DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Motor

Dopping: 18 hónapos eltiltást kapott Iannone

Csak félig bizonyult sikeresnek az olasz motoros fellebbezése, hiszen a korábban kilátásba helyezettnél jóval rövidebb időre függesztették fel – már csak a Sportdöntőbírósághoz fordulhat.

Még tavaly december közepén robbant a bomba, miszerint pozitívnak bizonyult Andrea Iannone Malajziai Nagydíjon levett doppingmintája. Az olasz motoros azonnal B próbát kért, ám az is pozitív eredményt hozott, az ezt követő fellebbezés során pedig egy hajmintával igyekezett igazolni azt, hogy a kimutatott szer csak véletlenül, fertőzött étel útján került a szervezetébe.

iannone-dopping-dppi



Mostanáig kellett várni arra, hogy a FIM ítéletet hozzon: végül 18 hónapos eltiltással sújtották az Aprilia motorosát. A Nemzetközi Motoros Szövetség elfogadta Iannone bizonyítékait a véletlen ételfertőzés kapcsán, viszont mivel két mintája is pozitív volt, a WADA kódexének értelmében mindenképp bűnösnek tekintendő, csupán a büntetést lehetett enyhíteni, ami meg is történt az alapesetben kiosztandó négyéves felfüggesztéshez képest. Utólag egyébként a 2019-es sepangi és valenciai futamokról is kizárták, de ennek nincs jelentősége, mert egyiken sem ért célba.

Bár Iannone még végső mentsvárként a Sportdöntőbírósághoz fordulhat, ha ott mégsem törlik el a szankciót, úgy az enyhített büntetés ellenére is nehéz helyzetbe kerülhet az olasz. A felfüggesztés tavaly december 17-től érvényes (ekkor született meg az első ítélet), azaz 2021. június 16-ig tartana, ami azt jelenti, hogy a majd valamikor elkezdődő idei évad mellett a jövő évi szezon egy részét is kénytelen kihagyni. Ráadásul a versenyzők jelentős részének 2020 végén jár le a szerződése, így Iannone kikerülhet a körforgásból. Minden valószínűség szerint idén amúgy a tesztmotoros Bradley Smitht ülteti a helyére a Gresini Aprilia.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: