DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

Lorenzo: Rossi újra versenyeket nyerhet

Egykori csapattársa szerint elképesztő, hogy a „Doktor” még 41-42 évesen is a MotoGP-ben versenyezhet, ráadásul sikeres is lehet. A spanyol beszélt a Marquezzel vívott csatákról is.

Jorge Lorenzo tavalyi visszavonulásáig összesen 12 szezont töltött a gyorsaságimotoros-világbajnokság királykategóriájában. A legnagyobb sikereit a Yamahával érte el, háromszor is vb-t nyert a színeikben, majd a Ducatihoz átigazolva másfél év ínséges időszak után ugyancsak futamgyőzelmekig jutott, mígnem utolsó, hondás idénye a sérülések és a stílusához nem passzoló motor miatt teljes kudarcba fulladt. Bár a spanyol nemrég komoly vitába keveredett a 15-szörös vb-első Giacomo Agostinivel a ducatis karrierje megítélése kapcsán, abban a motoros is egyetért, hogy a hangvillásoknál volt a legjobb:

lorenzo-rossi-dppi



„A Yamahával sikerült az elejétől kezdve gyorsan mennem” – mondta el a DAZN-nak. „Az a motor passzolt hozzám, természetesen tudtam belőle előnyt kovácsolni. A Ducatinál ez nem volt meg, alkalmazkodnom kellett hozzá, nem tudtam a saját stílusomban motorozni vele. De ha folytattuk volna, harcba szállhattunk volna a vb-címért.”

Lorenzo a 2018-as Osztrák Nagydíj ismétlése alkalmából vendégszakértett az említett tv-ben: ezen a versenyen épp Marc Marquezt győzte le nagy csatában. De milyen is a honfitárs ellen versenyezni? „Nagyon nehéz ellene harcolni, rendkívül tehetséges és gyors, és remekül fékez. Talán nem ő kanyarodik a legjobban, de nem is lehetsz mindenben tökéletes, és még így is elég komplett versenyző. Mindig nagyon nehéz ellene csatázni. A Ducatival később tudtam fékezni, mert a motor ezt lehetővé tette.”

Az ötszörös világbajnok természetesen nem kerülhette ki a Valentino Rossival kapcsolatos kérdéseket, elvégre hét éven át voltak csapattársak, ráadásul Lorenzo a Yamaha tesztmotorosaként ismét együtt dolgozik a „Doktorral”. Akinek várható petronasos maradásáról így beszélt a spanyol: „Hihetetlen, ez egészen egyedülálló. Elképesztő elhivatottság kell ahhoz, hogy 41-42 évesen is a MotoGP-ben versenyezzél. Senki másban nincs meg ez. Ha jobban érzi magát a motoron, újra futamokat nyerhet, ezt őszintén hiszem. Fizikailag nagy kihívást jelent ez, de nem a Yamaha a legnehezebb motor ilyen szempontból.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: