DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

Mir végre győzött, és a vb-cím kapujába ért

A Suzuki kettős sikerét hozta az Európai GP, amelyen a vb-éllovas révén meglett az idei kilencedik különböző győztes – aki ráadásul komoly előnybe került a csődöt mondó Yamahákkal szemben.

Imádod a MotoGP-t, nem szeretnél lemaradni egyetlen motoros hírünkről és extra információinkról sem? Akkor csatlakozz a Formula MotoGP csoportunkhoz IDE KATTINTVA!

A kisebb kategóriák drámai versenyei (részletekért csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz!) után következett a MotoGP Európai Nagydíja Valenciában, ahol az előző napokkal ellentétben száraz idő fogadta a mezőnyt, amely mindenki számára ugrást jelentett az ismeretlenbe a beállításokat és főként a gumiválasztásokat illetően. A pole-pozícióból Pol Espargaro várhatta a piros lámpák kialvását, s a start után is megőrizte a vezetést Alex Rins előtt, míg mögéjük Joan Mir zárkózott fel harmadiknak. Az igazi dráma viszont hátrébb történt: Aleix Espargaro és a futam előtt az összetettben második helyen álló Fabio Quartararo egymástól független, szinte egyszerre csúsztak ki – igaz, a francia legalább folytatni tudta a versenyt, még ha nagy lemaradásban is.

mir-europa-suzuki



Az élen a Suzukik nem vártak sokáig: előbb Rins, majd Mir is megelőzte Espargaro KTM-jét, így a két kék motor ragadta magához az irányítást. A Yamaha vesszőfutása pedig eközben tovább folytatódott, méghozzá a vb-harcban már nem érintett, a koronavírus-fertőzésből most visszatérő Valentino Rossi leállása formájában: vélhetően műszaki gondjai támadtak az olasznak. De a bukások sorozata sem ért véget: Francesco Bagnaia és Cal Crutchlow is már a verseny elején feliratkozott erre a nem túl dicsőséges listára.

Az első hármas sokáig nyugodtan, de egymáshoz közel motorozgatott, 11 körrel a vége előtt azonban Mir átvette a vezetést: a visszajátszások alapján Rins vagy hibázott egy kicsit (ő maga elváltást említett a leintés utáni nyilatkozatában), vagy az sem kizárt, hogy elengedte kollégáját. Onnan pedig már vissza sem nézett Mir, aki végre megszerezte karrierje első MotoGP-győzelmét, s ezzel hatalmas lépést tett a vb-cím felé. A spanyol amúgy a kilencedik különböző győztes lett 2020-ban, közülük pedig az ötödik, aki életében először nyert a legnagyobbak között. Rins második helye révén kettős sikernek örülhetett a Suzuki, méghozzá az 1982-es Német Nagydíj óta először (!), ráadásul a spanyol összetettben is feljött Quartararóval holtversenyben a harmadik helyre.

A dobogót Espargaro tette teljessé a KTM-mel, megelőzve Takaaki Nakagamit, Miguel Oliveirát és Jack Millert, míg a top 10-et Brad Binder, Andrea Dovizioso, Johann Zarco és Danilo Petrucci tette teljessé. Alex Marquez közülük csúszott ki a hajrában, míg a Yamaha totálisan csődöt mondott: Franco Morbidelli, a bokszból induló Maverick Vinales és Quartararo csupán a 11., 13. és 14. helyeken futott be, így jelentős hátrányba kerültek a pontversenyben. Folytatás egy hét múlva ugyanitt, a Valenciai Nagydíjjal, ahol Mir akár már matematikailag is bebiztosíthatja a vb-elsőséget.

A futam végeredménye:

1. Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki 41'37.297
2. Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +0.651
3. Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +1.203
4. Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +2.194
5. Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Tech 3 KTM +8.046
6. Jack MILLER AUS Pramac Racing Ducati +8.755
7. Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM +10.137
8. Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +10.801
9. Johann ZARCO FRA Esponsorama Racing Ducati +11.550
10. Danilo PETRUCCI ITA Ducati Team Ducati +16.803
11. Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +17.617
12. Stefan BRADL GER Repsol Honda Team Honda +24.350
13. Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +25.403
14. Fabio QUARTARARO FRA Petronas Yamaha SRT Yamaha +39.639
Nem ért célba:        
  Lorenzo SAVADORI ITA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia  
  Alex MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda  
  Tito RABAT SPA Esponsorama Racing Ducati  
  Francesco BAGNAIA ITA Pramac Racing Ducati  
  Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda  
  Valentino ROSSI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha  
Nem teljesítette az 1. kört:        
  Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: