DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Motor

„Elfogadhatatlan volt a halálos baleset ismételgetése”

Jack Miller kiakadt azon, hogy rendszeresen ismételték a tv-ben a 19 éves Jason Dupasquier halálos kimenetelűnek bizonyult balesetét a MotoGP Olasz Nagydíjának hétvégéjén.

Halálos baleset árnyékolta be a gyorsaságimotoros-vb mugellói hétvégéjét: Jason Dupasquier a Moto3-as időmérő végén bukott, a mögötte érkező Ayumu Sasaki pedig már nem tudta elkerülni őt és a motorját. Több mint fél órán át ápolták a baleset helyszínén a 19 éves svájcit, aki mentőhelikopterrel a firenzei kórházba szállítottak, ahol azonban nem tudták már megmenteni az életét. Családja a motoros Instagram-oldalán rövid posztban adta hírül, hogy vasárnap reggel nyilvánították agyhalottnak Dupasquier-t, akit azok után kapcsoltak le az őt életben tartó gépekről, miután a családja megérkezett a kórházba.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jason Dupasquier (@jasondupasquier50) által megosztott bejegyzés

 

A halálhírt a MotoGP szervezői a Moto3-as és Moto2-es futamok között jelentette be, amiatt pedig több királykategóriás versenyző is kifakadt amiatt, hogy nem törölték ezek után a hátralévő versenyeket, valamint azt is kritizálták, hogy nem sokkal a futam rajtja előtt tartották az egyperces néma megemlékezést, amely után nehezen tudtak koncentrálni a motorosok.

Nem ez volt azonban az egyetlen vitatott téma Dupasquier balesete és halálhíre nyomán, hanem az is, ahogy a tv-közvetítésben kezelték az incidenst. Jack Miller például alaposan kiakadt azon, hogy egész szombat délután folyamatosan ismételgették a jelenetet a helyi tv-ben:

„Szombat este vacsoráztunk, a hospitalitynkben pedig ment a Sky TV, de az összes tévékészüléket kihúzattam, mert szerintem összesen tízszer láttam a kib*szott ismétlését a balesetnek” – idézi a ducatis ausztrált a Motorsport.com. „Szerintem ez teljesen elfogadhatatlan. Mindannyian reménykedtünk és imádkoztunk, nekik pedig nem lett volna szabad folyamatosan ezt visszajátszaniuk. Nem lenne szabad hozzáférésüknek lennie ezekhez a felvételeknek. De ilyen világbajnok élünk, minden a médiáról és a megtekintésekről szól. Ez van.”

miller-ducati-mugello-1



Miller egyértelműen a Sky saját műsorára utalt, nem pedig a Dorna által készített egységes nemzetközi közvetítésre. Abban ugyanis a balesetet csupán egyszer ismételték meg, ám mind ez, mind az kritikákra adott okot, hogy az azt követő fél órában rendszeresen megmutatták a helyszínen dolgozó beavatkozó orvosokat és a mentőhelikoptert. A mugellói futamot megnyerő Fabio Quartararo a tavalyi spielbergi ijesztő balesettel (ott Johann Zarco és Franco Morbidelli ütközött, a motorjaik pedig kis híján eltalálták Maverick Vinalest és Valentino Rossit) vont párhuzamot:

„Igazából tavaly Ausztriában rengetegszer láttuk a balesetet, most viszont csak egyszer vagy kétszer. Aztán mutatták a szóban forgó kanyart meg a helikoptert. Nem jó ezeket látni, amikor néhány perccel később 350 km/h-val fogsz száguldani. De gondolom, ez nemcsak nekünk, hanem a tv-knek sem egyszerű. Igen, újra kell hangolnod magad és megpróbálni a feladatodra koncentrálni” – nyilatkozta a vb-éllovas yamahás.

A Motorsport.com kérdésére Brad Binder megjegyezte: abban az esetben még akár megnyugtató is lehet a baleset ismétlése és főleg a helyszínen zajló események megmutatása, ha látják a versenyzők és a nézők, hogy az incidens érintettjei mozognak és jól vannak – de egyértelmű, hogy Dupasquier esetében sajnos nem ez volt a helyzet. Ez a témakör egyébként nem csak a MotoGP-ben került elő az utóbbi időben: Romain Grosjean tavalyi bahreini F1-es balesete után is többen sokallták az állandó visszajátszásokat.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: