DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

„Egy hihetetlen harcos és partner” – Gresinit gyászolja a MotoGP-paddock

A korábbi kétszeres 125 köbcentis világbajnok és legendás csapatvezető kedd délelőtti halála óta özönlenek a közösségi médiában a részvétnyilvánító bejegyzések a riválisoktól és versenyzőktől.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Kedd délelőtt közölte a Gresini Racing, hogy alapító csapattulajdonosuk, a versenyzőként két, csapatfőnökként három vb-címet szerző Fausto Gresini közel két hónapnyi küzdelem után feladta a harcot a koronavírussal szemben. A 60. életévét néhány hete már a kórházban betöltő legendás motoros halálhíre kapcsán szinte mindenki a gyászát fejezte ki a MotoGP paddockjában, kezdve a Dorna elnökével, Carmelo Ezpeletával:

„Mélyen elszomorít Fausto elvesztése. Nagyon jó barát volt, nagyon kedveltem. Folyamatosan figyeltem az állapotáról szóló híreket, és szerencsésnek mondhattam magam, hogy akkor is beszélhettem vele, amikor kórházban volt. Nagyon sajnálatos egy ilyen veszteséget elszenvedni a paddockunk számára, és részvétemet küldöm a családjának, barátainak és a csapatának.”

Gresini és csapata is rengeteg sikert a Hondával közösen ért el, így a japán gyártó versenyrészlege is megemlékezett róla: „Nagy szomorúsággal hallottuk a HRC-nél, hogy Fausto Gresini 60 évesen elhunyt – egy ember, aki versenyzőként és csapatvezetőként is hihetetlen magasságokban járt. A HRC szeretne köszönetet mondani Faustónak az együttműködésért motorosként, csapattulajdonosként, partnerként és riválisként egyaránt.”

 

A Gresini Racing egyik fő privát ellenfele a Tech3 volt, amely így gyászolja riválisuk vezetőjét: „Nincsenek szavak, le vagyunk sújtva. Nem tudjuk elhinni, hogy elveszítettük Faustót: egy hihetetlen partnert, hihetetlen harcost, az egyik legnagyobb társunkat. Annyi nehéz és jó pillanatban volt részünk együtt, keményen dolgoztunk azon, hogy oda juttassuk a MotoGP-t, ahol most tart. Rengeteggel tartozik neki a paddock. Részvétünk a családjának és a teljes Gresini csapatnak. Köszönet mindenért, amit tettél és ami voltál. Ciao Fausto.”

Az alakulat utolsó világbajnoki sikerét az idén már a MotoGP-ben debütáló Jorge Martin aratta 2018-ban a Moto3-as kategóriában, a fiatal spanyol a következőket írta: „Mindig is ott leszel mellettem a motoron. Nyugodj békében, barátom. Fausto adta meg a lehetőséget, hogy versenyképes motorom legyen és megmutathassam magam, amikor senki másnak nem kellettem. Megtanított a motorok iránti szenvedélyre és arra, mennyire emberi tud lenni egy csapattulajdonos. Köszönöm, Fausto.”

 

Szintén Gresininél kezdte karrierjét és szerezte első győzelmeit a Moto2-es vb-címvédő, 2021-ben már ugyancsak a legnagyobbak között szereplő Enea Bastianini: „Köszönet mindenért, amit értem tettél. A világbajnokságon eltöltött első három évemben olyan voltál nekem, mint egy apa, neked köszönhetően fejlődtem motorosként és emberként egyaránt. Sosem foglak elfelejteni, szeretlek. R.I.P.”

 

A sérülésből visszatérni igyekvő Marc Marquez is megemlékezett Gresiniről: „A mai egy szomorú nap a teljes motorsportos közösség számára. Bátorításomat küldöm a családjának, barátainak és a teljes Gresini Racingnek. RIP Fausto” – írta a nyolcszoros világbajnok. Hozzá hasonlóan még sokan mások részvétüket fejezték ki a közösségi oldalakon – a továbbiakban az ott megjelent posztokból szemezgetünk a teljesség igénye nélkül:

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Maverick Viñales (@maverick12official) által megosztott bejegyzés

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Aleix 41 (@aleixespargaro) által megosztott bejegyzés

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: