DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Motor

Piros zászló és Martin-győzelem Spielbergben

A tavalyi két osztrák futamhoz hasonlóan az idei Stájer Nagydíj is hozott egy ijesztő balesetet, az újraindítást követően pedig a Pramac Ducati újonca diadalmaskodott a címvédő és a vb-éllovas előtt.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Felhős időben, de száraz pályán rajtolt el a MotoGP-szezon idei tizedik futama, a Stájer Nagydíj a Red Bull Ringen. Idén másodszor Jorge Martin vághatott neki a 28 körös távnak a pole-pozícióból, ám a start után Francesco Bagnaia tört az élre, sőt ideiglenesen Joan Mir is elment a pramacos spanyol mellett. Mir viszont ezután a két yamahással, Fabio Quartararóval és Maverick Vinalesszel, valamint Marc Marquezzel vívott nagy csatát – utóbbi a startnál Aleix Espargarót tessékelte arrébb, amit a honfitárs nemigen vett jó néven –, amelyből a vb-éllovas francia látszott kikerülni győztesen.

motogp-baleset-tuz-2



Hátrébb viszont a tavalyi két spielbergi versenyen látotthoz hasonló döbbenetes baleset történt: a szabadkártyásként a KTM-mel beugró Dani Pedrosa esett el a 3-as kanyar kijáratán, a motorján pedig átesett Lorenzo Savadori, a két versenygép pedig lángba borult a pálya közepén – természetesen azonnal belengették a piros zászlót. Szerencsére Pedrosa megúszta a történteket, Savadoriról viszont később kiderült, hogy eltört a jobb bokája, amit rögtön meg is kell műteni.

Bő félórás takarítás vette kezdetét, amely után gyors rajtprocedúrát követően startolhatott el ismét a mezőny – méghozzá mivel nem teljesítettek három kört a megszakítás előtt, az eredeti rajtfelállás szerint. Savadori természetesen nem állt rajthoz, Pedrosa viszont a tartalékmotorjával elindulhatott. A rajtrácsról viszont Vinalest is le kellett tolni, miután lefulladt a Yamahája, így ő csak a bokszkijáratnál várhatta a zöld jelzést.

martin-futam-stajer-dppi

A második startot Jack Miller kapta el a legjobban, az ausztrál tört az élre, mögötte Mir, Martin, Quartararo és Johann Zarco sorakozott – a yamahás annak ellenére állt ennyire jól, hogy az első kanyarban Marquezhez ért hozzá, aki emiatt ismét kicsit megkoccolta Aleix Espargarót. A negyedik körben aztán Martin visszavette a vezetést, de Mir is megelőzte Millert, míg hátrébb a kétszer is incidensbe kerülő páros egyik tagja, Marquez rontotta el az 1-es kanyar féktávját, a másik érintett Espargaro pedig nem sokkal később félreállt az Apriliával.

Ahogy teltek a körök, Martin és Mir leszakította magáról az üldözőket, akiket immár Quartararo vezetett, miután megelőzte a két Ducatit. A táv második felében aztán Martin Mirtől is elkezdett tizedenként lelépni, Quartararóra viszont hiába zárkózott vissza Miller, az ausztrál tíz körrel a vége előtt kicsúszott a negyedik helyről. Nem csak ő járt pórul: Miguel Oliveira technikai hiba miatt kényszerült feladni a futamot pontszerző pozícióból.

Az élen innen már nem változott a helyzet: Martin megnyerte a versenyt, újonc idényében rögtön megszerezve első nagydíjgyőzelmét a Pramac Ducatival – amely csapat ráadásul ugyancsak első sikerét jegyezte a MotoGP-ben! Mir lett a második a Suzukival, amelyet immár felszereltek a hátsó „magasságállító” eszközzel, míg a dobogó alsó fokára Quartararo állhatott fel. Aki ráadásul növelte is az előnyét az összetettben, hiszen fő üldözője, Zarco a végén hátracsúszva csak hatodik lett, míg Bagnaia csupán a tizenegyedik, miután még büntetést is kapott pályaelhagyások miatt, őt tehát még Mir is átlépte a tabellán. A dobogósok mögött így legjobb KTM-esként Brad Binder és legjobb hondásként Takaaki Nakagami futott be, míg a tízben Alex Rins, a két Marquez és a beugró Pedrosa zárt.

A futam végeredménye:

1. Jorge MARTIN SPA Pramac Racing Ducati 38'07.879
2. Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +1.548
3. Fabio QUARTARARO FRA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +9.632
4. Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM +12.771
5. Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +12.923
6. Johann ZARCO FRA Pramac Racing Ducati +13.031
7. Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +14.839
8. Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +17.953
9. Alex MARQUEZ SPA LCR Honda CASTROL Honda +19.059
10. Dani PEDROSA SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +19.389
11. Francesco BAGNAIA ITA Ducati Lenovo Team Ducati +21.667
12. Enea BASTIANINI ITA Avintia Esponsorama Ducati +25.267
13. Valentino ROSSI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +26.282
14. Luca MARINI ITA SKY VR46 Avintia Ducati +27.492
15. Iker LECUONA SPA Tech 3 KTM Factory Racing KTM +31.076
16. Pol ESPARGARO SPA Repsol Honda Team Honda +31.150
17. Cal CRUTCHLOW GBR Petronas Yamaha SRT Yamaha +40.408
18. Danilo PETRUCCI ITA Tech 3 KTM Factory Racing KTM +48.114
19. Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +1'03.149
Nem ért célba:        
  Jack MILLER AUS Ducati Lenovo Team Ducati  
  Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Factory Racing KTM  
  Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia  
Nem rajtolt újra:        
  Lorenzo SAVADORI ITA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: