DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Motor

Rossi: Azt hitték, őrült vagyok

A kilencszeres motoros világbajnok felelevenítette, hogy miért is igazolt át sikerei csúcsán a Hondától az akkor épp küszködő Yamahához. Úgy érzi, többet is elért, mint amire számított.

Valentino Rossi 2000-ben egy-egy 125-ös és 250 köbcentis világbajnoki cím után mutatkozott be a királykategóriában egy Honda nyergében, majd 2001-ben a legnagyobbak között is feljutott a csúcsra. 2002-ben és 2003-ban is dominánsan nyerte az évet, így sokakat megdöbbentett, amikor bejelentette, hogy elhagyja a HRC-t, és 2004-től már a Yamaha versenyzője lesz. Rossi most ismét felidézte, miért is döntött úgy, hogy átigazol az akkor rosszabb napjaikat élő hangvillásokhoz:

rossi-yamaha-welkom-2004-dppi



„Győzelemre voltam ítélve a Hondánál. Sokan azt mondták, hogy csak a Honda miatt lettem világbajnok. Ha két versenyt nem nyertem volna meg ott, máris végem lett volna” – idézi a SpeedWeek.com szakportál az olaszt, aki így folytatta:

„Őrült döntés volt. Mintha Lewis Hamilton most úgy döntene, hogy átmegy a Mercedestől a McLarenhez. A Hondánál is azt hitték, hogy őrült vagyok, hogy a Yamaha projektje mellett döntöttem. De végül megmutattam, hogy nem csak a motor miatt nyertem.”

Rossi aztán rögtön az első versenyét megnyerte a Yamahával, majd meg is védte a címét 2004-ben, valamint 2005-ben is, később pedig további két vb-címet szerzett a japán gyártóval. Igaz, hogy már több mint tíz éve nem ülhetett fel a MotoGP trónjára, sőt lassan három éve futamot sem nyert, de a „Doktor” így is ki van békülve a pályafutásával: „Az álmom az volt, hogy nyerjek, nem tudtam, mire számíthatok. Mondhatjuk, hogy többet is elértem, mint gondoltam, és ezzel elégedett is vagyok.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: