DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
Motor

Rossi a 200. dobogóra, Quartararo yamahás rekordra hajt Brnóban

Nem akármilyen mérföldkőhöz érhet el a következő pódiumával a „Doktor”, míg a nála 20 évvel fiatalabb vb-éllovas olyat produkálhat, amire legutóbb 1980-ban láthattunk példát.

Kezdjük Valentino Rossival, aki az Andalúz Nagydíj elért harmadik helye révén 199. dobogós pozícióját szerezte a királykategóriában. A jerezi viadalt megelőzően 17 versenyen keresztül nem tudott felállni a pódiumra, de alighanem az olasz nem szeretné, ha ugyanilyen sokat kellene várnia arra, hogy elérje a 200-as mérföldkövet. Mondani sem kell, hogy ez természetesen óriási rekord már így is: Rossi csaknem kétszer annyi top 3-as helyezéssel rendelkezik, mint a listán második Jorge Lorenzo (114 királykategóriás dobogó). Dani Pedrosa a harmadik 112-vel, míg az aktív versenyzők közül Marc Marquez a legjobb a maga 95 pódiumával – ő viszont a sérülése miatt biztosan nem növeli ezt a számot a hétvégi Cseh Nagydíjon.

rossi-quartararo-yamaha-jerez



A „Doktor” természetesen több életkori ranglistán is egyre feljebb lépdel. Az Andalúz Nagydíjon 41 évesen és 161 naposan állhatott fel a dobogóra, márpedig Jack Findlay 1977-es teljesítménye óta senki nem végzett az első háromban ilyen idősen (ő akkor 42 éves és 85 napos volt). Emellett értelemszerűen Rossi tartja az első és utolsó királykategóriás pódium között eltelő idő rekordját is: 20 év és 87 nap telt el a 2000-es jerezi verseny óta, amikor először fért fel a dobogóra – összehasonlításképp: ezen a listán Alex Barros a második 14 éves és 341 napos intervallummal. Ha pedig az olasz Brnóban megismétli a második futamon látott szereplését, akkor 1966 és Jack Ahearn óta a legidősebb motoros lesz, aki egymást követő nagydíjakon végez dobogós helyen.

De nemcsak a mezőny korelnöke döntöget csúcsokat, hanem az egyik legfiatalabb tagja is: a világbajnokságot két győzelmével, így a maximális 50 ponttal vezető Fabio Quartararo ugyanis olyat érhet el a hétvégén, amilyet 1980 óta nem láthattunk. Az elmúlt 40 évben ugyanis egyetlen yamahás versenyző sem tudta megnyerni az adott szezon első három futamát – igen, még Rossi vagy épp Lorenzo sem. Erre legutóbb Kenny Roberts volt képes az említett 1980-as idényben, amikor sorban bevette Misanót, Jaramát és a Paul Ricard versenypályát. Persze a Marquez sérülésével sokak szerint fő favorittá előlépő petronasos franciának nem lesz könnyű dolga Brnóban, a korábbi évek tapasztalatai alapján ugyanis a Ducati nagyobb fenyegetést jelenthet a Yamahára, mint Jerezben.

Imádod a MotoGP-t, és nem szeretnél lemaradni egyetlen motoros hírünkről sem? Akkor csatlakozz a Formula MotoGP csoportunkhoz IDE KATTINTVA!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: