DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

Oliveira leiskolázta a mezőnyt a szezonzárón

A pole-ból induló hazai motoros győzelme egy pillanatig sem forgott veszélyben Portimaóban, mögötte az utolsó körben is csatázó Miller és Morbidelli ért be. A legtöbb Yamaha és a Suzuki teljesen elsüllyedt.

Imádod a MotoGP-t, nem szeretnél lemaradni egyetlen motoros hírünkről és extra információinkról sem? Akkor csatlakozz a Formula MotoGP csoportunkhoz IDE KATTINTVA!

A Moto3-asok és Moto2-es vb-címről döntő futamai után következett Portimaóban a MotoGP idei utolsó versenye is, a Portugál Nagydíj. A pole-ból a hazai pályán szereplő Miguel Oliveira indulhatott, s a start után is megtartotta a vezetést Franco Morbidelli és Jack Miller előtt. A világbajnok Joan Mir a 20. helyről indulva egy kör alatt a top 10 közelébe ért, utána viszont kis híján ütközött Johann Zarcóval, így a spanyol visszacsúszott a mezőny végére. A suzukis már előbb is kisebb incidensbe keveredett: Francesco Bagnaiának ment neki oldalról, aki fájlalta is ezután a karját és kénytelen volt kiállni.

oliveira-motogp-futam



Oliveira az élen nagy tempóban szakította le az üldözőket, a táv harmadáig közel négy másodpercesre hizlalta a fórját Morbidellivel és Millerrel szemben. Mögöttük Pol Espargaro és Cal Crutchlow vívott egymással, de nem volt messze tőlük Stefan Bradl és Johann Zarco sem. Az évad korábbi részében vb-aspiránsnak tűnő Fabio Quartararo és Maverick Vinales ismét hátrafelé lépdelt a mezőnyben, de a Suzukiknak sem volt jó napjuk: Alex Rinst is egy pont után már szintén előzgették, Mir pedig végül – vélhetően technikai gond miatt (szombaton elektronikai problémái voltak) – kiállni kényszerült.

Az első helyen viszont egy pillanatra sem forgott veszélyben Oliveira vezetése, s végül kényelmes előnnyel nyert, megszerezve második MotoGP-s győzelmét a Tech3 KTM-mel. A második hely viszont a legvégén dőlt el: Miller az utolsó körben előzte meg Morbidellit – s ezzel egyidejűleg a halovány szezon ellenére a Ducati is bezsebelte a gyártói vb-címet. 2007 után másodszor. Mögöttük Pol Espargaro és Takaaki Nakagami futott be, megelőzve a hatodik hellyel búcsúzó Andrea Doviziosót, míg a top 10-et Bradl, Aleix Espargaro, Alex Marquez és Johann Zarco tette teljessé. Valentino Rossi 12. hellyel int búcsút a gyári Yamahának, a jövőre a hangvillások tesztmotorosává váló Cal Crutchlow 13. pozícióval a MotoGP-nek. A vb-t sokáig vezető Quartararo 14. lett, az összetettben pedig egészen a nyolcadik helyig csúszott vissza.

A futam végeredménye:

1. Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Tech 3 KTM 41'48.163
2. Jack MILLER AUS Pramac Racing Ducati +3.193
3. Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +3.298
4. Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +12.626
5. Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +13.318
6. Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +15.578
7. Stefan BRADL GER Repsol Honda Team Honda +15.738
8. Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +16.034
9. Alex MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +18.325
10. Johann ZARCO FRA Esponsorama Racing Ducati +18.596
11. Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +18.685
12. Valentino ROSSI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +18.946
13. Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda +19.159
14. Fabio QUARTARARO FRA Petronas Yamaha SRT Yamaha +24.376
15. Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +27.776
16. Danilo PETRUCCI ITA Ducati Team Ducati +34.266
17. Mika KALLIO FIN Red Bull KTM Tech 3 KTM +48.410
18. Tito RABAT SPA Esponsorama Racing Ducati +48.411
Nem ért célba:        
  Lorenzo SAVADORI ITA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia  
  Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki  
  Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM  
Nem teljesítette az 1. kört:        
  Francesco BAGNAIA ITA Pramac Racing Ducati  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: