DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Motor

Espargaro: Mindenki a maga útját járja a Hondánál

Kisebb kifakadást produkált a Repsol Honda versenyzője a jerezi futamot követően: szerinte mindenki másfajta csomaggal megy a japán gyártónál, s emiatt teljesen elveszettnek érzi magát.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Egyelőre nem tudja megváltani a világot a Repsol Hondánál Pol Espargaro: eddigi legjobb eredménye az évadnyitón elért nyolcadik helyezése, míg a vasárnapi Spanyol GP-t a tizedik pozícióban zárta – közvetlenül csapattársa, a két hete visszatért Marc Marquez mögött. A verseny utáni sajtóbeszélgetésen aztán némileg váratlanul egy kisebb kifakadást intézett Espargaro, aki elhintette, hogy a Hondánál mind a négy motoros más-más fajta specifikációval versenyez: az LCR-es Takaaki Nakagami (aki egyébként Jerezben a legjobb lett a márkán belül a maga negyedik helyével) például korábbi vázat használt a hétvégén, de a spanyol szavai alapján az ő és Marquez motorja között is vannak eltérések.

espargaro-repsol-honda-jerez-1



„Nincs tapadásunk a kigyorsításon, nem tudunk kanyarodni és a sebességünk sem jó. Nem tudok tisztán motorozni, egyszerűen nem jön a tempó. Igyekszem mindig időt nyerni a féktávokon, mígnem a fékek feladják és szélesre futok. Az összes többi területen teljes a zavar…” – idézi Espargarót a Motorsport.com. „Igazi tesztként fogjuk használni a hétfői tesztet, és úgy fogunk dolgozni, ahogy azt a Honda akarja. Én csak egy alkalmazott vagyok, és azt fogom csinálni és kipróbálni, amire megkérnek: különböző csomagokat… aztán meglátjuk, melyik a jobb.”

Amikor ennek részletezésére kérték, Espargaro így folytatta: „Mindannyian eltérő csomagokat használunk, fogalmazzunk így. Marc is használ egyfélét, én pedig egy másikat, a szatellit csapat pedig megint másikat. De oké, hétfőn kipróbálok különböző dolgokat, és meglátjuk, mit akarnak velem teszteltetni és tudunk-e javítani a helyzeten. Szerintem túlságosan is egyéni utakat járunk, nem pedig csoportként viselkedünk, s ez végül a teljes csoportot sújtja. Ez pedig nem jó.”

A spanyolt saját bevallása szerint a fentiek különösen hátráltatják, mert így nincs jó összehasonlítási alapja: „A problémám, hogy nem tudom, hogy jó vagyok-e vagy rossz, hogy a motorral van-e baj, az általam használt csomaggal vagy a motorozási stílusommal. Nem tudom, mi történik. Mivel új számomra a motor, ez összezavar. Szóval úgy érzem, ők nagyban dolgoznak, és mivel én még nem egyáltalán nem ismerem a Hondát, nem tudok nekik segíteni és ők sem tudnak nekem, és nem is tudok ellenőrizni dolgokat, mert mindenki más úton jár.”

Espargaro szerint tehát a motorok közötti eltérések miatt nehéz javítani a 2021-es versenygépen. Mindeközben a Repsol-garázs másik oldalán Marquez ezúttal egy kilencedik helyet szállított: a nyolcszoros világbajnok elismerte, hogy még ezen a hétvégén is küszködött a nem tökéletes fizikai állapota miatt, de már kevésbé, mint Portimaóban, s bár a vasárnapi futamon teljesen elkészült, ez nem a korábban sérült karja, hanem a szombati bukásának volt köszönhető.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: