DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Motor

Oliveira győzött a KTM-mel, Quartararo ruhája szétnyílt

Hiába tűnt a pole-ból induló yamahás a fő esélyesnek, portugál siker született a MotoGP Katalán Nagydíján. Zarco és Miller még a dobogón, miután a vb-éllovasnak szürreális problémája adódott.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Már a rajtrácsra kivezető kör sem telt eseménytelenül a MotoGP Katalán Nagydíja előtt, Jorge Martin ugyanis elcsúszott a Pramac Ducatival, akinek így a bokszból kellett nekivágnia a 24 körös viadalnak. A pole-ból sorozatban ötödik alkalommal Fabio Quartararo startolhatott, ám hiába jött el jól, csak a harmadik helyen fordult el Jack Miller és Miguel Oliveira mögött. A második körben aztán a portugál tört az élre a KTM-mel, és Quartararo is próbált elmenni Miller mellett, az előzést azonban elrontotta, így végül őt előzte meg Joan Mir és Aleix Espargaro is – sőt, a célegyenes végén Johann Zarco is lenyomta yamahás honfitársát, bár ő csak ideiglenesen került a vb-éllovas elé.

oliveira-motogp-barcelona-futam-1



Oliveira némi előnyre tett szert az első körök után, miközben mögötte Miller, Espargaro és Mir csatázott egymással. Ebbe a harcba igyekezett visszacsatlakozni Quartararo, valamint a mögötte remek start után érkező Marc Marquez, valamint Zarco is. Quartararo ezt sikerrel abszolválta is, hiszen sorra megelőzte Espargarót, Millert, majd Mirt is, így visszajött a második pozícióba.

Hátrébb ketten is ideje korán búcsúztak a versenytől: előbb Pol Espargaro, majd Danilo Petrucci is elesett. Nem sokkal később aztán Marquez is erre a sorsra jutott, így zsinórban a harmadik versenyén dobta el a Repsol Hondát, majd feliratkozott a kiesők sorába Aleix Espargaro is, aki a hatodik pozícióban haladt az Apriliával.

Quartararo közben folyamatosan közeledni kezdett az egy ízben egy másodperc fölötti fórral vezető Oliveirához, akit a féltávhoz érve meg is előzött, így a yamahás átvette a vezetést. A KTM-es azonban nem hagyta magát, másfél körrel később a célegyenesben visszaelőzte Quartararót, míg mögöttük Zarco előbb Millert, majd Mirt is lehagyva feljött harmadiknak. A mezőny második felében viszont tovább folytatódott a bukások sorozata: Valentino Rossi a 13. helyről esett el, majd hamarosan követte a példáját Iker Lecuona is.

quartararo-ruha

Az élen aztán Oliveirát nem tudta újra támadni Quartararo, akinek szokatlan gondjai is akadtak: szétnyílt a motoros ruhája, amelyből a mellvédőt ki is dobta a francia. Zarco meg is előzte őt, sőt megindult Oliveira után is, de utol már nem érte a portugált, aki így megnyerte a barcelonai viadalt – elképesztő fejlődést ért el ezzel a KTM a szezon eleji küszködéshez képest! Zarco lett a második, Quartararo viszont hiába futott be harmadikként, három másodperces időbüntetést kapott a pálya átvágása miatt, így Miller állhat még fel a dobogóra – sőt, a szétnyíló motoros ruha miatt sem biztos, hogy nem kap még majd további büntetést a vb-éllovas. Mindenesetre Mir lett az ötödik, Maverick Vinales a hatodik, míg a top 10-et Francesco Bagnaia, Brad Binder, Franco Morbidelli és Enea Bastianini tette teljessé. Mindössze tizenöten értek célba.

A futam végeredménye:

1. Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Factory Racing KTM 40'21.749
2. Johann ZARCO FRA Pramac Racing Ducati +0.175
3. Jack MILLER AUS Ducati Lenovo Team Ducati +1.990
4. Fabio QUARTARARO FRA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +4.815
5. Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +5.325
6. Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +6.281
7. Francesco BAGNAIA ITA Ducati Lenovo Team Ducati +8.175
8. Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM +8.378
9. Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +15.652
10. Enea BASTIANINI ITA Avintia Esponsorama Ducati +19.297
11. Alex MARQUEZ SPA LCR Honda CASTROL Honda +21.650
12. Luca MARINI ITA SKY VR46 Avintia Ducati +22.533
13. Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +27.833
14. Jorge MARTIN SPA Pramac Racing Ducati +29.075
15. Lorenzo SAVADORI ITA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +40.291
Nem ért célba:        
  Iker LECUONA SPA Tech 3 KTM Factory Racing KTM  
  Valentino ROSSI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha  
  Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia  
  Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda  
  Danilo PETRUCCI ITA Tech 3 KTM Factory Racing KTM  
  Pol ESPARGARO SPA Repsol Honda Team Honda  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: