DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Motor

Akár karácsonyig is tarthat a MotoGP-szezon

A Dorna elnöke ugyan felkészült rá, hogy további halasztások lehetnek a koronavírus-járvány miatt, de elmondása szerint az a céljuk, hogy a hátralévő 19 versenyt már meg tudják rendezni.

A gyorsaságimotoros-világbajnokság idénykezdésére is alaposan rányomta a bélyegét a koronavírus-járvány: az évadnyitó Katari Nagydíjon törölni kellett a MotoGP-sek küzdelmeit (a Moto2-esek és a Moto3-asok egy teszt miatt már az életbe léptetett szigorítások előtt a helyszínen tartózkodtak), míg a thaiföldi fordulót teljes egészében őszre halasztották. Jelen állás szerint április 5-én indulhat a királykategória szezonja, ám az Amerikai Nagydíjnak otthont adó Austinban is hoztak egy olyan rendeletet a napokban, hogy a 2500 főnél nagyobb látogatói létszámra számot tartó eseményeket csak külön engedéllyel lehet megrendezni.

motogp-valencia-2019



A további versenyek sorsa is kérdéses tehát, de Carmelo Ezpeleta, a kereskedelmi jogokat birtokló Dorna elnök-vezérigazgatója szerint igyekeznek minden eshetőségre felkészülni: „Bármi lehetséges. A legfontosabb számunkra, hogy mindenre legyen megoldásunk” – mondta el egy katari sajtótájékoztató keretein belül. „Mindig azt mondtuk, hogy nekünk a Dornánál a legfőbb feladatunk, hogy versenyeket rendezzünk, ez sokkal fontosabb, mint a gazdasági oldala a dolgoknak vagy bármi más. Mindenkit biztosíthatok, hogy a gyártókkal és a csapatokkal együttműködve az a célunk, hogy annyi versenyt megrendezzünk, amennyit csak tudunk. Nem mondom azt, hogy optimista vagyok, csak azt, hogy keményen fogunk dolgozni azon, hogy a maradék 19 futamot megtarthassuk.”

Ezpeleta elmondta: a katari MotoGP-futamot törölték, tehát azt bizonyosan nem fogják bepótolni – már csak azért sem, mert a sivatagi pályán munkálatok fognak kezdődni a jövő évi nagydíjat megelőzően. Mindenesetre a Dorna-vezér tudja, hogy lehetnek még fennakadások, ha például az adott országban beutazási tilalmat vezetnek be: „Az első paragrafus a promóterekkel kötött szerződéseinkben, hogy tiszteletben tartjuk az adott ország törvényeit. Ha a törvény meggátol minket abban, hogy valahova eljussunk, akkor nem tudunk mit tenni.”

Az sem kizárható, hogy a MotoGP-ben is láthatunk majd zárt kapus versenyeket, ahogy azt majd az F1-es Bahreini Nagydíj esetén fogjuk tapasztalni. Ezpeletának ugyanakkor feltett szándéka, hogy a lehető legtöbb futamot megrendezzék, még ha ehhez is extrém sokáig el is fog majd nyúlni az idény:

„A FIM-mel kötött szerződés értelmében 13 versenyt kell legalább rendeznünk, de a célunk, hogy mind a maradék 19-et lebonyolítsuk” – szögezte le. „Vannak lehetőségeink a legrosszabb esetekre is, további törlések esetén is maradna még időnk. Lehet, hogy még karácsonykor is versenyezni fogunk melegebb éghajlatú országokban! Ez a hozzáállásunk: a feladatunk, hogy versenyeket rendezzünk, és ezt is fogjuk tenni. Ma beszéltem a FIM elnökével, és lehet, hogy az év végi díjátadót is el kell halasztaniuk emiatt, de a fő, hogy futamokat rendezhessünk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: