DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Motor

Maximális eltiltásért fellebbez a WADA Iannone ügyében

Váratlan fordulat a doppingvétséget ért olasz motoros ügyében: a Sportdöntőbírósághoz nemcsak a motoros, hanem a doppingszövetség fellebbezése is befutott – csak épp ellenkező előjellel!

Még tavaly decemberben robbant ki Andrea Iannone doppingügye: a versenyző vizeletmintájában a Malajziai Nagydíjon találtak tiltott szert, amelyet a B próba is megerősített. Az olasz természetesen fellebbezett, s egy hajmintával igyekezett igazolni, hogy vétlenül, ételmérgezés útján került a szervezetébe a drosztanolon. Úgy tűnt, a FIM valamelyest el is fogadta az érvelést az ártatlanságról, ám így is 18 hónapra felfüggesztette a Gresini Aprilia versenyzőjét, aki így jövő júniusig nem vehetne részt semmilyen motorversenyzéshez kapcsolódó eseményen.

iannone-motogp



Iannone végső megoldásként a Sportdöntőbírósághoz fordult, s a CAS ma közleményben be is jelentette, hogy megérkezett a MotoGP-ben egy futamgyőzelmet jegyző motoros fellebbezési kérelme. A közleményből azonban az is kiderült, hogy nemcsak ő, hanem a WADA, azaz a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség is fellebbezett – csak ők épp a maximálisan kiszabható négyéves eltiltást szeretnék kérni az olaszra! Persze ez sem példa nélküli, annak idején Anthony West ügyében is szigorúbb büntetést kértek az ausztrálra.

A fejlemények aligha biztatók Iannone számára: szemlátomást a WADA lesöpörte az asztalról a véletlen ételmérgezésre vonatkozó bizonyítékokat. A meghallgatás időpontját még nem tűzték ki, de egyre kevesebb az esély rá, hogy döntés szülessen a július közepére tervezett jerezi idényrajtig, így vélhetően új versenyzőt – valószínűleg a tesztmotoros Bradley Smitht – kell kineveznie az Apriliának az éppen ma hosszabbító Aleix Espargaro mellé (2021-re pedig így jó esély lehet Danilo Petrucci érkezésére). Iannone szempontjából pedig a négyéves eltiltás szinte biztosan a profi pályafutás végét is jelentené, mert bár eddig a noale-i gyártó kitartott mellette, ha a legfelsőbb szinten is elítélik, akkor aligha tartják meg őt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: