DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Motor

SachsenKing visszatért: Marquez tizenegyedszer nyert Németországban!

A futam elején az élre állva, néhány esőcsepp révén az üldözőktől elszakadva húzta be visszatérése óta első sikerét a repsolos, aki 2010 óta verhetetlen a Német GP-n! Oliveira és Quartararo a dobogón.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Az egyaránt a vb-éllovasok sikerével végződő Moto3-as és Moto2-es verseny (előbbit Pedro Acosta, utóbbit Remy Gardner nyerte) után következett a MotoGP Német Nagydíja a Sachsenringen, ahol sűrűsödő felhők, de száraz pálya várta a mezőnyt. A pole-ból Johann Zarco várta a piros lámpák kialvását a 30 körös táv előtt, a startot azonban Aleix Espargaro kapta el a legjobban, így az Aprilia állt az élre, míg mögé Marc Marquez zárkózott fel másodiknak.

A két spanyol aztán oda-vissza előzgette egymást az első két helyen, míg a dobogósok mögött Fabio Quartararónak akadtak nehéz pillanatai: előbb Jack Miller, majd Miguel Oliveira is lehagyta a yamahást. Hátrébb történt egy páros bukás is: Alex Marquez és Danilo Petrucci akadt össze.

marquez-repsol-futam-sachsenring-futam-2



A táv negyedénél aztán belengették a fehér zászlókat, ami azt jelentette, hogy a versenyzők szabadon motort cserélhettek – néhány csepp formájában ugyanis megérkezett az eső a Sachsenringre! Marquez ekkor hirtelen lerázta magáról az üldözőit, akiket már Miller vezetett, sőt Espargaro mellett még Miguel Oliveira is elment – sőt, a portugál KTM-es nem sokkal később az ausztrál ducatist is megelőzte.

Marquez előnye ekkor másfél-két másodperc között mozgott, s ezen Oliveira nem is tudott változtatni, viszont legalább folyamatosan lépett el a Miller, Espargaro, Quartararo triótól. Ebből a hármasból utóbbi látszott magára találni, a francia ugyanis a spanyolt és az ausztrált is megelőzte, így tíz körrel a vége előtt újra dobogós helyen haladt az összetett pontversenyt vezető yamahás.

A táv utolsó harmadában Oliveira csipegetni kezdte lefelé a hátrányt Marquezzel szemben – de csak csipegetni, egy másodpercen belülre nem igazán tudott kerülni. Az utolsó körökre pedig meg is fordult a tendencia, így Marquez megnyerte a Német Nagydíjat – 2010 óta zsinórban tizenegyedik (!) alkalommal nem tudták őt legyőzni a Sachsenringen, egyúttal a kartörése utáni visszatérése óta először győzött a nyolcszoros világbajnok (és egyébként a Honda is)!

Oliveira lett a második a KTM-mel, Quartararo a harmadik a Yamahával – miközben utóbbi márkatársai közül csak Valentino Rossi tudott pontot szerezni a 14. helyen, Franco Morbidelli és Maverick Vinales még az első tizenötbe sem tudott beférni. A KTM viszont hozott egy negyedik helyet is Brad Binderrel, míg a legjobb ducatis a nagyot hajrázó Francesco Bagnaia lett, megelőzve Jack Millert. Aleix Espargaro hetedik az Apriliával, majd jött Zarco, akinek így nőtt a hátránya a vb-tabellán honfitársával szemben. Joan Mir és Pol Espargaro még a tízben.

A futam végeredménye:

1. Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda 41'07.243
2. Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Factory Racing KTM +1.610
3. Fabio QUARTARARO FRA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +6.772
4. Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM +7.922
5. Francesco BAGNAIA ITA Ducati Lenovo Team Ducati +8.591
6. Jack MILLER AUS Ducati Lenovo Team Ducati +9.086
7. Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +9.371
8. Johann ZARCO FRA Pramac Racing Ducati +11.439
9. Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +11.625
10. Pol ESPARGARO SPA Repsol Honda Team Honda +14.769
11. Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +16.803
12. Jorge MARTIN SPA Pramac Racing Ducati +16.915
13. Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +19.217
14. Valentino ROSSI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +22.300
15. Luca MARINI ITA SKY VR46 Avintia Ducati +23.615
16. Enea BASTIANINI ITA Avintia Esponsorama Ducati +23.738
17. Iker LECUONA SPA Tech 3 KTM Factory Racing KTM +23.946
18. Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +24.414
19. Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +24.715
Nem ért célba:        
  Lorenzo SAVADORI ITA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia  
  Danilo PETRUCCI ITA Tech 3 KTM Factory Racing KTM  
  Alex MARQUEZ SPA LCR Honda CASTROL Honda  
 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: