DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Motor

Lorenzo: Dovi a 250-es idők óta irigy rám

Ismét kisebb szóváltásba keveredett a két egykori rivális és csapattárs: Dovizioso úgy érzi, a spanyol nem tudott túllépni a ducatis vereségeken, amire az ötszörös világbajnok Instagramon reagált.

Imádod a MotoGP-t, nem szeretnél lemaradni egyetlen motoros hírünkről és extra információinkról sem? Akkor csatlakozz a Formula MotoGP csoportunkhoz IDE KATTINTVA!

Másfél évtizedre visszanyúló közös története van Andrea Doviziosónak és Jorge Lorenzónak: 2006-ban és 2007-ben a 250 köbcentis kategória vb-címéért küzdöttek egymással. Mindkétszer utóbbi kerekedett felül, majd 2008-ban egyszerre debütáltak a MotoGP-ben, ahol szintén a spanyol futott be sikeresebb karriert, hiszen újabb három alkalommal világbajnok lett, míg az olasz csak az utóbbi években vált a közvetlen élmezőny állandó tagjává. Eközben a Ducatinál két szezont egymás mellett is lehúztak: 2017-ben egyértelműen Dovizioso volt a jobb, 2018 második harmadára viszont Lorenzo is elkapta a fonalat, s elkezdett futamokat nyerni – igaz, addigra már eldőlt, hogy távozik a bolognaiaktól, ősszel ráadásul sérülések is hátráltatták már.

2021-ben már egyikük sem lesz a MotoGP mezőnyének tagja: Lorenzo már 2019 végén visszavonult, jövőre pedig már a Yamaha tesztpilótája sem lesz, míg Dovizioso a Ducatival való szakítást követően döntött úgy, hogy kivesz egy év „szabadságot”, hogy a 2022-es visszatérésre koncentrálhasson (jóllehet, folyamatosan tartja magát a pletyka, hogy ő helyettesítheti Marc Marquezt, ha esetleg a spanyol a következő évad elejére sem épülne fel). Mindenesetre Dovizioso a DAZN-nak adott interjúban most beszélt a Lorenzóval ápolt korántsem baráti kapcsolatáról is:

lorenzo-dovizioso-ducati-motogp-dppi



„Továbbra sem kedvel engem, ez egyértelmű. Főleg abból látszik ez, hogy mindig betámad, amint lehetősége adódik rá, de sosem tudtam rájönni, hogy vajon azon nem tudott-e túllépni, hogy két évig folyamatosan mögöttem volt azonos motorral, vagy valami más az oka. Miután olyan sok bajnokságot nyert, mostanra túl kellett volna lépnie ezeken, de észrevettem, hogy valami bosszantja, de nem tudom kiismerni a gondolkodását, ami igencsak furcsa” – fogalmazott az olasz, aki ugyanakkor elismerte, hogy versenyzőként fejlődött Lorenzónak köszönhetően.

Lorenzo nem sokáig maradt adós a válasszal: egy Instagram-sztoriban feltett kérdés kapcsán fejtette ki az álláspontját Dovizioso véleménye kapcsán. „A 250 köbcentis idők óta irigy rám, de így is akartam adni egy esélyt a kapcsolatunknak: emlékszem, hogy az első közös ducatis idényünkben gratuláltam Andreának a dobogós helyezéséhez, amire ő csak negatív szavakkal reagált felém” – írta a nemrég az Álarcos énekes című celebshow-ban feltűnő és egészen döntőig menetelő Lorenzo.

„Megértem, hogy fáj neki, hogy a Ducati úgy döntött, bizalmat szavaz és 12-szeres pénzt fizet nekem, de az igazság az, hogy rengetegszer legyőztem őt a középső kategóriában, valamint a MotoGP-ben is, beleértve azokat az éveket, amikor mindketten Yamahán ültünk, nem beszélve a második ducatis idényünkről, amikor elé tudtam kerülni. Sajnos egy sérülés megállította a Ducatinál látott fejlődésemet. Ezért, „kedves” Andrea, tudod jól, ahogy az egész világ is tudja, hogy nem igaz, hogy nem kedvellek, hiszen csak az első ducatis évünkben győztél le. Ez normális is volt, ahogy az is az lett volna, ha legyőzlek a következő években, ha a Ducatinál maradok. Boldog karácsonyt!”

Visszatérve még a Dovizioso-interjúra: az olasz kitért többek között Casey Stonerre is, akinek a Repsol Hondánál annak idején szintén a csapattársa volt. „Messze ő volt a legtehetségesebb. De a tehetsége mellett az is kiemelkedő volt, ahogy azt ki tudta aknázni. Nem mondhatjuk, hogy Valentino ne lenne tehetséges, de Casey rögtön az első körében bamm!, oda tudott verni. És ez volt a legrosszabb a riválisok számára, egész karrierjében ezt csinálta.”

Dovizioso beszélt Marquezről is, aki mögött 2017 és 2019 között vb-ezüstérmes lett. Az olasz szerint abban különbözik a spanyol Stonertől, hogy jobban kezeli a MotoGP-vel járó körítést: „Nehéz azt mondani, hogy van Marcnál tehetségesebb motoros. Marc bizonyos okokból teljesen másképp éli az életét. Ő nem érzi kényelmetlenül magát azokkal kapcsolatban, amikkel Casey igen, és sosem mondja azt, hogy valami már túl sok. Körülötte minden sokkal egyszerűbb és nyugodtabb, és pontosan ezért nyert olyan sok bajnokságát és lesz olyan hosszú pályafutása” – vélekedett Marquez mostani sérülése ellenére is Dovizioso. Aki még Dani Pedrosáról is szót ejtett: a már szintén visszavonult spanyolt szintén roppant tehetséges versenyzőnek tartja, aki a legtöbbször hátrányt jelentő apró termete ellenére is bizonyos napokon verhetetlen volt, s szerinte megérdemelt volna egy vb-sikert a királykategóriában.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: