DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
Motor

Brno nélkül jött meg az előzetes GP-naptár

Közzétették a koronavírus-járvány miatt hatványozottan előzetesnek nevezhető jövő évi menetrendet a MotoGP szervezői. A naptár nagyjából a szokásos, de tartalék helyszíneket is kijelöltek.

Imádod a MotoGP-t, nem szeretnél lemaradni egyetlen motoros hírünkről és extra információinkról sem? Akkor csatlakozz a Formula MotoGP csoportunkhoz IDE KATTINTVA!

Bár még a 2020-as szezon körül is vannak minimális kérdőjelek (remélhetőleg ezek azért eloszlottak annak köszönhetően, hogy Portimaóban is zárt kapus lesz az évadzáró), a MotoGP szervezői pénteken kiadták az előzetes 2021-es versenynaptárt. Ami persze a koronavírus-járvány miatt hatványozottan előzetesnek tekintendő, de a terv a jelek szerint egyértelműen az, hogy jövőre már visszaállhasson a megszokott mederbe a gyorsaságimotoros-világbajnokság.

motogp-brno-naptar



Ennek megfelelően összesen 20 fordulóból állna az idény, ebből 19 ugyanazokon a helyszíneken lenne, amelyen eredetileg idén is futott volna a mezőny. Az egyetlen hiányzó a magyar szempontból legkedvesebb pályának számító Brno: a rendre a nyári szünet utáni első viadalként rendezett Cseh Nagydíj helyén egyelőre kérdőjelek szerepelnek, így nem kizárt, hogy így is marad a naptárban a hazánkhoz egyik legközelebb fekvő futam – már csak azért is, mert arról lehetett hallani, hogy az idei verseny kapcsán az a megállapodás született, hogy jövőre is biztosan ellátogat hozzájuk a MotoGP, így alighanem inkább csak szerződéses részletkérdések állnak annak hátterében, hogy nem szerepel egyelőre a menetrendben.

FRISSÍTÉS: Carmelo Ezpeleta, a Dorna elnöke a MotoGP.com honlapnak adott videóinterjújában elmondta: Brno egyelőre azért nem szerepel a naptárban, mert a helyi hatóságok egyelőre nem tudtak garanciát adni arra, hogy el tudják végezni az idei nagydíj után biztonsági okokból elvárásként támasztott újraaszfaltozást. Ezpeleta ennek ellenére bízik benne, hogy a szokásos augusztusi időpont a Cseh Nagydíjé lesz.

Mindenesetre Brno hiánya mellett csak apróbb változásokat észlelhetünk: az aragóniai és a misanói versenyek felcserélődtek, s a négy októberi tengerentúli forduló is máshogy áll párba. Fontos még megjegyezni, hogy az eredetileg idei bemutatkozást tervező Kymi Ring még homologizációra vár.

Ahogy az egyik tartalékhelyszín is – merthogy ezúttal azokkal is készültek a szervezők. Szám szerint hárommal: ezek a pályák ugorhatnak be abban az esetben, ha valahol nem lenne lehetséges a nagydíjrendezés a járvány vagy egyéb okok miatt. Az eddig is ezt a szerepet betöltő Portimao mellett ilyen lesz az Indonéziában épülő Mandalika International Street Circuit (ez vár homologizációra), amelyről az elmúlt években már többször is szó esett, valamint egy viszonylag ismeretlen orosz helyszín, az Igora Drive Circuit.

Ami a királykategória számára tervezett téli teszteket illeti: február 14-től 16-ig tartanák Sepangban a szokásos shakedownt a tesztversenyzőkkel, amelyet február 19-től 21-ig követne maga a sepangi teszt, a felkészülés pedig március 10. és 12. között Katarban zárulna.

A (nagyon) előzetes 2021-es MotoGP-naptár:

Március 28. Katari Nagydíj, Losail
Április 11. Argentin Nagydíj, Termas de Rio Hondo
Április 18. Amerikai Nagydíj, Austin
Május 2. Spanyol Nagydíj, Jerez
Május 16. Francia Nagydíj, Le Mans
Május 30. Olasz Nagydíj, Mugello
Június 6. Katalán Nagydíj, Barcelona
Június 20. Német Nagydíj, Sachsenring
Június 27. Holland TT, Assen
Július 11. Finn Nagydíj, Kymi Ring
??? ???
Augusztus 15. Osztrák Nagydíj, Spielberg
Augusztus 29. Brit Nagydíj, Silverstone
Szeptember 12. Aragóniai Nagydíj, Motorland Aragon
Szeptember 19. San Marinó-i Nagydíj, Misano
Október 3. Japán Nagydíj, Motegi
Október 10. Thaiföldi Nagydíj, Buriram
Október 24. Ausztrál Nagydíj, Phillip Island
Október 31. Malajziai Nagydíj, Sepang
November 14. Valenciai Nagydíj, Valencia
   
Tartalékpályák:  
Portimao, Portugália  
Mandalika, Indonézia  
Igora Drive, Oroszország  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: