DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Motor

13 futam öt országban – itt az új MotoGP-naptár

Csütörtökön közzétette átalakított menetrendjét a gyorsaságimotoros-vb, amelyben egyelőre tizenhárom európai verseny kapott helyet, a szezon Európán kívüli befejezése azonban még kérdéses.

Végre hivatalosan is kiadta a koronavírus-járvány miatt átalakított versenynaptárát, vagy pontosabban annak egy részét a gyorsaságimotoros-világbajnokság. Egyelőre ugyanis összesen 13 európai forduló szerepel benne július közepe és november közepe között: az idény a várakozásoknak megfelelően július 19-én, Jerezben indul (a Moto2-esek és a Moto3-asok számára pedig folytatódik, hiszen ők még tudtak versenyezni Katarban), amelyet rögtön egy második futam követ ugyanott.

motogp-jerez-naptar-1



A naptár további része sem tartogatott meglepetést: pontosan azok a pályák szerepelnek benne, amelyekre számítani lehetett, s amelyeket még nem töröltek eddig. A kérdés egyedül Le Mans és a Francia Nagydíj helyzete volt, de végül október 11-re be tudták iktatni az ottani fordulót. Lesz még verseny Brnóban, Spielbergben, Misanóban, Barcelonában, Aragónban és Valenciában – Brnót és Barcelonát leszámítva ráadásul mindenhol két futamot tartanak, így jön ki az összesen 13 viadal, viszont csupán öt ország érintésével, raádásul hét verseny, azaz a bejelentett futamok több mint fele Spanyolországban lesz. A sűrű menetrendbe ősz elején egy háromhetes szünetet is beiktattak annak érdekében, hogy a misanói futamok elkerüljék az ütközést a monzai F1-gyel.

Meg kellett oldani azt is, hogy az egy helyszínen tartandó versenyek más nevet kapjanak: így lett Andalúziai Nagydíj a második jerezi állomás, a Formula-1-hez hasonlóan Stájer Nagydíj a második spielbergi, Emilia-Romagnai Nagydíj a második misanói (ez egy olaszországi régió), Terueli Nagydíj a második aragóniai (ez egy város Aragónia tartományban) és Európai Nagydíj az első valenciai futam.

Ez még azonban nem feltétlenül a végleges menetrend, hiszen az Európán kívüli futamok helyzete egyelőre függőben van. Összesen négy helyszín – Austin (USA), Termas (Argentína), Buriram (Thaiföld) és Sepang (Malajzia) – kerülhet még be a naptárba. A FIM és a Dorna közleménye leszögezi: legfeljebb 17 fordulóból fog állni a bajnokság, beleszámítva Katart is, azaz a négyből legfeljebb három pálya juthat szerephez, hiszen Katarral együtt 14 forduló már biztos. Az is eldőlt, hogy az évad legkésőbb december 13-án ér véget. A hírek szerint Buriram és Sepang a legesélyesebb a bekerülésre, hiszen az amerikai kontinensen továbbra is tombol a járvány – de a távol-keleti páros is csak akkor láthatja vendégül a motorosokat, ha nézők is lehetnek a versenyeken. Erről döntés legkésőbb július végéig születik, addig pedig be kell érnünk az alábbi európai naptárral:

A MotoGP 2020-as versenynaptára:

Július 19.: Spanyol Nagydíj, Jerez
Július 26.: Andalúziai Nagydíj, Jerez
Augusztus 9.: Cseh Nagydíj, Brno
Augusztus 16.: Osztrák Nagydíj, Spielberg
Augusztus 23.: Stájer Nagydíj, Spielberg
Szeptember 13.: San Marinó-i Nagydíj, Misano
Szeptember 20.: Emilia-Romagna Nagydíj, Misano
Szeptember 27.: Katalán Nagydíj, Barcelona
Október 11.: Francia Nagydíj, Le Mans
Október 18.: Aragóniai Nagydíj, Aragón
Október 25.: Terueli Nagydíj, Aragón
November 8.: Európai Nagydíj, Valencia
November 15.: Valenciai Nagydíj, Valencia
??? Nov. 22-dec. 13.: Austin, Termas, Buriram, Sepang ???
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: