DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Motor

Hivatalos: Brivio távozik a Suzuki éléről

Egy nappal az F1-es pletykák felröppenését követően a tavaly vb-címet szerző „kékek” megerősítették, hogy Davide Brivio távozik a csapatvezetői posztról – az nem derült ki, ki veszi át a helyét.

Imádod a MotoGP-t, nem szeretnél lemaradni egyetlen motoros hírünkről és extra információinkról sem? Akkor csatlakozz a Formula MotoGP csoportunkhoz IDE KATTINTVA!

Mi is beszámoltunk róla a minap, hogy felröppentek olyan híresztelések, miszerint a MotoGP-ben a Suzukit tavaly világbajnoki címig vezető Davide Brivio távozhat a „kékektől” és a motoros királykategóriából egyaránt, hogy a Formula-1-ben a Renault-ból átalakuló Alpine-nál vállaljon vezérigazgatói szerepet. Bár ez utóbbi felét egyelőre nem erősítették meg, a Suzuki hivatalos közleményben jelentette be, hogy a 2015-ös visszatérésük óta csapatmenedzserként tevékenykedő Brivio valóban elhagyja őket.

„Egy új karrierkihívás és lehetőség adódott hirtelen, és végül úgy döntöttem, elfogadom” – nyilatkozta Brivio. „Nagyon nehéz döntés volt. A legnehezebb része az lesz, hogy hátra kell hagynom ezt a varázslatos csapatnyi embert, akikkel akkor kezdtem el együtt dolgozni, amikor a Suzuki visszatért a bajnokságba. És nehéz azoktól az emberektől is elbúcsúzni, akik az évek során csatlakoztak hozzánk, hogy létrejöhessen ez a nagyszerű csapat. Ilyen szempontból szomorú vagyok, de egyúttal motivált is az új kihívás miatt, s ez volt a döntő faktor, amikor a Suzukinál való hosszabbítás és az új feladat között kellett választanom.”

brivio-suzuki-1



„A vb-cím örökre a Suzuki történelemkönyvében marad, és az én emlékeim között is különleges helyet fog elfoglalni. Nagyon köszönöm a Suzuki vezetésének a belém helyezett bizalmat, és szeretnék mindenki köszönetet mondani a Japánban és a pályán dolgozók közül is, és persze az összes versenyzőnek, aki nálunk szerepelt ebben az időszakban, különösen Joannak és Alexnek, akik fantasztikusan teljesítettek 2020-ban. Egy álmom vált valóra azzal, hogy Joan világbajnok lett, ahogy mindenki másnak is, akivel együtt dolgoztunk ezen a varázslatos projekten. A legjobbakat kívánom a Suzuki csapatának, remélem, egyre csak javulni fognak az eredményeik, s én örökre Suzuki-rajongó maradok! Nagyon köszönöm, Suzuki!”

Brivio az elmúlt évtizedek egyik legmeghatározóbb csapatmenedzsere a kétkerekű motorsportban. A kilencvenes években még a Yamaha Superbike-világbajnoki gárdájánál dolgozott, majd onnan került át az új évezred elején a gyorsaságimotoros-vb királykategóriájába. A legnagyobb eredményei közé tartozik, hogy tevékeny részt vállalt Valentino Rossi Hondától való átcsábításában, akivel 2004 és 2010 között összesen négy vb-címet nyertek a MotoGP-ben. Brivio és az olasz kapcsolata olyannyira erős volt, hogy amikor Rossi átigazolt a Ducatihoz, a menedzser is vele tartott, s egy ideig a VR46-nál tevékenykedett. Ezt követően érkezett a Suzukitól a felkérés, hogy vezesse ő a 2015-re tervezett visszatérésüket. A japán márka pedig folyamatosan építkezve egyre komolyabb tényezővé vált a MotoGP-ben, mígnem 2020-ban Joan Mir révén elhódították a világbajnoki címet – Kenny Roberts Jr. 2000-es sikere óta először.

A szakember távozása komoly érvágás lehet a „kékek” számára, s arról egyelőre nem adtak ki információt, ki veheti át a helyét. Brivio pedig tehát az F1-es Alpine-hoz igazol, várhatóan vezérigazgatóként: a lépésben vélhetően komoly szerepet játszott a Renault elnök-vezérigazgatója, Luca de Meo, akivel Brivio kiváló kapcsolatot ápol, hiszen a yamahás években együtt dolgoztak, amikor a Fiat volt a hangvillások főszponzora, ahol De Meo marketing-igazgatói szerepkört töltött be. A GP-ből érkező szakember várhatóan a csapatfőnökké előlépő Marcin Budkowski mellett fog dolgozni, míg Abiteboul az Alpine felsőbb vezetésében kaphatna szerepet.

Apró érdekesség, hogy ellenkező irányú mozgásra is volt példa a közelmúltban: Massimo Rivola korábban a Ferrarinál és a Toro Rossónál is tevékenykedett az F1-ben, jelenleg pedig az Aprilia Gresini Racing Team csapatvezetője a MotoGP-ben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: