DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Motor

Rossi elmondta, mikor és mi alapján dönt a folytatásról

Mindenekelőtt az eredmények fogják meghatározni, hogy a 2021-es évad végén szögre akasztja-e a bukósisakját a MotoGP legendája – de úgy tűnik, a csapat is elvár bizonyos teljesítményt tőle.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Huszonhatodik világbajnoki szezonjára készül Valentino Rossi, ebből a huszonkettedik idényét fogja a királykategóriában tölteni az idén immár a Petronas Yamaha SRT-t erősítő motoros. A 42. életévét néhány hete betöltő olasz kapcsán évek óta felmerül, hogy mikor vonul vissza a MotoGP-ből, s jelenlegi szerződése is csak erre az évadra szól. Rossi a Petronas bemutatója után néhány nappal tartott sajtóbeszélgetésen árulta el, mikor és mi alapján fog dönteni arról, hogy 2022-ben is még a mezőny tagja lesz-e:

_a9x5135_edited.gallery_full_top_fullscreen



„A nyári szünet során fogok dönteni. Vagyis a szezon közepén, szeretnék egy fél idényt teljesíteni előtte” – jelentette ki a kilencszeres világbajnok, akinek szavait a The-Race.com szaklap idézi. „A döntésem pedig az eredményeken fog múlni. Ha erős leszek, és képes leszek dobogós helyezésekért és győzelmekért harcolni, akkor még egy évig folytathatom. Ha nem, akkor nem folytatom. Szóval nyár környékén fogok dönteni” – mondta el a versenyző, aki hangsúlyozta: csak időtöltés kedvéért nem akar a MotoGP-ben szerepelni, szeretne eredményeket is elérni.

A döntés azonban nem csak Rossi elhatározásától függ: Razlan Razali a hét korábbi részében utalt rá, hogy lehet a „Doktor” szerződésében egy teljesítményfüggő záradék is az esetleges hosszabbítást illetően. Ebből is érezhető, hogy a Petronas SRT nem csak egy platformot akar kínálni Rossinak a levezetéshez, hanem erős teljesítményt is várnak az elmúlt két évben mindössze két dobogós helyezést szerző klasszistól. A csapatfőnök korábban úgy fogalmazott, hogy alapvetően a fiatal tehetségekre szeretnének koncentrálni, Rossival csak „kivételt tettek”, amiből szintén sejthető, hogy az istálló nem feltétlenül örül annak, hogy a Yamaha révén „rájuk kényszerítették” az olaszt – annak elképesztő marketingértéke ellenére sem.

Amikor Rossit erről az esetleges záradékról és arról kérdezték, mennyire lesz a saját döntése a folytatás, így felelt: „Nem könnyű döntés, de nyilván minden az eredményektől függ. Ha versenyképes tudok lenni, és harcolhatok a dobogóért és a győzelemért, akkor folytathatom további egy évig” – ismételte meg, majd félig viccesen hozzátette: „De ez csak az én elképzelésem, nem beszéltem erről a csapattal és a Yamahával sem, lehet, hogy azt mondják, hogy nem is kell nekem döntenem. Ami az én szerepemet illeti a tárgyalások során, maradhatok még egy szezonig, de ez az eredményektől függ.”

Johan Stigefelt, a Petronas SRT csapatigazgatója is elismerte az említett záradék létezését, de azt is leszögezte, hogy mindez nem írhatja felül a két fél kölcsönös elégedettségét: „Átbeszéltük ezt, és végső soron az eredményeken múlik a dolog, valamint azon, hogy elégedettek vagyunk-e azzal, amit csinálunk, s ez mindkét félre, Valentinóra és ránk is vonatkozik. Közösen fogjuk felmérni és kiértékelni, hogyan teljesít. Jórészt az ő kezében lesz a dolog: ha elégedett, és mindezt olyan helyezésekkel teszi – top 5 vagy top 3 –, amelyeket akar, és ezért folytatni szeretné, akkor nyitottak vagyunk, de ezt később kell megvizsgálnunk. Egyelőre még korai ezt megmondani, meg kell látnunk, hol leszünk az idény felénél. Remélhetőleg remekül fogunk teljesíteni és jól fogjuk magunkat érezni, és a legjobb pozíciókért leszünk versenyben.”

Mindenesetre ha Rossi 2022-re is marad, szinte bizonyosan a Petronasnál fog szerepelni – főleg annak fényében, hogy Razali néhány napja elárulta, hogy már az asztalán van az újabb öt évre szóló szerződéstervezete a Yamahával való együttműködésre. Elképzelhető forgatókönyv még az, hogy a motoros a jövőre szinte bizonyosan érkező, az Avintiával való partnerség és Luca Marini révén már idén is félig jelenlévő csapatánál, a Sky Racing VR46-nál fog versenyezni – persze az sem kizárt, hogy a VR46 a Petronas SRT-vel lép együttműködésre, ahogy azt Razali sem tartotta kizártnak.

Ha viszont végül Rossi visszavonul, akkor sem fog kétségbeesni a kilencszeres vb-győztes: „Igen, az életem nagyban meg fog változni, amikor visszavonulok, de nem aggódom túlságosan. Tudom, hogy rendkívül hosszú pályafutásom volt, és boldog vagyok vele. Szeretném autóversenyzőként folytatni, szóval lehet, hogy megváltozik az életem, de nem túlságosan, remélem.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: