DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

A spielbergi horrortól a viagrás sisakig – a 2020-as MotoGP-szezon legjei

Rengeteg emlékezetes pillanatot hozott a motoros királykategória idénye, beleértve a legnagyobb bukásokat, a legjobb csatákat és leghihetetlenebb jeleneteket – ezekből szemezgettünk.

Imádod a MotoGP-t, nem szeretnél lemaradni egyetlen motoros hírünkről és extra információinkról sem? Akkor csatlakozz a Formula MotoGP csoportunkhoz IDE KATTINTVA!

Legnagyobb bukás: Zarco és Morbidelli ütközése Spielbergben

Amennyire egyértelmű egy hasonló F1-es válogatásban Romain Grosjean bahreini balesete, annyira nyilvánvaló a MotoGP-ben is a választás, hiszen az Osztrák Nagydíjon történt rémisztő incidens, amely során Johann Zarco és Franco Morbidelli szanaszét repülő motorja kis híján Maverick Vinalest és Valentino Rossit is eltalálta, az elmúlt évek legijesztőbb pillanata volt a királykategóriában.

A legtöbb videó YouTube-ra átkattintva tekinthető meg!

Legjobb reflex: Vinales leugrik a fékhibás Yamaháról Spielbergben

Volt valami a levegőben a Red Bull Ringen, hiszen a fentebbi horrorbaleset mellett a Moto2-ben is történt egy ijesztő eset, az egy héttel későbbi Stájer GP-n pedig alighanem Vinales lélekjelenléte is kellett ahhoz, hogy ne legyen nagyobb baj az M1-es fékhibájából.

Legpechesebb kiesés: Miller és a beragadó sisakfólia Misanóban

Aligha hallhattunk idén furcsább műszaki problémát, mint amikor Jack Millernek azért kellett kiállnia az Emilia-Romagna-i Nagydíjon, mert az előtte haladó Fabio Quartararo letépett sisakfóliája eltömítette a Pramac Ducati légbeömlőjét. A bűnös plexit aztán meg is találta Miller, egy jótékonysági árverésen pedig el is kelt.

Legidétlenebb ütközés: Bassani és De Rosa a jerezi Supersport-futam felvezető körében

Nem MotoGP, de mindenképp felkívánkozik egy ilyen listára a Supersport-világbajnokság jerezi versenyén – vagyis még a versenye előtt – történt jelenet, amikor az elbambuló Axel Bassani hátulról eltrafálta Raffaele de Rosa motorját.

„Legpünkösdibb királyság”: Nakagami pole-ja, majd első körös bukása Aragóniában

A kiegyensúlyozottság, nem pedig a kiugró eredmények jelentették Takaaki Nakagami fő erősségét 2020-ban, épp ezért ért mindenkit váratlanul a Terueli Nagydíjon megszerzett rajtelsősége. A lehetőséget pedig másnap első lendületből el is dobta, hiszen mindössze néhány kanyar után bukott az élről.

Legmenőbb büntetésletöltés: Zarco hosszúkörös büntetése Brnóban

Ha már egyszer szankcionáltak, hajtsd végre azt stílusosan: rajzolni sem lehetett volna szebb ívet, mint amit az Avintia Ducati franciája húzott meg a Cseh Nagydíjon.

Legjobb csata: Miller és Morbidelli összecsapása Valenciában

Rengeteg emlékezetes küzdelemből válogathattunk, végül a Valenciai Nagydíj utolsó körében látott kőkemény csatára szavaztunk a Pramac ausztrálja és a Petronas olasz versenyzője között.

Legnagyobb befutó: Oliveira dupla előzése a Stájer Nagydíj végén

Az előbbi kategóriát is elhozhatta volna az év talán legemlékezetesebb finise, amely során Miguel Oliveira úgy szerezte meg saját, hazája és a Tech3 első MotoGP-s győzelmét, hogy a spielbergi utolsó kanyarban egyszerre előzte meg az egymással vívó Millert és Pol Espargarót.

Legpechesebb hiányzás: Tony Arbolino koronavírusossal utazott egy gépen

Várható volt, hogy lesznek szerencsétlen áldozatai a Covid-protokollnak, de alighanem Tony Arbolino viszi a prímet, aki azért volt kénytelen kihagyni az Aragóniai GP-t, mert közeli kontaktnak minősült egy a vele azonos repülőn utazó fertőzöttnek. Ha hozzátesszük, hogy az olasz végül négy ponttal csúszott le a Moto3-as világbajnoki címről, mondhatjuk, hogy volt némi jelentősége ennek…

Legkurtább helyettesítés: Gerloff Rossi helyén Valenciában

A „Doktor” is elkapta a koronavírust, s úgy tűnt, hogy emiatt az aragóniai dupla után az első valenciai fordulót is kénytelen lesz kihagyni, ezért a Yamaha pénteken felültette a motorjára Garrett Gerloffot. Az amerikai nem is vallott szégyent beugróként, de csak két edzésre volt lehetősége a MotoGP-ben (egyelőre), hiszen Rossi negatív tesztje azt jelentette, hogy szombaton már visszaülhetett a motorjára.

Legelképesztőbb jelenet: Mir feláll csúszás közben a bukásból Le Mans-ban

Erre nem is tudunk szavakat találni, csak megmutatni videón:

Legnagyobb mentés: Marquez első hibája Jerezben

Egy teljes versenyhétvégét sem teljesített 2020-ban, de még így is elhozta a „saját” kategóriáját Marc Marquez, aki a sajnálatos és egészen mostanáig elhúzódó felkarcsonttörést eredményező bukása előtt már produkált egy meredek jelenetet a szezonnyitón, csak azt épp meg tudta menteni még a rá jellemző elképesztő akrobatikával.

Legjobb sisakfestés: Rossi viagrás bukója Misanóban

Ha a mentéseknél elmondtuk, hogy azt a kategóriát kisajátíthatná Marquez, akkor a sisakfestéseknél ez Valentino Rossira igaz, aki évről évre parádés dizájnokkal rukkol elő a hazai versenyeire. És hát ki más is mert volna potencianövelőt rakni a bukójára, utalva az életkorára?

 

Legkomolyabb rekord: 9 győztes 14 futam alatt, ebből 5 új győztes

Sokszor megénekeltük már, mennyire őrülten változatos volt a 2020-as MotoGP-szezon: összesen kilenc versenyző tudott futamot nyerni, amivel beállították a 2016-os rekordot – csakhogy akkor 18 futama volt erre a mezőnynek, míg idén csupán 14. Ráadásul öten is első királykategóriás sikerüket szerezték, ami viszont abszolút rekordnak számít – csak remélni tudjuk, hogy a 2021-es évad is hasonló izgalmakat tartogat majd!



motogp-9gyoztes-2

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: