DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Motor

Marquez elnézést kért Vinalestől a „nem fair” időmérős taktikáért

A repsolos ugyanakkor hozzátette, hogy kénytelen volt másnak a szélárnyékát használni a fizikai állapota miatt. Yamahás honfitársa nem kommentálta az olasz GP kvalifikációján történteket.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

A MotoGP mugellói időmérőjének egyik fontos momentuma volt, hogy a Q1-ben Marc Marquez folyamatosan Maverick Vinalest próbálta követni (idén már nem először folyamodott hasonló taktikához), amit a yamahás igencsak nehezményezett is. A repsolos végül a szélárnyéknak is köszönhetően továbbjutott a második felvonásba, honfitársa azonban kiesett és csak a 13. rajthelyet szerezte meg a vasárnapi Olasz Nagydíjra. A kvalifikáció után Massimo Meregalli, a Yamaha csapatmenedzsere nem volt túl boldog Marquez taktikázása miatt:

„Úgy tűnik, Marquez egyre jobban van, mert kezd úgy viselkedni, ahogy szokott” – nyilatkozta Meregalli a MotoGP.com kameráinak. „Olyat csinált, amit nem kellett volna. Nem akarom befejezni, amit tényleg mondani akarnék. Remélhetőleg a versenyirányítás dönt valamit, mert szerintem ez a viselkedés nem fair.”

 

Maga Vinales ugyanakkor rövidre zárta a témát: „Nincs mit hozzáfűznöm. Nem voltunk elég gyorsak, ennyi az egész. Ha a csapat mond valamit, az az ő dolguk, én nem kommentálom a dolgokat, csak a motorozásra koncentrálok. Azért nem jutottunk be a Q2-be, mert túl lassúak voltunk, ennyi.”

Marquezék néhány órával később tartották a szokásos nap végi sajtóértekezletüket, ahol a nyolcszoros világbajnok elismerte, hogy direkt játszott Vinales szélárnyékára, amiért utólag elnézést is kért a yamahástól, de elmondása szerint a fizikai állapota – a minap úgy fogalmazott, hogy pillanatnyilag már a vállával vannak a fő gondok – nem tett lehetővé más megoldást:

„Találkoztam Maverickkel a sajtótájékoztató előtt. Először is elnézést kértem, mert tudom, hogy ez nem teljesen fair. Azt mondtam neki, hogy van oka dühösnek lenni. Másrészt viszont bár délelőtt nem volt annyira rossz az állapotom, délután már igen, a negyedik szabadedzést idő előtt be is fejeztem. Azt mondtam a csapatnak, hogy nem érzem a motort, nem érzek semmit, ezért követnünk kell valakit. Megnéztem a listát, és Vinales volt rajta a leggyorsabb, ezért őt választottuk – ha lett volna más, mást választunk. És igen, követtem őt, ez volt a taktikánk, mert csak így tudtam fejlődni. Végső soron ez belefért a szabályokba” – idézi Marquezt a The-Race.com szaklap.

Magát az időmérőt – zsinórban negyedik alkalommal – Fabio Quartararo nyerte, méghozzá pályacsúccsal, s a hosszabb etapok alapján is ő lehet az egyik fő esélyes. Őt két ducatis követi Francesco Bagnaia és Johann Zarco révén (ahogy egyébként a vb-tabellán is), de nem szabad leírni az ötödik rajtkockából startoló Jack Millert, valamint az őt követő KTM-eket és Suzukikat sem. A nap meglepetésembere Aleix Espargaro az Apriliával, aki Bagnaia szélárnyékában motorozott egy negyedik helyet érő időt – mindezt úgy, hogy a Francia GP utáni arm-pump műtétjét követően elmondása szerint a minap rengeteget folyadékot kellett leszívni a karjából.

A MotoGP Olasz Nagydíja vasárnap 14 órakor startol – az Aréna4 a Moto3-asok (11:00) és a Moto2-esek (12:20) futamával együtt élőben közvetíti a szezon hatodik viadalát.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: