DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

Quartararót megbüntették a szétnyíló ruha miatt

Negyedik helyett így csak hatodik lett a Katalán GP-n a vb-éllovas, aki nem tudja, pontosan mi történt a ruhájával a hajrában. Joan Mir szerint nem csak a franciára volt veszélyes a jelenet.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Bizarr jelenetek játszódtak le az addig a győzelemért harcoló Fabio Quartararóval a Katalán Nagydíj hajrájában, ugyanis szétnyílt a ruhája, amelyből előbb kidobta a mellvédőt, majd megpróbálta visszahúzni a zipzárt. Ám ezt csak a leintés után sikerült abszolvánia, azaz néhány körön át fedetlen felsőtesttel motorozott a yamahás.

„Nem tudom, mi történt. Csak azt tudom, hogy a ruha teljesen szétnyílt az 1-es kanyarban öt körrel a vége előtt. Próbáltam rendbe rakni, de nem sikerült. Nehéz volt így motorozni, de sajnos előfordul az ilyesmi. Az Alpinestars megvizsgálja, hogyan történhetett ez, mert a verseny után újra fel tudtam húzni rendesen. Ez van, ez nem a mi napunk volt” – elemezte az eseményeket Quartararo a Motorsport.com hasábjain.

quartararo-mellkas-1



A futam után egyből több egykori versenyző – köztük a kétszeres világbajnok Casey Stoner – is jelezte, hogy veszélyes volt a szétnyílt ruha, ráadásul a szabályoknak sem felelt meg, amely kimondja, hogy a biztonsági felszereléseket, így a motoros ruhát a teljes pályán töltött idő során megfelelően kell viselni. „Ami a biztonságot illeti: beértünk a célba, mindenki biztonságban. Szerintem eleget beszéltünk erről, vége a futamnak. Nincs értelme olyanról beszélni, mi történhetett volna” – nyilatkozta a francia, aki egyébként azt sem érezte fairnek, hogy az első kanyarkombináció átvágása miatt egy pozíciót át kellett adnia Jack Millernek, így hiába ért be harmadikként, csak a negyedik helyen értékelték.

Ám végül ezt a pozíciót sem tarthatta meg, a versenyirányítás ugyanis kora este megállapította, hogy Quartararo valóban nem felelt meg az említett előírásoknak – a hírek szerint több csapat is nehezményezte, hogy elsőre büntetlenül maradt a történet –, emiatt pedig további három másodperccel hátrébb sorolták. Így végül csak hatodik lett, Joan Mir és Maverick Vinales nyert egy-egy pozíciót.

A dobogósok sajtótájékoztatóján is téma volt a kérdés természetesen, ahol a futamgyőztes KTM-es, Miguel Oliveira – akiről Quartararo úgy vélekedett, hogy a ruhagondok nélkül sem tudott volna elkapni vasárnap – utalt rá, hogy ki kellett volna inteni a versenyből a világbajnoki éllovast, azaz a fenti büntetéssel még olcsón meg is úszta:

„Végső soron a versenyirányítás dolga megítélni ezeket a helyzeteket” – idézi a portugált a The-Race.com „Tény, hogy ilyesmi szinte soha nem történik, legalábbis nem emlékszem rá a múltból. Olyat láthatunk, hogy leesnek a motorról elemek vagy szárnyak. A versenyirányítás dolga megítélni, hogy ez biztonsági kérdés volt-e. Ha láthattuk a tv-ben, hogy nem tudja visszazárni a ruháját, akkor a saját biztonsága érdekében ki kellett volna inteni fekete zászlóval.”

 

Oliveirához hasonló álláspontra helyezkedett a második helyen befutó, s az összetettben honfitársa mögé 14 pontra felzárkózó Johann Zarco is: „Ránk nézve nem volt veszélyes, de rá nézve nagyon is. Nem versenyezhetünk nyitott ruhával. Legfeljebb kiveszed a mellvédőt, aztán visszazárod a ruhát, mert a mellprotektor nem igazán véd semmit, de csupasz mellkassal kicsúszni sokkal veszélyesebb. Értelme lett volna fekete zászlóval kiinteni.”

Miller a tőle megszokott módon némi humort is csempészett a nyilatkozatába: „Végső soron mindannyian versenyzünk, és ha túl sok hamburgert ettünk és emiatt felszakad a ruhánk, akkor megálljt kell nekünk parancsolni. Nyilván mind idegesek lennénk, hiszen ebben a pozícióban nem gondolunk a biztonságunkra, csak az eredményre. Valakinek néznie kell minket, mert nem lehet megbízni bennünk.”

A legkomolyabban Joan Mir akadt ki, a regnáló világbajnok szerint ugyanis Quartararo a mellprotektor elhajításával – hiába nézett hátra előtte a yamahás – igenis veszélyeztette a társait is: „Amit nagyon veszélyesnek találok, az az, hogy a kormányt elengedve kidobta a mellvédőt, ami műanyagból van, úgyhogy veszélyes volt a mögötte 200 km/h-val érkezőkre. Természetesen ez büntethető, szerintem másokat is veszélybe sodort. Tanulnunk kell ebből, nem akarom, hogy valaki mellvédőt dobjon az arcomba valamelyik futamon.”

A The-Race.com információi szerint egyébként épp Mir csapata, a Suzuki volt az egyik büntetésért protestáló alakulat Barcelonában. Quartararo a történtek után egy Instagram-posztban fejezte ki nemtetszését társai viselkedése miatt, burkoltan célozva Mir nyilatkozatára is: „Gratulálok mindenkinek, aki ment reklamálni egy újabb büntetésért! Senkit sem veszélyeztettem, ahogy az egyikük mondta, és eleve elég nehezen tudtam így motorozni. De jó látni egyeseknek az igazi arcát…”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: