DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
Motor

Mir: Győzelem nélküli vb-cím? Hol kell aláírni?

A Suzuki világbajnoki éllovasa számára csak a végső elsőség a fontos, de riválisai is úgy vélik, hogy nem a futamgyőzelmek, hanem a megszerzett pontok száma számít a MotoGP-ben.

Imádod a MotoGP-t, nem szeretnél lemaradni egyetlen motoros hírünkről és extra információinkról sem? Akkor csatlakozz a Formula MotoGP csoportunkhoz IDE KATTINTVA!

Joan Mir úgy vezeti 14 ponttal Fabio Quartararo előtt a MotoGP világbajnoki összetettjét, hogy még egyetlen futamot sem nyert idén, miközben fő üldözője már hármat is – ahogy egyébként összesen már nyolc motoros mondhatja el magáról, hogy intette le elsőként a kockás zászló 2020-ban. A királykategóriában Mir lehet az első, aki úgy lesz világbajnok, hogy az adott évben nem nyer egyetlen versenyt sem: korábban ez csak a 80 és a 125 köbcentis géposztályban sikerült Manuel Herrerosnak és Emilio Alzamorának.

mir-suzuki-motogp-1



De vajon teljes értékű-e úgy egy vb-cím, hogy egyetlen futamon sem győz az illeti? Erről már elmélkedtünk, de most a MotoGP-sek is kinyilvánították a véleményüket – kezdve Andrea Doviziosóval, akit a Motorsport.com idéz: „Nem, egyáltalán nem gondolom. Nem hiszem, hogy ez igazán fontos lenne, főleg egy ilyen több okból is őrült bajnokságban, és végső soron ami számít, azok a pontok. Ennyi az egész. Mindenki nyerni akar és nyerni szeretne, de nem ez a lényeg. Szóval nem hiszem, hogy feltétlen győznie kellene.”

Dovizioso ducatis márkatársa, Jack Miller is hasonló álláspontra helyezkedett, ráadásul az ausztrál rámutatott, hogy a Stájer GP-n pechje is volt Mirnek, hiszen a Maverick Vinales fékhibája miatti megszakítás nélkül alighanem nyert volna: „Lehet, hogy egy újabb Emilio Alzamora-szituáció előtt állunk, mert nem látom pillanatnyilag, miért kellene kockáztatnia egy győzelemért. Volt balszerencséje is: a páholyból néztem végig, ahogy Iker kiütötte az utolsó előtti kanyarban. Ha meg tudod csinálni úgy, hogy nem nyersz futamot… de amúgy győzött volna Ausztriában, ha nincs piros zászlós megszakítás. Úgy gondolom, ő az egyik, ha nem a leggyorsabb, emellett ő és a Suzuki a legkonstansabb a szezon során.”

Ami pedig magát Mirt illeti: a suzukist sem izgatja különösebben a dolog: „Ez nem számít. A fontos, hogy megnyerd a bajnokságot, nem érdekel a győzelem. Csak az számít, hogy száz százalékot nyújtsak, s ha ez azt eredményezi, hogy nem lesz elég jó a tempóm a hátralévő futamokon, hogy nyerjek, akkor legyen elég jó a dobogóhoz és ahhoz, hogy megszerezzem a címet. Különben is: ha megnyered a világbajnokságot, az azt mutatja, hogy te vagy a leggyorsabb a MotoGP-ben – nem számít, hogy nyertél-e versenyt vagy sem. Persze szeretnék nyerni, minden hétvégén meg akarom nyerni a futamon, de egyáltalán nem izgatna, ha azt mondanák, ’Mir győzelem nélkül nyerte meg a címet’. Oké, hol kell aláírni? Mert aláírnám.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: