DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Motor

Lorenzo: Egyedül én győztem le Rossit, Stonert, Pedrosát és Marquezt is

És erre nagyon büszke is a visszavonult spanyol, aki arról is beszélt, kit miért tartott rendkívül erős ellenfélnek, és miért gondolja azt, hogy Rossi még 2021-ben is a MotoGP mezőnyében lesz.

Jorge Lorenzo 2008 és 2019 között versenyzett a gyorsaságimotoros-világbajnokság királykategóriájában, ez idő alatt pedig összesen három világbajnoki címet szerzett (2010, 2012 és 2015). A spanyol motoros számos nagy név ellen versenyzett karrierje során, és az AS-nek adott interjújában elmondta: rendkívül büszke rá, hogy az összes nagyágyút le is tudta győzni legalább egyszer a MotoGP-ben: „Én vagyok az egyetlen, aki világbajnoki címet nyert a MotoGP-ben Pedrosa, Stoner, Marquez és Rossi ellen is. Pedrosa nem nyert címet a királykategóriában. Marquez és Stoner nem versenyzett egymás ellen. Rossinak pedig nem sikerült vb-címért zajló harcban legyőznie Marquezt. Én vagyok az egyetlen, aki mind a négyük ellen nyert.”

lorenzo-rossi-marquez-pedrosa-dppi



A Yamaha tesztmotorosaként ténykedő versenyző részletesen is beszélt az említett exriválisokról: „Stoner hihetetlen volt, bizonyos körülmények között verhetetlen is. Ha kimentünk pénteken a pályára, és szerette a helyszínt és a motorja is készen állt, akkor két másodperccel gyorsabb volt nálunk az első három körben. Vizes aszfalton is lenyűgöző volt, elképesztő tehetséggel megáldva. Pedrosa rendkívül technikás volt a 125-ösök és a 250-esek között, a MotoGP-ben viszont nem nyert címet sérülések és a testalkata miatt. Rossi nagyon komplett versenyző és nagyon okos a motoron. A Yamahán hasonló volt a stílusunk, és közel voltunk egymáshoz. A Honda-Marquez párosítás pedig roppant erős. Fizikailag ő volt a legerősebb motoros mind közül, és mentálisan sem fél a bukásoktól. A történelemben ő félt a legkevésbé az esésektől.”

A fenti négyesből Rossival és Marquezzel egy csapatot is alkotott egy ideig Lorenzo: utóbbival tavaly versenyeztek egymás ellen a Repsol Hondánál, míg a „Doktor” mellett hét szezont húzott le a Yamahánál. A 41 éves olaszról így még hosszabban tudott beszélni: „Valentino kicsit olyan, mint Maradona, nagyon egyedi személyisége van, ami különlegessé teszi… Valentino is mutatja már az öregedés jeleit, mint mindenki, de tavaly is majdnem versenyt nyert úgy is, hogy a körülmények miatt nem volt olyan gyors, mint Vinales vagy Quartararo, de ez bármikor változhat. Talán az új gumik az új motoron megadják neki azt a pluszt és újra futamokat fog nyerni. Ha pedig Valentino győzni tud, akkor nagyon veszélyes ellenfél a vb-címért folyó harcban.”

Lorenzo szerint Rossi egyelőre nem fog visszavonulni, főleg azért, mert lehet, hogy a koronavírus-járvány miatt egyáltalán nem is lesz MotoGP-szezon 2020-ban: „Szerintem folytatni fogja, mert lehet, hogy nem is lesznek versenyek idén. Nem beszéltem vele a sepangi teszt óta, de ha nem lesznek idén futamok, akkor nem hiszem, hogy így fog visszavonulni. Tudom, hogy meg akarja nézni a formáját az első versenyeken, és biztosan nem fog úgy távozni, hogy nem látta, mi történne.”

De vajon Lorenzo képesnek érezné-e magát egy esetleges visszatérés esetén arra, hogy harcba szálljon egy újabb összetett elsőségért? „32 évesen abban a korban vagyok, ami lehetővé teszi, hogy nagyon erős legyek a motoron, és még nem veszítettem el a reflexeket és a sebességet. Talán a Yamaha természetesebb gép számomra, de a végén a Ducatival is nagyon gyors voltam. Az aragóniai bukásomig én voltam a leggyorsabb, és az utolsó öt futamból én nyertem a legtöbbet. Amikor a hondás szerződést bejelentettük, hittem az álomcsapatban Marquezzel, de végül nagyon rosszul sült el az év. Sosem tudhatjuk, mi lesz, amíg ki nem próbáljuk az adott motort. Ha a kérdés az, hogy esélyesnek tartom-e magam arra 32 évesen, hogy vb-címért harcolhassak, akkor a válaszom igen. De hogy akarom-e is ezt? Akkor inkább nemet mondanék… Még mindig 98 százalék, hogy nem, és csak kettő, hogy igen.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: