volt a leggyorsabb. A fiatalabbik Espargaro számára ez volt a harmadik rajtelsősége a kategóriában.

Az időmérő edzésről is döntő harmadik szabadedzésen még Jack Miller volt a leggyorsabb a Ducatival, a délutáni kvalifikáció viszont elég meglepő eredményt hozott.

Hűvös és felhős időben vette kezdetét a királykategória kvalifikációja, melynek első szakaszában a Suzukival Alex Rinsnek, valamint a Pramac motorosának, Johann Zarcónak volt a legnagyobb esélye arra, hogy a legjobb 12 közé kerüljenek. A papírforma végül bejött, miután Zarco volt a leggyorsabb Rins előtt, ám eléggé megszorongatta őket Enea Bastianini, aki még az élen is állt a Q1 során és az etap legvégén is jó esélye lehetett volna elcsípni a továbbjutó helyek valamelyikét, de az utolsó két percben bukott egyet a pálya harmadik szektorában.

Ezzel nem csak magától vette el a lehetőséget, de több riválisának is oda lett a köre, Bastianini pedig maradt a harmadik helyen, míg Rins és Zarco készülhettek a Q2-re. A második szakaszba ezúttal automatikusan bejutott az év végén visszavonuló Valentino Rossi is, az olasz pedig az eddigiekhez képest nem is szerepelt rosszul.



Az etap elején a Yamahával Fabio Quartararo a hétvége legjobb idejét futotta meg 1:58.990-el és bár úgy tűnt, maximum Francesco Bagnaia lehet veszélyes rá, az addig jókora hátrányban lévő Pol Espargaro kiváló időt motorozott. A spanyol 1:58.889-el vette át a vezetést, Quartararo pedig hiába javított, mindössze 36 ezredre tudta megközelíteni a riválisát.

Ennél is elképesztőbbnek tűnt Jorge Martin ideje, aki 1:58.008-al került az élre, de ezt pályalevágás miatt elvették tőle, így a Pramac versenyzője végül a negyedik helyen zárt. Bagnaia is nagyszerű kört futott, ám ez is kevés volt, az olasz végül 22 ezreddel maradt le a rajtelsőségről, amit így Espargaro szerzett meg. Az ötödik helyen Marc Marquez végzett, mögötte Aleix Espargaro, Miller, Rossi, Zarco, Rins, Mir és Binder zárta a sort.

Folytatás a futammal holnap 14:00-tól

Eredmények:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: