DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
Motor

Szenzáció: Binder újoncként győzött a KTM-mel!

Még az időmérőnél is nagyobb meglepetést hozott a MotoGP Cseh Nagydíja, amelyen Brad Binder mindössze harmadik versenyén megszerezte a KTM első győzelmét. Morbidelli és Zarco még a dobogón, a vb-t vezető Quartararo elsüllyedt a mezőnyben.

Imádod a MotoGP-t, és nem szeretnél lemaradni egyetlen motoros hírünkről sem? Akkor csatlakozz a Formula MotoGP csoportunkhoz IDE KATTINTVA!

Vasárnap délután, 30 fokos hőségben következett a MotoGP-szezon harmadik versenye, a brnói Cseh Nagydíj. A pole-pozícióból Johann Zarco várhatta a piros lámpák kialvását, de pillanatok alatt rengeteg pozíciót bukott, a vezetést pedig Franco Morbidelli ragadta magához, megelőzve a szintén remekül kezdő Aleix Espargarót. Az apriliást ugyanakkor hamar elkapta Fabio Quartararo, aki megpróbált megindulni az addigra már egy másodperces előnyre szert tevő csapattársa után is. Remekül kezdtek még a KTM-ek is, főleg Brad Binder, az újonc ugyanis néhány kör elteltével már a harmadik helyen motorozott. Hátrébb történt egy páros bukás is: Iker Lecuona csúszott el, magával sodorva az épp előzött Joan Mirt.

binder-motogp-brno



Morbidelli sokáig tartotta az egy-másfél másodperc közötti előnyt Quartararóval szemben, akit viszont ezt megelégelve megelőzött Binder. Sőt, Pol Espargaro is, utána azonban a spanyol elmérte az egyik féktávot, majd pedig ütközött Zarcóval, így a másik KTM-es kiesett a versenyből – érdekes, hogy a felügyelők a belső íven haladó franciát látták hibásnak, így hosszúkörös büntetésre ítélték őt (amit eléggé látványosan töltött le). Binder viszont elképesztő tempót diktált a másik KTM-mel, pillanatok alatt ledolgozta a Morbidellivel szembeni hátrányát, s a féltáv környékén át is vette a vezetést az olasztól!

Binder pedig onnan már vissza sem nézett, kényelmes előnnyel húzta be saját maga és hazája első győzelmét: ez volt mindössze a harmadik futama a MotoGP-ben, s egyúttal a KTM is először diadalmaskodott a királykategóriában! Morbidelli is első dobogóját szerezte a nagyok között, a dobogó alsó fokára pedig Zarco állhatott még fel, miután kivédekezte a hajrára megérkező Alex Rins támadásait. Mögöttük Valentino Rossi lett az ötödik, míg a KTM remek teljesítményét mutatja, hogy Miguel Oliveira hatodikként zárt a Tech színeiben. Quartararo viszont teljesen visszaesett, csupán a hetedik lett a vb-éllovas. Az első tízbe Takaaki Nakagami, Jack Miller és Aleix Espargaro fért még be, kiszorítva onnan többek között Andrea Doviziosót (11.) és Maverick Vinalest (14.) is. Folytatás egy hét múlva a KTM hazai pályáján, Spielbergben.

A futam végeredménye:

1. Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM 41'38.764
2. Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +5.266
3. Johann ZARCO FRA Esponsorama Racing Ducati +6.470
4. Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +6.609
5. Valentino ROSSI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +7.517
6. Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Tech 3 KTM +7.969
7. Fabio QUARTARARO FRA Petronas Yamaha SRT Yamaha +11.827
8. Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +12.862
9. Jack MILLER AUS Pramac Racing Ducati +15.013
10. Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +15.087
11. Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +16.455
12. Danilo PETRUCCI ITA Ducati Team Ducati +18.506
13. Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda +18.736
14. Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +19.720
15. Alex MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +24.597
16. Tito RABAT SPA Esponsorama Racing Ducati +29.004
17. Bradley SMITH GBR Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +32.290
18. Stefan BRADL GER Repsol Honda Team Honda +55.977
Nem ért célba:        
  Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM  
  Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki  
  Iker LECUONA SPA Red Bull KTM Tech 3 KTM  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: